Gazete Emek- Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 5-8 Ekim 2014 tarihleri arasında düzenlenen Kobanê eylemlerine ilişkin yürüttüğü soruşturma kapsamında 7 ilde 82 kişi hakkında gözaltı kararı verdi. Soruşturma kapsamında o tarihte Halkların Demokratik Partisi (HDP) Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyelerinin de aralarında olduğu çok sayıda kişi gözaltına alındı.

Bilgen ve Önder gözaltında

Gözaltına alınan Rosa Kadın Derneği kurucu üyesi Ayla Akat Ata’nın Diyarbakır’dan Ankara’ya götürüleceği avukatı tarafından aktarıldı.

Kars Belediyesi Eşbaşkanı Şevin Alaca, Ayhan Bilgen’in evinde polisin arama yaptığı ve hakkında 4 günlük gözaltı kararı olduğunu duyurdu. Bilgen’in zırhlı araca bindirildiği sırada etraftaki yurttaşların ‘Bu şehir seninle gurur duyuyor’ sloganları dikkat çekti.

İsimsizler Hareketi'ne de operasyon: Çok sayıda gazeteci ve aktivist gözaltına alındı


Eski milletvekili Altan Tan, “Şu an Diyarbakır’daki evimden Ankara’ya götürülmek üzere göz altına alınıyorum. Evimde de arama yapılıyor” paylaşımıyla gözaltına alındığını duyurdu.


Veli Saçılık, eski HDP’li milletvekili Sırrı Süreyya Önder’in gözaltına alındığı bilgisini paylaştı.

Dönemin HDP MYK’si, 5-8 Ekim eylemleri esnasında yaptığı açıklamayla iktidarın Kobanê politikasını eleştirmiş ve halka duyarlılık çağrısı yapmıştı.

Canan Kaftancıoğlu'dan HDP'ye yönelik gözaltılara tepki: Vah garibim, balayına gidememiş

Savcılık açıklaması

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, soruşturmaya ilişkin yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, Kobanê eylemlerine işaret edilerek, “6, 7, 8 Ekim 2014 tarihlerinde, ülke genelinde ‘Kobani’ olayları olarak bilinen terör amaçlı eylemlerde PKK/KCK terör örgütü sözde yöneticileri, örgütün gençlik yapılanması, kadın yapılanması ve şehir silahlı yapılanması ile HDP MYK üyeleri ve eş başkanlarınca sosyal medya hesapları ile PKK/KCK terör örgütünün bazı basın yayın organlarında, Fırat Haber Ajansı ve gençlik yapılanması, kadın yapılanması vb üzerinden halka sokağa çıkıp terör eylemleri gerçekleştirmeleri yönünde çok sayıda çağrı yapıldığı” iddialarına yer verildi.

Yaşanan ölümler ve yaralanmalara değinilen açıklamada, “Ülke genelinde meydana gelen eylemlerde sokağa çıkma çağrısı yapan PKK/KCK terör örgütü ve sözde örgüt yöneticileri ile bazı siyasi parti yönetici ve partililer hakkında, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığımız Terör Suçları Soruşturma Bürosunca 2014/146757 sayı ile soruşturma başlatılmış, soruşturma kapsamında Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ Şenoğlu tutuklu bulunmakta olup gelinen aşama itibarıyla Ankara merkezli 7 ilde, 25 Eylül 2020 tarihinden geçerli olmak üzere 82 şüphelinin gözaltına alınmasına karar verilmiştir. Karar gereği şüphelilerin yakalanmasına yönelik çalışmalara Ankara İl Emniyet Müdürlüğü TEM Şube Müdürlüğü ekiplerince devam edilmektedir” ifadeleri kullanıldı.

Operasyona ilişkin HDP ve Başsavcılık'tan ilk açıklamalar

Savcı Saray’dan yeni dönmüştü

Geçtiğimiz günlerde düğünü yapıldıktan sonra Saray’a giderek AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ı ziyaret eden Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Yüksel Kocaman tarafından yürütülen soruşturma bir yıl önce başlatılmıştı. Soruşturma kapsamında ilk olarak, Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın ifadesi alınmıştı. Tutuklu yargılandığı dosyadan tahliye edilen Demirtaş, aynı gün “Kobanê soruşturması” kapsamında ifadesi alınarak, hakkında yeniden tutuklama kararı verilmişti.

