EMEK HABERLERİ

Direnişteki CarrefourSa işçileri taleplerinin kabul edilmesini bekliyor

CarrefourSA Esenyurt deposunda çalışan altı işçi zam talep ettikleri gerekçesiyle işten çıkarıldı, işçiler iş bırakma eylemi başlattı. DGD-SEN Genel Başkanı Neslihan Acar, baskıyı artırmak için eylemlere devam edeceklerini söyledi.

Abone Ol

Gazete Emek- Depo işçilerinin karşı karşıya kaldığı sorunlar gün geçtikçe derinleşiyor. Kadrolu ve taşeron işçiler arasındaki ücret farkı, işçilerin haklarını savunma çabalarını güçlendirirken, eşit iş, eşit ücret talebi giderek daha yüksek sesle dile getiriliyor. En son CarrefourSa Esenyurt deposunda çalışan altı işçi zam talep ettikleri gerekçesiyle işten çıkarıldı.

DGD-SEN (Depo, Liman, Tersane ve Deniz İşçileri Sendikası) Genel Başkanı Neslihan Acar, üç gündür devam eden direnişi ve işçilerin taleplerini Artı Gerçek’e anlattı.
'BASKIYI ARTIRMAK İÇİN EYLEMLERİMİZİ SÜRDÜRÜYORUZ'

Acar, depo çalışanlarının yaşadığı sorunların her geçen gün daha da derinleştiğine dikkat çekerek şunları söyledi:

“En son CarrefourSa Esenyurt deposunda yaşanan olayda, bazı işçilerin zam talep ettikleri için işten çıkarıldığını öğrendik. Bu durum, depo içindeki tüm operasyonların durmasına neden oldu. İşten atılan işçilerin geri alınması ve taleplerimizin karşılanması için yoğun bir şekilde mücadele ediyoruz. Şu anda depo tamamen durmuş durumda ve iş durdurma eylemlerimiz devam ediyor. İşverenle ilgili mevcut durumda bir muhatap bulmakta zorluk çekiyoruz. Eylemin yasa dışı olduğunu ve hiç hoşuna gitmediğini belirten yönetim dışında, henüz resmi bir açıklama yapılmadı. Taleplerimizin karşılanması adına baskıyı artırmak için eylemlerimizi sürdürüyoruz.”

'TALEPLERİMİZ GENELLİKLE SONUÇSUZ KALDI'

CarrefourSa depolarında 300 işçi çalıştığını, bu işçilerin ellisinin kadrolu, geri kalan iki yüz ellisinin ise taşeron firmaya bağlı olarak görev yaptığını söyleyen Acar, kadrolu işçilerin taşeron işçilere kıyasla daha yüksek ücret aldığını ifade etti. Acar, “Ancak bu eşitsizlik büyük bir sorun oluşturuyor. Son yıllarda sendikamızın öncülüğünde yürütülen mücadelede, eşit iş, eşit ücret talebimizi sürekli olarak dile getirdik. Ancak bu taleplerimiz genellikle göz ardı edildi ve işçilerin haklarını savunmak adına çeşitli eylemler düzenledik. Her sene, birkaç saatlik iş bırakma eylemleri yaparak taleplerimizi hızlı bir şekilde ilettik ama genellikle sonuçsuz kaldı” dedi.

'YAŞAM STANDARTLARI GİDEREK DÜŞÜYOR'

Son dönemlerde yaşanan ekonomik zorluklar ve enflasyon oranlarının artması nedeniyle, taleplerinin daha acil bir şekilde karşılanması gerektiğini vurguladıklarını söyleyen Acar, asgari ücretin yetersiz kaldığını ve yaşam standartlarının giderek düştüğünü belirttiklerini, yönetimden de acil bir müdahale talep ettiklerini belirtti. Acar, şunları kaydetti:

"Geçtiğimiz günlerde, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 'Kasa boş, zam yapamayız' açıklamasında bulundu. Şirket de krizi gerekçe göstererek asgari ücret zammı yapılmayacağını belirtti. Bu açıklamanın ardından, işçiler arasında büyük bir tedirginlik ve öfke oluştu. Müdürün depo içerisindeki işçilere aşağılayıcı bir şekilde davranması ve bağırarak iletişim kurması, gerilimi daha da artırdı. İşçilerin haklarını savunma noktasında daha güçlü bir duruş sergileme kararı aldık. Bugün iş bırakma eyleminin üçüncü günü, kimse çalışmıyor. Hak talebi karşılanana kadar da kimse çalışmayacak. Bu süreçte yanımızda olan ve destek veren herkese teşekkür ediyorum. İşçilerin hakları için verdiğimiz bu mücadele, sadece bizim değil, tüm işçi sınıfının mücadelesidir. Haklarımızı savunmaya devam edeceğiz ve adil bir çözüm bulana kadar kararlılığımızı sürdüreceğiz."

Kaynak: Artı Gerçek