Manisa’da iş cinayeti Manisa’da iş cinayeti

Gazete Emek- Türk-İş’in gelirde ve vergide adalet talebiyle aldığı 1 saatlik iş bırakma eylemi kararı, Gebze dışında Kocaeli’de neredeyse uygulanmadı. Türk-İş’in en büyük sendikaTürk Metal, eylem kararını işçilere duyurmadı bile. Türk Metal üyesi işçiler, “Sendikacıların tek dertleri hat yürüsün. İşçinin yanında duruyormuş gibi yapıp hepsi patrona çalışır oldu” diyor.

Ford Otosan’da çalışan bir işçi, “Ne temsilcilerden ne şubeden ses çıkıyor. Vergi oranı gelip yüzde 30’a dayanmış. 50 bin TL brüt maaştan 15 bin TL’yi vergiye veriyoruz. Türk Metal her zamanki gibi yaptı yapacağını. Şunu da söylemek istiyorum, bir saat iş durdurmanın da bir işe yarayacağını düşünmüyorum, bize eylem yaptırıp tekrar üretime yollayacaklardı. Geçen gün televizyonda yayımlanmıştı, insanlar günlerce grev yapmış, öyle yüzde 100’ün üzerinde zam almışlar. Sen bir saatlik iş durdurma kararı alıyorsun, en çok üyesi olan sendikan işçisini zaten duymuyor, konfederasyonunu da takmıyor” dedi.

Bir başka Ford işçisi de şunları söyledi: “Eylem kararı alındığını pazar günü tesadüfen öğrenmiştim. Bir umut belki yaparlar, en azından bir gün önceden duyururlar dedim ama onu da yapmadılar. Şu fabrikaya girdiğimden beri böyle bir duruş hiç olmadı zaten. Sadece sözleşme dönemlerinde eylemler oldu. Sendikacıların tek dertleri hat yürüsün. İşçinin yanında duruyormuş gibi yapıp hepsi patrona çalışır oldu. Sendikaların değişmesi gerek, bizden başka da bunu yapacak kimse yok.”

Bir başka Ford işçisi, “Sendika bir şey yapmadığı gibi işçi de bir şey yapmıyor. İşçilerin kurduğu sayfa kaç gün bağırdı, kimse tınlamadı. Bu işçiye müstahak demiyorum ama bu kadar da armut piş ağzıma düş olmaz diye düşünüyorum” dedi.

TÜPRAŞ’ta çalışan bir işçi de “Sabah bir şey olmadı, 4-12 vardiyasına gelenlere kapıda 15 dakika demeç verdiler, içeri gönderdiler. 8-4 vardiyasında içeride olanlar da onlar geldikten sonra çıkıp servislere binip gittiler. Yaptıkları da eylem oldu işte. Zaten herhangi bir duyuru da yapmadılar öncesinde. Fabrika bant sistemi gibi olmadığı için istediğiniz gibi durdurup çalıştıramıyorsunuz. Duran bir kısmın tekrar faaliyete geçmesi 2-3 günü buluyor. O yüzden diğer fabrikalar gibi değil ama yine de bu işi ciddiye alabilirlerdi, yapmadılar. Dostlar alışverişte görsün. Gebze yapmış biz de yapalım gibi bir şey oldu” şeklinde konuştu.


 

Kaynak: Artı Gerçek 

Editör: şilan