6 yıldır tek ifade alınmadı

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 2014/146757 sayılı soruşturma kapsamında Kobanê’ye destek eylemlerine çağrı yapıldığı gerekçesiyle HDP MYK Üyeleri hakkında başlatılan soruşturma da 6 yıldır tek bir ifade dahi alınmadı.

HDP 2014 MYK listesi

HDP 2014 MYK’sında yer alan isimler şöyle: “Ali Ürküt, Alp Altınörs, Altan Tan, Arife Köse, Ayhan Bilgen, Bayram Yılmaz, Berfin Köse, Beyza Üstün, Bircan Yorulmaz, Bülent Parmaksız, Can Memiş, Cihan Erdal, Dilek Yağlı, Garo Paylan, Gülfer Akkaya, Gülser Yıldırım, Günay Kubilay, Hatice Altınışık, Hüda Kaya, İsmail Şengül, Meral Danış Beştaş, Nazmi Gür, Pervin Oduncu, Saruhan Oluç, Serpil Kemalbay, Sezai Temelli, Yurdusev Özsökmenler, Zeki Çelik, Zeynep Karaman, Fahri Danışman üyesi Kenan Kalyon.”

Gözaltına alınanlar

Soruşturma kapsamında gözaltına alınan isimler şöyle: HDP eski MYK Üyesi Berfin Köse, Emine Ayna, HDP eski Milletvekili Altan Tan, HDP Ankara eski milletvekili ve İmralı Heyeti Üyesi Sırrı Süreyya Önder, Kars Belediye Eşbaşkanı Ayhan Bilgen, Ayla Akat Ata, HDP Dış İlişkiler Komisyonu Üyesi Nazmi Gür, HDP eski MYK Üyeleri Berfin Köse, Bircan Yorulmaz, Can Memiş ve Gülfer Akkaya, HDP MYK Üyesi Alp Altınörs, HDP eski parti Sözcüsü Günay Kubilay, HDP RTÜK Üyesi Ali Ürküt, Toplumsal Özgürlük Partisi Sözcüler Kurulu üyesi ve Dönem Sözcüsü Perihan Koca, HDP Ekoloji Komisyonu Üyesi Beyza Üstün, HDK-HDP Kadın Meclisi üyesi Dilek Yağlı, HDP eski Parti Meclisi (PM) Üyesi Pervin Oduncu, Cihan Erdal.

Ankara’ya getirilecekler

Diyarbakır’da gözaltına alınan HDP eski milletvekilleri Ayla Akat Ata ve Altan Tan, HDP’li RTÜK üyesi Ali Ürküt, Barış ve Demokrasi Partisi’nin (BDP) eski Eş Genel Başkanı Emine Ayna’nın da bulunduğu Kürt siyasetçileri, evlerinde arama yapıldıktan sonra gözaltına alındı. Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü’ne götürülen Kürt siyasetçilerinin Ankara’ya getirilmesi bekleniyor.

HDP MYK olağanüstü toplanıyor

Bu arada 7 ilde 82 kişi hakkında gözaltı kararı verilmesinin ardından HDP Merkez Yürütme Kurulu (MYK) olağanüstü toplantı kararı aldı.

MYK toplantısı, saat 18:00’de HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar başkanlığında parti genel merkezinde bir araya gelecek.

HDP EŞ BAŞKANI MİTHAT SANCAR'DAN AÇIKLAMA

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, yargının iktidarın sopası haline geldiğini belirterek, “Kaybettikçe saldırıyorlar, saldırdıkça daha fazla kaybediyorlar” sözleriyle gözaltılara tepki gösterdi.


Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen “Kobanê soruşturması” kapsamında, aralarında 2014 yılında partinin Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyelerinin de bulunduğu çok sayıda kişinin gözaltına alınmasına ilişkin partinin Genel Merkezi’nde basın toplantısı düzenledi. 
 
YARGI İKTİDARIN SOPASI
 
Partinin MYK üyeleri ve milletvekillerinin de katıldığı basın toplantısında konuşan Sancar’ın açıklamaları şöyle: “Yapılan operasyonlarla Kars Belediyesi eşbaşkanımız Ayhan Bilgen, eski vekillerimizden Sırrı Süreyya Önder ve çok sayıda eski milletvekilimiz gözaltına alınmıştır. Bu planlanmıştır. Yargı uzun süredir olduğu gibi burada da iktidarın sopası olarak kullanılmaktadır. Bahçeli’nin her söylediğini talimat olarak uygulayan, serbest bırakılmak istediği kişiyi serbest bırakan, iktidarın tutuklanması gerektiğini belirttiği kişileri, ertesi gün rehin alan bir yargıdır. Buna evrensel anlamda yargı demek elbette mümkün değildir. Ortada iktidar sopası işlemi gören bir aygıt vardır. 
 
SORUMLUSU İKTİDARDIR
 
Bu operasyonlar 6-8 Ekim olayları bahane edilerek yürütülmüştür. 6-8 Ekim olaylarının sorumlusu partimiz değildir.  6 yıldır uğraşmalarına rağmen bu olaylarda partimizin sorumluluğunu ortaya koyacak hiçbir delil ortaya koyamadılar. Hiçbir makul inandırıcı gerekçe ortaya koymamışlardır. 6-8 Ekim eylemlerinin sorumlusu, partimiz asla değildir. Tam tersine o dönem uyguladıkları politikalarla, IŞİD’in saldırılarını müjdeler gibi duyuran ve ardından sokakta saldırıların yaygınlaştırmasını, şiddetin yaygınlaşmasına zemin hazırlayan siyasi iktidardır. O dönem hem Kobanê’de yaşananlara karşı izlediği tutum hem de IŞİD saldırılarına gösterilen tepkilere, yöneltilen saldırılar, 6-8 Ekim olaylarından iktidarın sorumlu olduğunu açıkça ortaya koymaktadır. 
 
7 HAZİRAN HEZİMETİ
 
7 Haziran seçimlerini hezimetini unutamayanlar, o seçimde iktidarı kaybedenler, bunun sorumlusu olarak gördükleri partimize karşı her türlü karalama kampanyasıyla sistematik bir saldırıya başladı. Bu saldırıların da içinde yer aldığı politikaları, darbe planlarıyla adlandırmıştık ve çeşitli uygulamalarla kademe kademe hayata geçirileceğini söylemişti. Bizim söylediğimiz gibi oldu, iktidar 7 Haziran seçimlerini geçersiz kıldı. Kaos ortamının yaşandığı bir zamanda seçimlerin yenilenmesi sürecini başlattı. Ardından dokunulmazlıkların kaldırılmasıyla büyük siyasi soykırım operasyonu gerçekleştirdiler. Eşbaşkanlarımız Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ dahil olmak üzere çok sayıda milletvekili arkadaşımız gözaltına alındı. 
 
HDP DİZ ÇÖKMEDİ
 
Çeşitli zamanlarda saldırılar devam etti. Ama HDP diz çökmedi, HDP mücadeleden vazgeçmedi, tam tersine kararlığını yükseltti. Cesaretli mücadelesini daha da güçlendirdi. Bu kararlı mücadele de iktidarın en büyük korkusudur. Çünkü iktidar biliyor ki kendisine kaybettirecek esas aktör HDP’dir, güçlü halk desteği ve kararlılığıdır. İktidar haksız değil, HDP’den korkmakta haksız değil, çünkü bir seçimde daha yeniden yenilgiyi HDP tattırmıştır. Kaybettikçe saldırıyorlar, saldırdıkça daha fazla kaybediyorlar.”

Kaynak: Yeni Yaşam

Editör: TE Bilişim