Gazete Emek - Memur ve memur emeklilerine yapılacak zam oranını belirlemek için yapılan ikinci toplantının ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, hükumetin ilk zam teklifini açıkladı.
Bakan Işıkhan, "Kamu görevlilerine emeklerinin karşılığını vermek ve enflasyona ezdirmemek öncelikli amacımız" değerlendirmesini yaptı.
Vedat Işıkhan, görüşmelerde müzakere aşamasına gelindiğini belirterek "Görüşmede belli bir noktaya ulaşmış durumdayız" dedi.
Bakan Işıkhan, hükumetin zam teklifinin 2024 yılı ilk 6 ay için yüzde 14, ikinci altı ay için yüzde 9, 2025 ilk altı ay için yüzde 6, ikinci altı ay için yüzde 5 olduğunu bildirdi.
"Kümülatif artış yüzde 54'ün üzerinde olacak"
Işıkhan, "2024 Ocak ayında enflasyonu dikkate aldığımızda yüzde 42'yi bulan artış öngörülmüştür. 2024'ün ikinci altı aylık dönemde kümülatif artış yüzde 54'ün üzerinde olacaktır. Temennimiz odur ki, paydaşlar da uzlaşı içinde imzalayalım" ifadelerini kullandı.
Işıkhan'ın açıklamalarından satır başları şöyle:
- Masaya taraflar olarak değil paydaşlar olarak oturduk. Kamu görevlilerinin geneline ilişkin tekliflerin ön müzakeresi yapıldı. Müzakere aşamasına gelmiş bulunmaktayız.
- Tarafların uzlaşısıyla başarıyla neticelendireceğiz.
- 967 madde üzerinden görüşmeleri sürdüreceğiz.
Hükümetin zam teklifi bugünkü toplantıda müzakere edilecek. Bu teklifin Memur-Sen tarafından kabul edilmemesi halinde hükümet 17 ve 22 Ağustos'ta yeni tekliflerle masaya gelecek.
Sendikalardan ilk tepki
Memur-Sen Başkanı Ali Yalçın, "Önümüzde süreç var, teklif revize edilmeli. Kiralara ilişkin kamu görevlileri zorlanmakta. Masaya bu konuda bir teklifin de gelmesini bekliyorduk. Bayram ikramiyesinden diğer sosyal haklara ilişkin henüz cümle kurulmadı." ifadelerini kullandı.
Kamu-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci de, "Bu teklif, kamu çalışanlarının talebini karşılayacak bir teklif değil. Dolayısıyla teklifin revize edilmesi gerekiyor." dedi.
Memur-Sen ne talep etmişti?
Toplu sözleşme masasında yetkili konfederasyon olarak yer alan Memur-Sen, 2024 için 3’er aylık dönemler itibarıyla refah payı dahil birinci 3 ayda yüzde 35, ikinci 3 ayda yüzde 10, üçüncü 3 ayda yüzde 15, dördüncü 3 ayda yüzde 10 artış istemişti.
Konfederasyon, 2025 için ise 6’şar aylık dönemler itibarıyla refah payı dahil birinci 6 ayda yüzde 25 ve ikinci 6 ayda yüzde 15 zam talep etmişti.
Görüşmeler ay sonuna kadar sürecek
Yaklaşık 4 milyon memur ve 2,5 milyon memur emeklisini kapsayan toplu sözleşme görüşmelerinde, 1 Ağustos’ta başlayan takvim doğrultusunda, 11 hizmet koluna ait tekliflerle memurların genel taleplerine ilişkin ön müzakereler gerçekleştirildi. Ana müzakere aşamasında ise genel talepler ile komisyon raporları masaya yatırıldı.
7’inci Dönem Toplu Sözleşme görüşmelerinde 15 Ağustos'ta genele ilişkin tekliflerin müzakeresine geçilmesi beklenirken üçüncü toplantı ise 17 Ağustos'ta yapılacak. Görüşmeler ay sonuna kadar tamamlanacak