Gazete Emek- Diyarbakır 1 No'lu Yüksek Güvenlikli Cezaevi İdare ve Gözlem Kurulu, mahpusun tahliyesini 5'inki kez ertelemeye neden bulamayınca, "hükümlü hakkında sağlıklı bir iyi hal değerlendirmesi yapamadık tahliyesini 3 ay erteledik" dedi.
Cizre ilçesinde Eylül 2010'da gözaltına alındıktan sonra tutuklanan Naif İşçi (28), yargılandığı davada "örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek", "örgüt propagandası yapmak", "toplantı, gösteri ve yürüyüş kanununa muhalefet" ve "tehlikeli maddelerin izinsiz olarak bulundurulma ve taşımak" iddialarıyla 24 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Cezanın "yaş" nedeniyle Yargıtay tarafından bozulmasının ardından mahkeme, yeniden yaptığı yargılamada, bu kez işçinin yaşının küçük olması dolayısıyla cezayı 16 yıla indirdi.
Yaş nedeniyle cezası indirilen ve ceza infaz süresini tamamlayan İşçi, 27 Eylül 2023'te şartlı verilme koşulları tamamlandı. Ancak o dönemde tutuklu bulunduğu Ahlat T Tipi Cezaevi, tahliyesini "pişmanlık duymamama" ve "ileriye dönük hayat planlaması motivasyonu taşımadığı" iddiasıyla 3'er ay süreyle 4 kez ertelendi. Ancak sevkini isteyerek geldiği Diyarbakır 1 No'lu Yüksek Güvenlikli Cezaevi daha ilginç bir gerekçe ile İşçi'nin tahliyesinin ertelenmesine karar verdi. İşçi, 11 Ekim 2024'te Diyarbakır 1 No'lu Yüksek Güvenlikli Cezaevi sevk edildi. Ahlat'ta hakkında verilen tahliye erteleme süresi, 14 Mart 2025'te dolacak İşçi, 11 Mart 2025'te Diyarbakır 1 No'lu Yüksek Güvenlikli Cezaevi Gözlem Kurulu tarafından mülakata alındı. Mülakat, "Hükümlü infaz süresi içerisinde uyum bozan tutum ve davranışları olmadığı göz önüne alındığında gelişim motivasyonu ve salıverilme sonrasına ilişkin planları olumlu olarak değerlendirildi" yönünde rapor düzenlendi. Ancak, olumlu rapora rağmen İşçi'nin "iyi halli" olmadığı iddiasıyla, tahliyesinin 3 ay süreyle ertelenmesine karar verildi.
“İyi hal değerlendirmesi yapamadık, erteledik”
Tahliye erteleme kararı, İşçi'nin avukatı tarafından yargıya taşındı. Cezaevi İdare ve Gözlem Kurulu, itirazın yapıldığı Diyarbakır 2'nci İnfaz Hakimliğine gönderdiği karar ve savunmada, tahliye ertelemelerde nedensizliği gözler önüne serdi. Kurul, mahkemeye gönderdiği ve kararında atıfta bulunduğu savunmada, "(…) hükümlünün almış olduğu disiplin cezaları ve kurumumuzda kalmış olduğu sürenin kısa olması nedeniyle hükümlü hakkında sağlıklı bir şekilde iyi hal değerlendirilmesi yapılamadığından 3 ay daha değerlendirmeye tabi tutulmasına karar verilmiştir" denildi.
İtirazı inceleyen Diyarbakır 2'nci İnfaz Hakimliği, İdare ve Gözlem Kurulu'nun "sağlıklı değerlendirme yapamadıkları için tahliyenin ertelenmesine karar verdiklerini belirtmesine rağmen kararı doğru bulup itirazı reddetti.
“Her 3 ayda bir hazırlık yapıyor”
İşçi'nin annesi Nebahat İşçi oğlunun haksız yere 5'inci kez farklı gerekçelerle koşullu salıverilme kararının ertelenmesine tepki göstererek, "Bu devletin verdiği kararları hayretler içerisinde karşılıyorum. Ne hak, ne hukuk ne de adalet denilen bir şey kaldı. Oğlum 15 yıldır cezaevinde, tutuklandığı zamanda daha çocuktu. Hukukta bir insan cezasını bitirdiğinde salıverilir. Ancak bunlarda ne hukuk var, ne de adalet var. Her 3 ayda bir koşullu salıverilmesi erteleniyor. Her seferinde oğlum cezaevinde çıkacak diye hazırlığımı yapıyorum, ancak ertesi gün avukat beni arayıp, 'Ertelendi' diyor. Oğlum ne yapmış, bize neden bu haksızlığı yapıyorlar? Oğlum tutuklandığı zaman bile daha çocuktu. Oğlum neden bırakılmıyor? Oğlumun ne suçu var?" diye sordu.
İnsan hakları örgütlerine çağrı
İnsan haklarına duyarlı bütün kesimlere çağrıda bulunan Nebahat İşçi, "Şuan cezaevlerinde benim oğlum gibi yüzlerce tutsak var. Allah onlarında hakkını yerde bırakmasın. İnsan haklarını savunan bütün kurumlara, dünya örgütlerine çağrım sesimizi duyun, bu haksızlık karşısında durun. Bu adaletsizliğe artık yeter, çocuklarımızı bırakın" diye seslendi.
Kaynak: Evrensel