Çok Oyunculu Çevrimiçi Oyunların Gelişimindeki Trendler
Video oyun sektörünün önlenemez yükselişi mobil ve konsol gibi platformlara da sıçramış durumda. PC için özel çıkan bir oyunu bile artık PS, Xbox ve Nintendo gibi konsollarda görmek mümkün. Ayrıca casino oyun sektöründeki gelişmelere de dikkat etmek gerekiyor. Nitekim Türkiye’de bile çok sayıda kumar sever farklı temalara sahip slotlarla eğlenmektedir. Misal basaribet ile birlikte Başarıbet içerisinde yer alan binlerce slot oyununu görebilmeniz mümkündür.
Bugün tüm bu konular ile bağlantılı olan çok oyunculu çevrimiçi oyunların gelişimine ışık tutacağız. Yeni nesil trendleri ve oyuncu etkileşime bağlı birçok faktörü incelemeye çalışacağız. Lafı şimdi çok dolandırmadan gelin hemen yazımızın detaylarına göz atalım.
Çapraz Platform Desteği
Son yıllarda ortaya çıkan mobil veya klasik video oyunlarının birçoğu çevrimiçi oynanacak şekilde piyasaya sürülüyor. FPS, RPG, MMO, MOBA ve strateji gibi türlerin hepsi çok sayıda oyuncuyu destekler şekilde dizayn ediliyor. Ancak bu oyuncular bir noktadan sonra yetersiz kaldığı için çapraz platform desteği ortaya çıkmıştır. Henüz yeni ortaya çıkan bu trend’de ana amaç çok oyunculu çevrimiçi oyunların tüm konsollarda aktif şekilde oynanabilmesidir. Aşağıdaki listede en popüler oyun konsollarını görebilirsiniz:
- Nintendo Switch
- PS4 - PS5
- Xbox Series X/S
- Steam Deck
Oyun stüdyoları artık sadece PC’ye değil, bir oyun çıkarırken tüm konsollara aynı anda çıkış yapıyorlar. Bu da dünyanın farklı noktalarındaki insanların tek bir oyunda rahatça bir araya gelmesini sağlamaktadır.
Abonelik Temelli Oyun Modeli
Video oyun geliştiren stüdyoların gelir modelleri farklı temellere dayanmaktadır. Kimileri oyun içi satım alımlardan kar elde ederken, kimisi stüdyolar abonelik sistemini kullanırlar. Misal bu oyun modelinin mimarı World of Warcraft’ı hatırlatmak isteriz. World of Warcraft devasa bir MMORPG olarak yüz binlerce oyuncuya sahiptir. Bu oyuncuların hepsi aylık olarak kendi ülkelerindeki para birimlerine göre abonelik satın almak zorundadır. Aksi halde oyunun herhangi bir içeriğini ücretsiz bir şekilde oynanayamazsınız.
Bu tarz abonelik temelli modeller her ne kadar maliyet oluştursa da, oyunlardaki bazı sorunlara çözüm ürettiğini göz ardı edemeyiz. Örneğin oyunda para verenlerle para vermeyenler arasındaki farkı korumak için abonelik modeli ön plana çıkar.
VR ve AR Teknolojileri
Çok oyunculu oyunlarda VR teknolojileri yavaş yavaş yaygınlaşıyor. Meta Quest 3 gibi oyun odaklı VR gözlükleri çevrimiçi oyunları daha hareketli hale getirdi. Atış, zombi avlama, platform ve bulmaca gibi türler şimdilik çevrimiçi çok oyunculu oyunların ana kategorilerini oluşturuyor diyebiliriz. Hatta son birkaç yıldır VR destekli MMO oyunları piyasaya sürülüyor. Diğer oyuncularla etkileşime geçerek maceradan maceraya atılarak farklı dünyaları keşfedebiliyorsunuz.
Mobil Pazarın Gelişimi
Mobil oyun pazarının önlenemez yükselişi çok oyunculu çevrimiçi oyunlarıda oldukça etkiledi. Hali hazırda bu sektörün oluşumunu sağlayan PUBG ve Fortnite gibi oyunları hatırlıyor olmalısınız. Artık PC’de çevrimiçi şekilde oynana çoğu online oyunun mobil versiyonu bulunuyor. DBD, BDO, Diablo Immortal, Final Fantasy Online gibi devasa oyunculu oyunlar bile mobilde cihazlarda sorunsuz şekilde oynanmaktadır. Önümüzdeki yıllarda muhtemelen daha fazla çok oyunculu büyük yapımı mobil cihazlarda görmeye devam edeceğiz.