Gazete Emek- Bursa Kestel’de otomobil yan sanayisi alanında faaliyet gösteren İbraş Kauçuk fabrikasında 6 işçi DİSK’e bağlı Lastik-İş’e üye olduğu için işten atıldı. Lastik-İş ve işten atılan işçiler, patronun sendikal faaliyetleri engellemeye yönelik tutumuna karşı fabrika önünde basın açıkladı yaptı.

Basın açıklamasını okuyan Lastik-İş Kocaeli Şube Mali Sekreteri Mehmet Kurtuluş, işçilerin kötü çalışma koşullarına son ver adına sendikada örgütlendiğini söyledi. Örgütlü mücadele ve toplu sözleşmenin önemine değinen Kurtuluş, “Toplu iş sözleşmesi ile ücret zamları, yeni ücretler ve sosyal haklar belirlenecektir. Günlük çalışma koşulları ve yıllık izin uygulamaları işçilerin insanca yaşamalarını sağlayacak bir çerçeveye kavuşturulacaktır. Hepsinden daha önemlisi, iş güvencemiz olacak ve işveren istediği zaman işçileri işten çıkaramayacaktır” dedi.

İŞÇİLERE BASKI VE TEHDİT
“Bugün elde ettiği avantajları kaybetmek istemeyen İbraş Kauçuk işvereni, işçilerin sendikalaştığını öğrenir öğrenmez çeşitli saldırılara başladı. İşçileri sendikadan istifa ettirmek için açık-kapalı tehditler yaptılar, yapıyorlar. E-devlet şifrelerini alarak işçilerin sendika üyesi olup olmadıklarını kontrol etmeye kadar uzanan yasa dışı girişimlere başvurdular. En son olarak da 6 işçi kardeşimizi işten çıkararak işçilere gözdağı vermeye çalıştılar” diyen Kurtuluş, sendika üyeliğinin işçilerin anayasal hakkı olduğunu, bu hakkın engellenmesinin suç olduğu söyledi.

“İŞÇİLERİN TEMEL HAKLARINI KULLANMASI ENGELLENEMEZ”
Kurtuluş, “İşçilerin sendikalaşmasını engellemeye çalışan işveren yetkilileri gereken cevabı hem İbraş işçisinden hem de Lastik-İş Sendikasından alacaktır. İlk adım olarak sendikamız işçilere baskı uygulayan işveren yetkilileri hakkında suç duyurusunda bulunmuştur. İşten çıkarılan işçi kardeşlerimizin de sonuna kadar haklarını savunacak ve yanında olacağız. Kimse yasalara aykırı şekilde işçilerin temel haklarını kullanmasını engelleyemez” diye konuştu.

“İŞÇİLERİN SENDİKALAŞMASINA HAKKINA SAYGI GÖSTERİN”
İşveren yetkililerine de seslenen Kurtuluş, “İşçilerin sendikalaşmasına hakkına saygı gösterin. Baskıyı sona erdirin; işçi çıkarmaya son verin. Uyduruk gerekçelerle işten çıkardığınız işçileri geri alın. İş yerinde iş barışının sağlanması için sendikamızla gereken ilişkiyi kurun. İşçiler olarak tek isteğimiz, anayasal haklarımızı ve sendika üyeliğimizi özgürce kullanarak, ekonomik ve sosyal koşullarımızı insanca yaşanabilir bir seviyeye çıkarmaktır. İbraş Kauçuk yönetimini işçilerin bu talepleri doğrultusunda sendika üyeliğine saygı göstermeye ve iş barışı içinde üretim faaliyetlerinin sürdürülebilmesi için gereken adım atmaya çağırıyoruz” ifadelerini kullandı. 

Direnişteki Akcanlar işçileri boykot başlattı: 'Otellerde sefa fabrikada cefa' Direnişteki Akcanlar işçileri boykot başlattı: 'Otellerde sefa fabrikada cefa'


Kaynak: Evrensel 

Editör: şilan