Gazete Emek- Diyarbakır Tabip Odası, üyeleri Ekinci’nin Diyarbakır halkının “kobay” olarak kullanıldığına dair paylaştığı iddialara ilişkin yazılı açıklama yaptı. Açıklamada Prof. Dr. Cenap Ekinci'nin 4 yıl önce özel uçakla Diyarbakır’a gelen ekibin Covid-19 hastalarını 'Türk Işını' adlı cihaz ile kobay olarak kullandığını ve bazı hastaların vefat ettiği iddialarını ciddiye aldıklarını ifade ederek 'Derhal adli ve idari soruşturma başlatılmalıdır' ifadeleirne yer verildi.

Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cenap Ekinci, koronavirüs döneminde gündeme gelen “Türk Işın Tedavi Yöntemi'nin (TurkishBeam)” 2020 yılında Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde bazı hastalar üzerinde denendiğini ve bu tedavinin hiçbir bilimsel testten geçirilmeden Diyarbakırlıların kobay olarak kullanıldığını iddia etti.
ÖZEL UÇAKLA GETİRİLEN CİHAZI VALİ KARŞILIYOR

Prof. Dr. Cenap Ekinci'nin kendi sosyal medya hesabından (X) paylaşım yaparak şu iddialarda bulundu:

"Diyarbakır Havaalanı’na Valiliğe bildirilmiş özel bir uçak iner. İçinde başında özel bir hastanede görevli tanınmış Göğüs Hast. Prof'u bir şahıs başkanlığında 5 kişi sağlıkçı ve iki sivil iner. Hava Alanında Valilikçe karşılanan bu ekibin adresi D.Bakır Gazi Yaşargil Eğitim Arşt. Hastanesi’dir. Doğrudan hastaneye ulaşan ekibi Sağ.İl.Mdr.C.T ve Başhekim E.B karşılar. Ekibin amacı Covid-19 virüsünü kanda ilaçsız tedavi edebilen bir cihazı Sağlık Bakanlığı’na satmak."

TESTTEN GEÇİRİLMEYEN CİHAZ DİYARBAKIR'DA DENENİYOR

"Bakanlık bu cihazı almak istememektedir çünkü bunun bilimsel bir yanı yoktur. Ve Dünyada henüz uygulanmadığı gibi cihaz ile ilgili hiçbir deney ve faz çalışması yapılmamıştır. Ekibin başındaki M.S (Bakan Yakını) ısrarla cihazı denemek ve bir an evvel raporlamak istemektedir. Hasta üzerinde denenecek bu yöntemi hiçbir hastane kabul etmez. Ne hikmetse D.B.Gazi Yşrgl.Eğtm. Arş.Hastanesi Başhekimi kendi hastaları üzerinde denemeyi kabul eder. 3 gün boyunca hastalara ve yakınlarına bilgi verilmeksizin bu deneyler yapılır."
DİYARBAKIR'DA KAÇ KİŞİ KOBAY YAPILDI?

"Hastane önünde canlı yayın kameraları önünde en tepeye sunum yapılmak istenir. Ancak Bakanlık buna müdahil olmaz. Ancak Sağlık İl Müdürü Başhekim heyet ile beraber kameraların karşısına geçer ve ülkeye duyurulur. Adını Türk Işını verdikleri bu tedavinin başarısını dünyaya olan ederler. Her sabah özel uçakla gelip akşam eve dönen bu ekibin başındaki kişiyi tanıyorum. Sözde Türk Işını ile tedavi olan hastaların bir kısmının vefat ettiğini biliyorum. Bu cihazı bakanlık satın almadı ve kullanmadı. Diyarbakır’da kaç vatandaşın tedavisi kesilerek kobay yapıldı? Bunun sorumluları kim? Özel Uçak Kime Ait? Diyarbakır neden seçildi? Halk neden kobay yapıldı. Bakan yakını bu işin neresinde?"

Diyarbakır Tabip odası, Ekinci’nin Diyarbakır halkının “kobay” olarak kullanıldığına dair paylaştığı iddialara ilişkin yazılı açıklama yaptı.

'DENEY İÇİN NEDEN DİYARBAKIR SEÇİLMİŞTİR?'

Diyarbakır Tabip Odasının kamuoyu ile paylaştığı açıklamada Prof. Dr. Cenap Ekinci'nin 4 yıl önce özel uçakla Diyarbakır’a gelen ekibin Covid-19 hastalarını 'Türk Işını' adlı cihaz ile kobay olarak kullandığını ve bazı hastaların vefat ettiği iddialarını ciddiye aldıklarını ifade ederek adli ve idari makamlara sekiz soru yöneltti.

İddialara yanıt verilmesi çağrısında bulunulan açıklamada, “Kamuoyu aydınlatılmalıdır. Bu iddialar aynı zamanda bir suç duyurusu niteliğinde olduğundan derhal adli ve idari soruşturmalar başlatılmalıdır. Konu hakkında derinlikli araştırmalarımız devam edecektir. Konunun takipçisi olacağımızı kamuoyu ile paylaşırız” denildi.

