ÖZEL HABER: MEHMET ŞİRİN DEMİR

GAZETE EMEK - Batmanda lokanta, kasap, telefoncu, mahalle dükkânı, fırın ve benzeri meslek dallarında esnaflık yapan 5 bin 400'ü aşkın işletme sahibi; kira, elektrik ve SSK primlerinin yüksek olmasından dolayı işlerini olumsuz etkilediğini söyledi.

Gazete Emek için Batmanda esnafın sorunlarını ve taleplerini Batman Esnaf Ve Sanatkarlar Odası Başkanı Mehmet Sıddık Çiftçi ve çeşitli sektörlerde esnaf olan işletme sahipleri ile görüştük.  

Batman ekonomisinin bel kemiğini esnaflar oluşturduğunu belirten Batman Esnaf Ve Sanatkarlar Odaları Başkanı Mehmet Sıddık Çiftçi, oda olarak üyelerinin kira ve SSK primlerinin yüksek olmasından şikayetçi olduğunu ifade etti.

 Batman Esnaf Ve Sanatkarlar Odalarına kayıtlı esnaf sayısı 5 bin 400ü aştığını anımsatan Çiftçi, son iki yılda açılan ve kapatılan dükkan sayısı ile ilgili şunları söyledi: “İki yıllık veriyi göz önünde bulunursak dükkan açan esnaf sayımız dükkanını kapatan esnaf sayımızdan daha fazla. İş yerini kapatan esnaflarımızın çeşitli nedenleri var. Sektör değiştiren esnaflar var, şirkete çeviren esnaf var ve kimisi ise kazanamadığı için kepenk kapatan esnafımız var.   

“Son dönemde ekonomideki sıkıntılardan dolayı esnaflarımız zaman zaman sıkıntı yaşıyor. Esnaflarımızı zorlayan en büyük sıkıntı ise maliyetlerin artmasıdır. Esnaflarımızın girdi maliyetlerinin düşürülmesi için kira artışlarının önüne geçilmesi gerekir” diyen Çiftçi, zaman zaman kira konusunda esnaf ile mülk sahibi arasına girip her iki tarafı uzlaştırmaya çalıştıklarını dile getirdi.  

“Esnafımızın en büyük gideri kira ve sigorta prim giderleridir”

Türk-İş, sermaye, açlık-yoksulluk ve çorbadaki kaşık Türk-İş, sermaye, açlık-yoksulluk ve çorbadaki kaşık

Asgari ücrete karşı olmadığının altını çizen Çiftçi, Esnafın en büyük girdi kalemleri kira ve sigorta primleri olduğunu kaydetti. 

Küçük esnafın zincir marketlerle rekabet edecek güçte olmadığını dile getiren Çiftçi, “Zincir marketler yerel esnafımızı ciddi bir şekilde zorluyor. Zincir marketlere karşı küçük esnafımız rekabet edemiyor. Bu konuda ciddi bir düzenleme getirilmesi lazım. Zincir marketler her istediği yerde marketini açmaması lazım. Zincir marketlere karşı rekabet edilmesi için küçük esnaf desteklenmesi lazım” dedi.

Çiftçi, sorunların giderilme noktasında yetkililerden çözüm beklediğini ifade ederek sözlerini şöyle tamamladı: Esnafımızın en büyük gideri kira ve sigorta prim giderleridir. Esnafımızı rahatlatacak desteği yetkililerden bekliyoruz. Elektrik giderleri bizim için büyük bir külfettir. Bu konuda esnaflarımıza pozitif bir ayrımcılık istiyoruz. Çünkü ticaretin bel kemiği esnaftır. Bundan dolayı esnaf kesimi ayakta kalması gerekir. Asgari ücrettin artması ile birlikte esnaflarımızın maliyeti yükseldi. Girdi maliyetleri yükseldi. Küçük esnafımız prim desteği, faizsiz kredi ve benzeri destekler almasa kendi işçisinin ücretini ödeme yükünün altında kalır. Böyle bir destek olmasa esnaf zararına çalışır. Esnaf zarar ederek ticaretini nereye kadar sürdürür. Bir yerden sonra kepenk indirmek zorunda kalır.”

“Esnafın durumu bir yıl önceki seneye göre daha zor”

Gülistan Caddesinde yıllarca esnaflık yapan Bünyamin Beycan, girdi maliyetlerinden kaynaklı ciddi sorunlar yaşadığını belirtti. Beycan, “Şuan esnafın durumu bir yıl önceki seneye göre daha zor. Kira artışları ve SSK primleri olsun bizi zorluyor. İşçiler konusunda bu aralar sıkıntı çekmeye başladık. İşçi maaşını artıkça bu sefer bizim işler düşmeye başladı. Kira artışları karşısında kira yardımı gibi bir destek olsa bizim için iyi olur” dedi.

 Batman Petrol Gazetesi İmtiyaz sahibi Nedim Arslan, birçok sektörde olduğu gibi basın camiasında da sorunlar olduğuna dikkat çekti. Kâğıt ve kalıp fiyatlarındaki artıştan olumsuz etkilendiklerini vurgulayan Arslan, “Kâğıt ve matbaa girdileri yerel basının kepenk indirmesi noktasına getirdi. Asgari ücretin 17 bin 2 TL'ye çıkmasına karşı değilim ama bu ücret verilirken işverenin de sıkıntısını yetkililer dikkate almalı. Asgari ücret artışında küçük çaplı esnafları göz ardı etmemek lazım” ifadelerini kullandı.