Gazete Emek - Taksim Meydanı’na çıkmak isteyenlere gözaltı

Öte yandan Taksim Meydanı’na çıkmak isteyen Gençlik Komiteleri polis saldırısıyla gözaltına alındı. Sabahın erken saatlerinde Taksim Meydanı’na çıkmak isteyen en az 18 kişinin gözaltına alındığı bilgisi edinildi.

İşe iade edilen KHK’lilerin da mağduriyeti devam ediyor İşe iade edilen KHK’lilerin da mağduriyeti devam ediyor

1 Mayıs alanı Taksim Meydanı” ve “Biji Yek Gulan” sloganlarıyla Taksim’e yürüyen Mücadele Birliği okuru iki kişi ile Mücadele Birliği muhabiri Serpil Ünal ise ters kelepçe takılarak işkence ile gözaltına alındı.

Dolapdere’den Taksim’e yürüyen Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF) üyeleri, polis tarafından işkence edilerek gözaltına alındı.

Sosyalist Dayanışma Platformu (SODAP) ve Gençlik Meclisleri “Her yer Taksim her yer direniş” sloganlarıyla Şişli’den Taksim’e yürürken polis saldırısıyla gözaltına alındı.

Şişli Okmeydanı’ndan Taksim’e yürümek isteyen Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Alınteri, Sosyalist Kadın Meclisleri (SKM), SGDF ve Polen Ekoloji Kolektifi üyeleri gözaltına alındı. ESP Eş Genel Başkanı Şahin Tümüklü ve İl l Başkanı Deniz Aktaş da gözaltına alınanlar arasında. Yine Okmeydanı’ndan Taksim’e yürümek isteyen Devrimci Parti üyesi 4 kişinin de gözaltına alındığı bilgisi edinildi.

Polis saldırılarına rağmen birçok kişi farklı noktalardan Taksim Meydanı’na girmeye çalışıyor. İktidarın ise Taksim korkusu devam ediyor. Trafik polisleri de çevik kuvvet olarak alana çıktı.

Taksim’e yürümek isteyen İnşaat İşçileri Sendikası üye ve yöneticileri polis işkencesi ile gözaltına alındı.

ÖHD İstanbul Şubesi: En az 60 gözaltı

Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD), İstanbul’da 1 Mayıs’a katılmak isterken aralarında avukat ve basın emekçilerinin de olduğu en az 60 kişinin gözaltına alındığını duyurdu.

Taksim’e yürümek isteyen binlerce emek ve demokrasi güçleri, siyasi parti temsilcileri ve işçiler Taksim’e doğru yürüyüşe geçti.

Yenikapı’dan Saraçhane’ye yürüyen bir gruba, Atatürk Bulvarı üzerinde polis saldırısı gerçekleşti.

DEM Parti Saraçhane’de

Halkaların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, DEM Parti milletvekilleri Pervin Buldan, Çiçek Otlu ve Kezban Konukçu, Emekçi Hareket Partisi (EHP) Başkanı Hakan Öztürk, Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Genel Sekreteri Fidan Ataselim ve beraberindeki heyet Taksim yürüyüşüne katılmak için Saraçhane’deki buluşma noktasına ulaştı.

Tuncer Bakırhan burada verdiği mesajda şu ifadeleri kullandı:

“Bugün 1 Mayıs, işçi ve emekçiler günü. Kutluyoruz ve Biji 1 Gulan diyoruz. Biz de DEM Parti olarak; tabanımız, kitlemiz, Kürt yoksulları olarak Taksim’de Türkiye işçi sınıfıyla, Türkiye emekçileriyle dayanışmak için buradayız. Çok iyi biliyoruz ki işçilerin birliği, işçilerin mücadelesiyle, demokrasi ve özgürlük mücadelesini bir araya getirebilirsek güçlü bir mücadele zemini yaratabiliriz. Bu ülkedeki yoksulluğu, yolsuzluğu işçinin emekçinin çekmiş olduğu zulmü bitirebiliriz. Önümüzdeki günler Kürt halkının hak arama mücadelesiyle; Türkiye emekçilerinin, yoksullarının, işçilerinin mücadelesinin ortak bir zeminde buluşmasının mücadelesini daha fazla vereceğiz. İşçiler, emekçiler, Kürtler, Aleviler, gençler ve kadınlar güçlü bir mücadele zemininde bir araya gelebilirlerse yaşamış olduğumuz yoksulluğu ve zulmü bitirmek ellerimizdedir. Bu vesile ile bugün Taksim’e gelmiş Türk, Kürt, Arap, Ermeni’nin gününü kutluyor ve dayanışma içerisinde olduğumuzu, mücadelemizin ortak olduğunu belirtiyoruz.”

Kadın örgütleri Saraçhane’de

Kadınlar da kortejler halinde alana giriş yapıyor. TJA, Kadın Savunma Ağı, DEM Parti Kadın Meclisi, Feministler, Kampüs Cadıları Taksim yürüyüşü için Saraçhane’ye giriş yaptı.

Saraçhane’den yürüyüşe geçenlere polis saldırısı 

Saraçhane’den Taksim’e doğru yürüyüşe başlayan kitlenin yürüyüşünü Tarihi Bozdoğan Sukemeri’nin altına barikat kuran polis engellemeye çalışıyor. Polis barikatını aşmak isteyenlere polis biber gazı, plastik mermi, cop ile saldırıya geçti. Ancak saldırıya rağmen kitle Taksim’e gitmekte kararlı. Kitle “Yüklen barikata” sloganlarıyla ilerliyor polis barikatını aşmaya çalışıyor. Polis barikatı ise surların olduğu yerden metrelerce ileriye taşıdı. Polisin ‘dağılın’ uyarısı devam ederken, kitle, uyarılara sloganlarla karşılık veriyor.

Öte yandan İstanbul genelinde gözaltına alınanların sayısı 142’ye ulaştığı bilgisi edinildi.

DEM Parti: İşçi sınıfı buradan ayrılmadan biz de buradan ayrılmayacağız

Taksim Meydanı’na yürümek için Saraçhane’de toplanan sendikalardan DİSK ve KESK Taksim’e yürümekten vazgeçti.

DİSK ve KESK’in Taksim yürüyüşünden vazgeçmesi protesto ve yuhlamalarla karşılanırken DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, ‘İşçi sınıfı buradan ayrılmadan biz de buradan ayrılmayacağız’ dedi.

Editör: Bekir GÜNEŞ