Erdoğan'dan 'Narin Güran' açıklaması: "Aile müessesi hedef alınıyor" Erdoğan'dan 'Narin Güran' açıklaması: "Aile müessesi hedef alınıyor"

Diyarbakır Tabip Odası'ndan yapılan açıklama şöyle:

“Üyemiz Dr. Cenap Ekinci bugün toplum sağlığını, hekimlik mesleğini, hasta haklarını, bilimsel araştırmaları tıbbi etik ve deontolojiyi ilgilendiren önemli iddialarda bulunmuştur. Uygulandığı tarihlerde sağlık meslek örgütleriyle birlikte itirazlarda bulunduğumuz bu uygulamaya ilişkin olarak Diyarbakır Tabip Odası olarak iddiaları ciddiye alıyor ve yetkililerden şu soruların cevabını istiyoruz;
1-Bu araştırmadan Sağlık Bakanlığının haberi var mıdır?

2- Yine bu araştırmadan Covid Bilim Kurulunun haberi var mıdır?

3-Bu tedavinin uygulanması için yasal bir izin alınmış mıdır? Alınmışsa hangi kurum üzerinden alınmıştır?

4- Açıklamada adı geçen uçak kime aittir?

5- SGK lle anlaşmalı medikal malzeme satan şirketlerin burada rolü nedir?

6- Bu deney için neden Diyarbakır EAH seçilmiştir?

7- Deneye göz yuman yetkililer sonradan hangi terfileri almıştır?

8-Medikal tedavi kesilerek bu uygulama ile tedavi edilen kaç hasta olmuştur? Bu hastalarda klinik seyir nasıl sonuçlanmıştır?

Çoğaltılabilecek bu sorulara bir an önce ilgili makamlarca cevap verilmeli, kamuoyu aydınlatılmalıdır. Bu iddialar aynı zamanda bir suç duyurusu niteliğinde olduğundan derhal adli ve idari soruşturmalar başlatılmalıdır. Konu hakkında derinlikli araştırmalarımız devam edecektir. Konunun takipçisi olacağımızı kamuoyu ile paylaşırız.”

NE OLMUŞTU?

Anadolu Ajansı 12 Ekim 2021 tarihinde, "Kovid-19 hastasına Türk Işın Tedavisi Yöntemi uygulandı" başlıklı bir haber yayınlamıştı.

Söz konusu tedavi yöntemine dair Diyarbakır İl Sağlık Müdürü Cihan Tekin, Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Erkan Baysal ve Gazi Üniversitesi Kalp Damar Cerrahı Prof. Dr. Hikmet Selçuk Gedik birlikte düzenledikleri basın toplantısında, Türk Işın Tedavisi Yönteminin Prof. Dr. Gedik koordinasyonunda yeni koronavirüs (Kovid-19) tanısıyla yatan 46 yaşında erkek hastaya uygulandığını açıklamıştı.

Haberde Diyarbakır İl Sağlık Müdürü Cihan Tekin'in şu ifadeleirne yer verilmişti:

"Türk ışını tedavisi projesini ilk defa Diyarbakır'da bir hasta üzerinde uyguladık. Koronavirüs ile ilgili enfekte olmuş bir vatandaşımızın tedavi sürecini burada gerçekleştirdik. Hepinizin malumu korona tedavisinde birçok farklı ve başarılı özellikle Türkiye'de Sağlık Bakanlığı ve Türk hekimleri tarafından uygulanan bir çok farklı yöntem vardı ancak bugün burada hocamızın gerçekleştirmiş olduğu yöntem dünyada bir ilk olma özelliğini taşımakta.

Kovid pozitif olarak görünen bir hastamızın negatife döndüğünü müjdesini buradan hem Diyarbakır'a hem Türkiye'mize hem de tüm dünyaya duyurmak Diyarbakır adına hakikaten gurur verici bir tablo. Tabi Diyarbakır özellikle bölge illeri açısından gerçekten önem taşıyan bir il konumunda.

Özellikle teknik alt yapısı ve kendi kadrosuyla birlikte ciddi işlere imza atmış durumda. Bugün de bu vesileyle bir araya toplanmış bulunmaktayız. Bu başarı hikayesini ilk olarak Diyarbakır'da yazmanın açıkçası gururunu paylaşıyoruz. Tüm vatandaşlarımıza da Rabb'imden hayırlı şifalar diliyorum. Diyarbakır dimdik ayakta, Allah'ın izniyle kovid mücadelesinde gerek Diyarbakır gerek Türkiye olarak çok iyi bir başarı elde edeceğiz ve inşallah en kısa süre içerisinde kovidden kurtulmuş olacağız."

Kaynak: Artı Gerçek 

Editör: şilan