GÜNDEM

Cumartesi Anneleri, 1022’inci kez Galatasaray Meydanı'nda adalet talebini yineledi

Cumartesi Anneleri, 1022’inci kez Galatasaray Meydanı'nda adalet talebini yineledi: "Bahri Kağanaslan'ın akıbeti aydınlatılsın!"

Abone Ol

Gazete Emek- Cumartesi Anneleri, kayıplarının akıbetinin açıklanması için her hafta olduğu gibi bu hafta da Galatasaray Meydanı'nda bir araya geldi. 1022. haftalarında, 30 yıldır kendisinden haber alınamayan Bahri Kağanaslan dosyasını gündeme taşıyan aileler ve insan hakları savunucuları, adalet taleplerini yineledi.

“ADALETİ SAĞLAYIN”

Cumartesi Anneleri 30 yıl önce kaybedilen Bahri Kağanaslan dosyasını gündeme getirerek akıbetini sordu. Basın açıklamasını İnsan Hakları Derneği Yöneticisi Oya Ersoy okudu: "1022. haftamızda iktidardan iktidara devredilen şiddet politikalarının yarattığı ağır hak ihlalleriyle yüzleşilmesi çağrımızı yineliyoruz. Kayıp yakınlarının meşru taleplerinin karşılanması, Türkiye'nin demokratikleşmesi ve hukukun üstünlüğüne dayanan bir rejime geçişle mümkündür" dedi. 

“KALICI BARIŞ SAĞLANSIN”

Ersoy, sorunları şiddetle bastırmanın çözüm olmadığını, bu yöntemin Türkiye'yi demokrasiden ve huzurdan uzaklaştırdığını belirtti. Ersoy, Kürt meselesinin de demokratik bir perspektifle ele alınmasının önemine dikkat çekerek "Kalıcı barış için geçmişin hatalarından ders alarak çoğulcu ve eşitlikçi bir anlayışla süreci ilerletmek hepimizin sorumluluğudur" dedi. 

CEZASIZLIK SON BULSUN

1993'te Diyarbakır'ın Baroğlu Köyü'nde yaşayan Bahri Kağanaslan, ailesinin ifadesine göre, gece kapılarını çalan ve kendilerini örgüt militanı olarak tanıtan silahlı kişiler tarafından götürüldü. Kağanaslan'dan bir daha haber alınamazken ailesi, dönemin OHAL Valiliği, DGM savcılığı ve diğer yetkili kurumlara başvurdu ancak sonuç alamadı. 20 gün sonra Kuşlukbağı köyünden bir korucu, Kağanaslan'ın jandarma karakolunda olduğunu bildirmiş ve para karşılığında yardımcı olabileceğini söylemişti. Ailesinin, dönemin Jandarma Karakol Komutanı Yüzbaşı Mithat Gül ile yaptığı görüşmeden de sonuç alınamamıştı. Ersoy, "Artık yeter, 30 yıldır süren cezasızlık son bulsun. Bahri Kağanaslan'ın akıbeti etkin bir biçimde soruşturulsun, failleri yargılanarak cezalandırılsın" ifadeleriyle devletin evrensel hukuk normlarına uygun hareket etmesi çağrısında bulundu. Ersoy, kayıplarının akıbetini öğrenme ve faillerin yargılanması için mücadelelerinden vazgeçmeyeceklerini belirterek adalet talebini bir kez daha yineledi.



 

Kaynak: Evrensel