GÜNDEM

Abdülkadir Selvi: Abdullah Öcalan'la 43 ay sonra dün ilk kez görüşme yapıldı, Ömer Öcalan İmralı'ya gitti

Hürriyet yazarı Abdülkadir Selvi, MHP lideri Devlet Bahçeli'nin açıklamalarından sonra Abdullah Öcalan'ın yeğeni ve DEM Parti Urfa milletvekili Ömer Öcalan'ın dün İmralı'ya gittiğini yazdı. Selvi'nin yazısına göre görüşme iki saat sürdü.

Abone Ol

Gazete Emek- MHP lideri Devlet Bahçeli'nin, "PKK lideri Abdullah Öcalan'ın DEM Parti grup toplantısından silah bırakma çağrısı yapıp umut hakkından yararlanması" yönündeki açıklamasının ardından başlayan tartışmada dikkat çekici bir iddia geldi. Hürriyet gazetesinin iktidara yakın yazarlarından Abdülkadir Selvi, İmralı'da tecrit altında tutulan PKK lideri Abdullah Öcalan'la dün yaklaşık 43 ay sonra ilk görüşmenin yapıldığını ileri sürdü.

43 ay sonra Abdullah Öcalan ile görüşen Ömer Öcalan mesaj getirdi

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Şanlıurfa Milletvekili Ömer Öcalan, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, PKK lideri Abdullah Öcalan ile görüştüğünü duyurdu.

Öcalan, 3 Mart 2020 tarihinden bu yana görüşmenin sağlanamadığını ifade ederek "Biz aile olarak yıllar sonra 23 Ekim 2024 günü Sayın Öcalan ile görüşme gerçekleştirdik" dedi.

Görüşmnin yasal bir hak olduğuna dikkat çeken Öcalan, "Rutin aile görüşünün, koşullar ne olursa olsun devam etmesini istiyoruz" ifadelerine yer verdi.

'İKİ SAAT SÜRDÜ'

Selvi, Öcalan'ın yeğeni de olan DEM Parti Urfa milletvekili Ömer Öcalan'ın ağustos ayında yaptığı görüşme başvurusuna dün olumlu yanıt verildiğini yazdı. Selvi'nin yazısına göre, Ömer Öcalan dün İmralı’ya giderek Abdullah Öcalan’la görüştü; saat 11.00’de başlayan görüşme iki saat sürdü. Selvi, Abdullah Öcalan’ın "Örgüte silah bırakma çağrısı yapacağım” dediğini iddia etti.

Selvi'nin yazısına henüz resmi kaynaklardan veya DEM Parti'den doğrulama gelmedi.

Ömer Öcalan, 14 Ağustos 2024 tarihinde Adalet Bakanlığı’na başvuruda bulunarak Abdullah Öcalan ile görüşme talebinde bulunmuştu. Ömer Öcalan başvurusunu aile adına yapmıştı.

Selvi yazısında, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin 22 Ekim'de partisinin grup toplantısında yaptığı “Şayet terösitbaşının tecridi kaldırılırsa gelsin TBMM DEM Parti grup toplantısında konuşsun. Terörün tamamen bittiğini ve örgütün lağvedildiğini açıklasın” açıklamasını ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın "Açılan bu tarihi pencerenin kişisel hesaplara kurban edilmemesini istiyoruz" sözlerini hatırlatıp şu iddiada bulundu:

'DÜN SABAH FERİBOTLA İMRALI'YA GÖTÜRÜLDÜ'

"Bu gelişmeler yaşanırken, 22 Ekim tarihinde Adalet Bakanlığı tarafından Ömer Öcalan’a, İmralı’ya gitme başvurusunun kabul edildiği bilgisi iletildi. Adanın şartları nedeniyle Ömer Öcalan’ın, çarşamba günü Bursa’nın Mudanya ilçesindeki askeri iskelede hazır bulunması istendi. Ömer Öcalan dün sabah saatlerinde Mudanya İskelesi’ne yanaşan bir feribotla alınarak İmralı’ya götürüldü. Ömer Öcalan ile Abdullah Öcalan’ın görüşmesinin saat 11.00’de başladığı ve öğleden sonraya kadar devam ettiği ifade edildi. 43 ay sonra gerçekleşen bu görüşmede Öcalan’ın hangi mesajları verdiği merak konusu oldu.

Öcalan’ın Bahçeli’nin çağrısına karşı takınacağı tavır sürecin ilerlemesi açısından önemli olarak görülüyor.

'ÖCALAN SİLAH BIRAKMA ÇAĞRISI YAPACAĞINI SÖYLEDİ' İDDİASI

Abdullah Öcalan’ın, Ömer Öcalan’la yaptığı görüşmede tecrit koşulları ortadan kaldırıldığı ve haberleşme imkânı sağlandığı taktirde silahların bırakılması konusunda bir rol oynayabileceği mesajını verdiği söyleniyor. Öcalan’ın “Tarihi sorumluluğumu yerine getirmeye hazırım. Örgüte silah bırakma çağrısı yapacağım” dediği ifade ediliyor.

MHP lideri Bahçeli’nin gündeme getirdiği, “Umut hakkı” düzenlemesinin de Öcalan açısından teşvik edici olduğu ifade ediliyor.

Öcalan’ın, bir süre önce, “Buradan tabutla çıkmak istemiyorum” dediği ifade ediliyor.

Abdullah Öcalan’ın yeğeni Ömer Öcalan’la görüşmesinde silahların bırakılması ve yeni bir süreç başlatılması konusunda rol üstleneceği mesajı verdiği ifade ediliyor. Ama Öcalan’ın bu mesajına Kandil’in ne yanıt vereceği ise merak konusu oldu."

Abdullah Öcalan'dan ilk mesaj

Ömer Öcalan, ikinci kez yaptığı paylaşımda ise Öcalan'ın mesajını aktardı. Ömer Öcalan, şunları kaydetti:

"Bu ziyaret aile görüşmesi kapsamında gerçekleşti. Sayın Öcalan görüşmede genel siyasi gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulunarak kamuoyuna şu mesajın iletilmesini istedi: 'Tecrit devam ediyor. Koşullar oluşursa bu süreci çatışma ve şiddet zemininden hukuki ve siyasi zemine çekecek teorik ve pratik güce sahibim.”

Kaynak:Artı Gerçek