Gazete Emek- Sabah saatlerinde evine yapılan baskınla gözaltına alınan ve 24 saat avukat görüş kısıtlılığı getirilen Esenyurt Belediye Başkanı Ahmet Özer’in avukatı, soruşturmaya ilişkin açıklama yaptı. Katıldığı bir televizyon kanalında konuşan Özer’in avukatı Şevket Tuci, Anayasa’da yer alan, kamu görevinde olan kişilerin operasyonla gözaltına alınmaması gerektiği konusundaki düzenlemenin ihlal edildiğini belirtti.
Tuci, bir grup medyanın dosya hakkında bilgileri yayımladığını fakat İstanbul Baro Başkanı İbrahim Kaboğlu'nun bile bu bilgileri alamadığına dikkat çekti. Soruşturmanın belediye başkanlığı görevi ile alakalı olmadığı, 10 yıllık bir iddia üzerinden kurulduğunu söyleyen Tuci, soruşturmanın 2024 yılının Temmuz ayında başlatıldığını aktardı. Tuci, “Söz konusu soruşturma, belediyecilik pratiğiyle, göreviyle ilgili değil. Şimdi bir kısım sızan bilgiler, yani avukatlarının hususuna erişemediği ama ne hikmetse basının sızdırdığı veya paylaştığı bilgilerde geriye dönük 10 yıllık bir iletişim kaydından, kitaplarındaki alıntılardan bahsediyor. Yani yasal olarak basılan, Türkiye'nin her kitapçısında bulunabilecek, erişilebilen kitabındaki alıntılar. Bir kısım görüşme notlarında isminin anılıyor olmasından söz ediliyor” dedi.
‘ÇAĞIRILDIĞI ZAMAN İFADEYE GİDEBİLİRDİ’
Tuci, “Ev araması yapıldı, şafak operasyonuyla alındı. Oysa görevi başında olan bir başkanımızdı. Yüzbinlerce insanın desteğiyle gelmişti. Her halükarda, her şartta çağrıldığı zaman gidip ifadesini verebilecek durumdaydı. Ama maalesef bu tip hukuksuz uygulamalarla karşı karşıya kalabiliyoruz. Anayasa'nın 13. maddesinde kesinlikle görevinin başında olan kişilerin bu tarz yöntemlerle hukuka aykırı usullerle gözaltına alınmaması gerektiği konusunda çok açık bir şekilde bir düzenlemesi var. Aslında yasama, yürütme, yargı insan için, insanın haklarını korumak için vardır. Maalesef biz bugün bunun ihlal edildiğini bir kere daha görmüş olduk” dedi.
DOSYADA KISITLILIK KARARI
Dosyada kısıtlama kararı olduğunu belirten Tuci, “Ancak şu enteresan ki, avukatın, bir baro başkanının, İstanbul Baro Başkanı'nın ulaşamadığı bir bilgiye maalesef bazı basın organları ulaşabiliyor. Bu ayrı bir hukuki ihlalidir. Öğleden sonra kolluk birimleriyle irtibat halinde olduk. Öğleden sonra ifadesinin alınacağının bilgisini de sizlerle paylaşayım” dedi.
‘30 YIL SONRA NE OLDU’
Tuci, devamla şunları söyledi: “Başkanımız yaklaşık 30 yıldır kamu görevi gören şerefiyle, onuruyla, bilime hizmet eden bir kişidir. Bu anlamda dekanlık, akademisyenlik ve en son geldiği dönemde rektör yardımcılığı yapmış bir kişiydi ve başkan seçilirken de kamu görevlisiydi. Yani bu kocaman bir soru işareti ve bu sinir işareti bu kamunun vicdanına dokunacaktır. Ne oldu da 30 yıldır kamu görevi gören bir insana dokunulmuyor da belediye sürecinde gözaltına alınıyor.”
Kaynak: MA