Gazete Emek - 6 Şubat’ta Kahramanmaraş merkezli meydana gelendepremlerde zarar gören 11 kentten biri olan Adıyaman'daÇevre ve Şehircilik Ve İklim Değişikliği Bakanlığı verilerine göre, 1485 tamamen yıkılmış, 4085 ise ağır hasarlı bina bulunuyor. Enkaz kaldırma çalışmaları yaşamı daha da zorlaştırırken, kentte yoğun bir toz bulutu da beraberinde geliyor. Depremlerin üzerinden 8 ay geçse de Adıyaman'da sağlık hizmeti sunumunda sorunlar sürüyor. Depremde çok sayıda Aile Sağlığı Merkezi (ASM) ile kamu hastaneleri yıkılırken, kentte uzun süre birinci ve ikinci basamak sağlık hizmeti verilmedi.
Türk Tabipler Birliği(TTB) Adıyaman Tabip Odası Yönetim Kurulu ve Türk Tabipler Birliği Merkez Konseyi Üyesi Aydın Şirin, kentte yaşanan sağlık sorunlarına dair sorunların çözülmediğini, bununla birlikte halkın barınma, hijyen ve ısınma sorunlarının devam ettiğini söyledi.
SORUNLAR BÜYÜYOR: HİJYEN, BARINMA, SAĞLIK, ISINMA...
6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli gerçekleşen depremlerin üzerinde 8 ay geçtiğini hatırlatan Şirin, 11 kentten biri olan Adıyaman'da ciddi bir asbest ve tozun hakim olduğunu söyledi. Şirin, çevre kirliğinin artarak devam ettiğini belirterek, "Yeni yapılan ve bununla birlikte yıkılması beklenen binalar nedeniyle asbeste ve diğer kimyasallara maruz kalma durumu var. Bu da ciddi sağlık tehlikesi oluşturuyor. Yıkımlar sırasında gerekli önlemler alınmıyor. Yaşam alanlarında da, yıkımların devam etmesi sebebiyle, yerinde devam eden ayrıştırma ileride ciddi kronik hastalıklara neden olacak. Yıkımlar sırasında su ve kanalizasyon şebekelerindeki hasar nedeniyle, temiz suyaerişimde ciddi sorunlar mevcut. Kentte sular içilmiyor, Hazır su dağıtımı var. Yemekler, şebeke suyuyla yapılıyor. Kenttekonteynır bekleyen yurttaşlar mevcutken, tam anlamıyla bir yerleşme söz konusu değil. Göç ve ısınma sorunu var" dedi.
KENTTE TEK BİR HASTANE VAR
Sağlık hizmetlerine dair sorunların artarak devam ettiğini belirten Şirin, kentte sadece tek bir hastanenin sağlık hizmeti verdiğine dikkat çekti. Şirin konuşmasını şöyle sürdürdü:"Adıyaman'da tek bir hastane var, diğer kadın doğum ve çocuk hastanesi ağır hasarlı.Kent merkezinde 5 tane Aile Sağlığı Merkezi(ASM) ağır hasarlı.Konteynır kentlerde sağlık hizmetleri için Aile Sağlığı Merkezi oluşturuldu. Bölümlerde ve branşlarda azalma var, hekimler ve sağlık çalışanları, kenti terk etmeye başladı. Var olan ihtiyaçları karşılama noktasında eksiklikler mevcut. Branşlar bazında hekimler eksik. Zaten tek hastane olması, doğum ve çocuk alanında ciddi eksiklikleri de doğuruyor. Doğumlar ve çocuk sağlığı ile ilgili de hem hekim yetersizliği hem diğer sağlık çalışanlarının yetersizliği bununla birlikte mekan olarak da yetersizliğin var olması sebebiyle,tam kapasite bir sağlık hizmeti verilemiyor. Özellikle hastanenin yapım boyutu, hem de ASM'lerdeki hekimlerin kalma boyutu noktasında kent avantajlı hale getirilmeli, çok sayıda hekim ve sağlık çalışanı kente teşvik edilmeli. Şu anki durum çalışanların iş yükünü teşvik etmekten çok çalışanlar üzerindeki iş yükünü arttırıyor."
'SORUNLARA ÇÖZÜM BULUNSUN'
Sağlık hizmetine dair sorunlarının biran önce çözülmesi gerektiğini belirten Şirin son olarak şunları söyledi: "Hekimlerin biran önce kentte çalışması teşvik edilmeli, mecburi ve günübirlik hizmetlerle buralar doldurulmaya çalışılıyor.Bu da kentin depremden önceki sağlık boyutuyla azaltılması anlamına geliyor. Kökleşmiş yıllardır hizmet veren sağlık emekçilerinin burayı terk etmesi, var olan köklü sağlık sisteminin zarara uğraması anlamına geliyor. Biran önce sağlık tesislerinin yapımına başlanmalı. Şu an birçok yerde ev yapımına başlanmasına rağmen hastanelere dair çalışma yok. Kent merkezinde, 5 tane ASM yıkılmasına rağmen şu anda hiçbir çalışma yok. Önümüz kış, o şartlar altında da sağlık hizmeti vermek zor olacaktır. Deprem bölgesinde sorunlar devam ediyor. Bunlara biran önce çözüm bulunmalı. Halkımızın hayatı, sorunların çözümüyle yeniden iyi bir hal alacaktır."
ZERRİN SARGUT