Gazete Emek- Area Araştırma'nın ardından Panorama Araştırma'nın anket sonuçları da 31 Mart yerel seçimlerinin ardından CHP'nin birinci parti konumunu koruduğunu ortaya koydu. Ertuğrul Özkök, 10 Haber'deki köşesinde paylaştığı anket sonucu için "31 Mart’ın yol açtığı siyasal eksen, üç ayın sonunda büyük ölçüde şekillenmiş görünüyor" yorumunda bulundu.

Panorama Araştırma'nın 7-14 Haziran tarihleri arasında 2 bin 160 denek üzerinde yaptığı araştırmaya göre partilerin oy oranları şöyle:
CHP yüzde 35
AKP yüzde 32,1
DEM Parti yüzde 9
MHP yüzde 7.1
Yeniden Refah yüzde 6
Zafer Partisi yüzde 3.6
İYİ Parti yüzde 2.7
İşçi Partisi yüzde 1.4
Diğer yüzde 3.2

Ertuğrul Özkök, 'Dün gelen son anket: AKP'nin 22 yıllık dönemi kapanıyor' başlıklı yazısında ankete ilişkin şu değerlendirmede bulundu:

"Galiba hem iktidara hem muhalefete oy verenlerin anket sonucundan çok daha fazla merak ettiği asıl soru şu: '31 Mart seçiminde oluşan tablo aynen devam ediyor mu?'

Yani CHP’nin birinci parti konumunda, AKP’nin ikinci konumda olması durumu, üçüncü ayın sonunda değişti mi, değişmedi mi?

Panaroma Genel Müdürü Hatem Ete bu sorunun cevabını vermiş. Sadece o sorunun değil, aklınıza gelmemiş veya telaffuz etmeye çekindiğiniz daha başka soruların da cevabını vermiş.
Raporundan aynen aktarıyorum:

Meteoroloji'den sağanak, kuvvetli rüzgar kar yağışı uyarısı Meteoroloji'den sağanak, kuvvetli rüzgar kar yağışı uyarısı

22 YILLIK AK PARTİ DÖNEMİ DEVAM EDECEK Mİ?

(*) 31 Mart sonucu kalıcılaşıyor: "31 Mart’ın yol açtığı siyasal eksen, üç ayın sonunda büyük ölçüde şekillenmiş görünüyor."

(*) CHP birinci partiliğini tescilledi: "Siyası partilerin oy oranı belli bir banda oturdu. CHP 31 Mart’ta yükseldiği birinci parti konumunu üç ay üst üste koruyarak tescillemiş durumda. AKP 2-3 puan farkla CHP’nin arkasında yer alıyor."

(*) AKP yeniden birinci olabilir mi: "Aradaki farkın düşüklüğü nedeniyle AKP’nin yeniden birinci parti haline gelmesi şaşırtıcı olmaz. Ancak her halükarda AKP’nin açık ara üstünlüğü ile geçen 22 yıllık dönemin artık geride kaldığını varsaymak mümkün."
ERDOĞAN GÜCÜNÜ KORUR MU?

Erdoğan 2028’e kadar bugünkü gücünü korur mu?

(*) Önümüzdeki dönem ne olacak: "Önümüzdeki süreçte birinciliğin AKP ile CHP arasında el değiştireceği bir döneme girdiğimiz anlaşılıyor."

(*) Erdoğan ve Cumhur İttifakı hegemonyası bitiyor: "Bunun iki yansıması, Erdoğan ve Cumhur İttifakı’nın siyasal hegemonya tekelinin zayıflaması olacaktır. "

(*) Muhalefet, iktidarın çizdiği meşruiyet sınırını aşacak: "Muhalefetin iktidar tarafından çizilen siyasal meşruiyet sınırlarının dışına çıkmaktan tedirginlik duyduğu dönem geride kalmış görünüyor. Bunun ilk sonuçlarını Gezi ve Sinan Ateş davalarında göreceğiz."

Ve geliyorum çok çarpıcı bir yoruma: 31 Mart gecesi Türkiye’de yeni bir dönem başladı diyebilir miyiz?

Hiç şüphesiz yeni bir dönem başladı: "31 Mart seçimleri, iktidar-muhalefet ilişkileri ve toplum-siyaset etkileşimi bağlamında yeni bir dönem başlatmış durumda."

Kaynak: Artı Gerçek 

Editör: şilan