Gazete Emek-Bilim insanları tarafından "Güneş'ten gelen ve her 10 ila 20 saniyede bir tekrar eden gizemli kalp atışı" sinyalleri tespit edildi.
Bu sinyallerin, Güneş Sistemi'nin en güçlü patlamalarının daha iyi anlaşılmasına yardımcı olabileceği düşünülüyor.
Bilim insanları bu sinyallerin, Güneş'in yüzeyinden 5 bin kilometre yukarıda patlayan C sınıfı bir patlamadan kaynaklandığına inanıyor.
"BEKLENMEDİK BİR KEŞİF"
Gökbilimci Sijie Yu, sinyal keşfini "beklenmedik" olarak nitelendirerek, "Bu atım modeli, Güneş'teki bu inanılmaz güçlü patlamalar sırasında enerjinin Güneş atmosferinde nasıl serbest bırakıldığını ve dağıldığını anlamak için önemlidir. Bununla birlikte, yarı periyodik titreşimler olarak da adlandırılan bu tekrarlayan modellerin kökeni uzun zamandır bir gizem ve güneş fizikçileri arasında bir tartışma kaynağı olmuştur" dedi.
Bilim insanları, mikrodalga radyo frekanslarını izleyen bir ABD tesisi olan Genişletilmiş Owens Vadisi Güneş Dizisi'ni (EOVSA) kullanarak ilk sinyalin tam yerini tespit etmeyi başardılar.
İlk sinyalin, patlamanın çekirdeği boyunca 25 bin kilometreden fazla bir elektrik akımının tabanından geldiğine inanılıyor. Akımın en güçlü olduğu yerin, birbirine yaklaşan karşıt manyetik alan çizgilerinin kopup yeniden birleştiği alan olduğu belirtildi.
ARAŞTIRMALAR DEVAM EDİYOR
Yu, böyle bir şeyin "ilk kez" tespit edildiğini belirterek, "Tekrar eden desenler güneş radyo patlamaları için nadir değildir. Ancak ilginç bir şekilde, gerilmiş akım tabakası boyunca yer alan ve benzer bir şekilde titreşen beklemediğimiz ikincil bir kaynak var" diye konuştu.
"Kalp atışı" benzeri sinyallerle ilgili araştırmaların devam ettiği kaydedildi.