Gazete Emek- Manisa Soma’da Fernas Grup’a ait maden işletmesinde sendikalaşan 7 işçinin işten çıkarılmasının ardından maden önünde 70 işçi direnişe geçti. Jandarma müdahalesinin ardından 27 Temmuz’da gözaltına alınan 70 işçi ertesi gün serbest kalarak direniş alanına geri döndü. Düşük ücretler ve ağır çalışma koşullarına karşı sendikalaşan işçilerin fabrika yönetimi üyeliklerini iptal etmeleri istedi, aksi takdirde “biz de farklı yöne gideriz” şeklinde işçileri tehdit etti.
BAKIROĞLU, “İŞLETME MÜDÜRÜ SUÇUNU İKRAR ETTİ”
İşletme müdürü Serkan Güncü CHP Manisa milletvekili Ahmet Vehbi Bakıroğlu ile görüşmesinde işten çıkarılan işçilerin sendikaya üye oldukları gerekçesiyle işten çıkartıldığını belirtti. İşten çıkarmaların ardından işçilerin talepbiyle işletme müdürü Serkan Güncü ile iki kez görüştüğünü ve Güncü’nün işçilerin işten çıkarılma sebebini “işçileri zorla ve para teklif ederek sendikaya üye yapıyorlar” ifadesiyle anlattığını belirtti.
Bakıroğlu sendikalaşan işçilerin gönüllü olarak üye olduklarını ifade etmesinin ardından Gürcü ile ikinci kez, bu sefer de yüz yüze görüştüğünü ve Güncü’nün aynı iddiayı savunduğunu belirtti. İşletme müdürünün anayasal bir hak olan sendikalaşma hakkına göz diktiğini belirten Bakıroğlu, “Sonuç itibariyle bu arkadaşlar sendikal faaliyetlerde bulunmuşlar. Ancak herhangi bir zorlama yok. Herhangi bir para verme, para karşılığında sendika üye yapma yok. O sebeple Serkan Bey suçunu ikrar etmiştir” ifadelerini kullandı.
Fernas Grup’un yönetim kurulu başkanlığını AKP milletvekili Ferhat Nasıroğlu yaptığını hatırlatan Bakıroğlu “Anayasaya uymak her yurttaşın sorumluluğudur. Özellikle de göreve başlarken Anayasa’ya sadakat yemini eden vekiller Anayasa’nın tanıdığı haklara uymak zorundadır. Ben kendisine madendeki durumdan belki haberi yoktur diye birden çok defa ulaşmaya çalıştım ama danışmanları çıktı ‘döneceğiz’ dediler ancak geri dönüş yapan olmadı” şeklinde konuştu.
SENDİKAYA ÜYE OLAN İŞÇİLERE TEHDİT
Fernas işçisi ve Bağımsız Maden İş Sendikası Manisa Soma Şube yöneticisi Erdinç Demirtaş, işletmede mekanik bölüm müdürlüğü yapan Sabır Nasıroğlu’nun başka bir şirket yöneticisiyle birlikte üyeliği ve sendikal faaliyeti durdurması için kendisini tehdit ettiğini söylüyor. Demirtaş’ın tehdit esnasında aldığı ses kaydında Sabır Nasıroğlu işçiyi sendikaya neden üye olduklarını soruyor “enflasyonla eriyen ücretlerimiz” cevabını alınca ise “peyderpey düzeltmeler yapacaktık” diyor. Demirtaş ise bölgedeki madenlerde ücretlerin 45 bin lira civarında olduğunu uzun zamandır ücret için mücadele ettiklerini, Madende çalışan makinelerden çıkan egzoz gazı ve tozun işçilerin sağlığını ve güvenliğini tehdit ettiğini, yıllardır sendikaya üye olduğunu ve arkadaşlarıyla birlikte ücretler ve iş güvenliği için sendikal mücadelesini sürdüreceğini belirtiyor. Bunun üzerine işçiye sendikadan istifa etmemesi halinde “Siz bu yöne giderseniz biz de başka yöne gideriz” ifadeleriyle tehditte bulunan Sabri Nasıroğlu’nun yanındaki işletmenin muhasebecilerinden olduğu söylenen bir şahıs ise “İnsan önce kendini düşünür” diyerek işçiyi üyeliğini iptal etmesi için ikna etmeye çalışıyor.
Nasıroğlu Kendisine iddiaları sormak için aradığımızda dönüş yapacağını belirtip dönmeyerek sorularımızı yanıtsız bıraktı. Demirtaş ise yaklaşık 100 işçiyle birlikte devam eden direnişin sendikal haklar kazanılıncaya kadar süreceğini belirtiyor.
Kaynak: Evrensel