Gazete Emek - Solcu lider Melenchon, "Macron hükümeti kurma görevini bize vermek zorunda" dedi.

İran’da olağanüstü saatler! İsrail teyakkuza geçti İran’da olağanüstü saatler! İsrail teyakkuza geçti

Fransa'da Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinden "aşırı sağcı" Ulusal Birlik’in (RN) muzaffer çıkmasıyla hezimete uğrayan Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un ilan ettiği baskın genel seçimlerin ilk turunda RN'nin birinci gelmesinin ardından ikinci turda sol ittifak ipi göğüsledi. Hiçbir parti ya da ittifak parlamento salt çoğunluğunu elde edemedi.

Cumhurbaşkanlığını hedefleyen Marine Le Pen'in genel başkanlığını 28 yaşındaki Jordan Bardella'ya devrettiği RN, bazı sandık başı anketlerine göre ikinci turda üçüncü olarak hayal kırıklığı yaşadı.

İlk turda RN'nin ardından ikinci olan Yeni Halk Cephesi isimli sol ittifak, sandık başı anketlerine göre ikinci turda en fazla milletvekilliğini kazandı ve RN'ye karşı beklenmedik bir galibiyet elde etti. Ancak Macron cephesinin ikinci tur öncesi çevirdiği oyunlar nedeniyle meclis salt çoğunluğunu kazanamadı.

Projeksiyonlara göre 577 milletvekilliğinden 172-215'i sol ittifaka gitti. Macron'un Cumhuriyet İçin Hep Birlikte (Ensemble) ittifakı 150-180 milletvekilliği kazandı. Meclis salt çoğunluğuna göz diken RN ise sadece 115-155 milletvekilliğinde kaldı.

Yeni Halk Cephesi'nin lider partisi Boyun Eğmeyen Fransa (LFI), ilk sonuçların gelmesi üzerine, adını İkinci Dünya Savaşı'nın en büyük muharebelerinden biri olan Stalingrad Savaşı'ndan alan Stalingrad Sarayı'ndan taraftarlarını selamladı.

İkinci turun zafer konuşmasını, Le Pen-Bardella ya da Macron değil, Boyun Eğmeyen Fransa'nın lideri Jean-Luc Melenchon yaptı.

İkinci tur öncesi "Boyun Eğmeyen Fransa ile Fransa'yı yönetmem" açıklaması yapan Cumhurbaşkanı Macron'u hedef alan Melenchon, "Macron'un yenilgisi net şekilde teyit edildi. Macron kıvırmadan yenilgiyi kabul etmeli. Gabriel Attal başbakanlıktan gitmeli. Macron, hükümeti kurma görevini Yeni Halk Cephesi'ne vermekle yükümlü" dedi.

Sol ittifak içinde yer alan Sosyalist Parti (PS) lideri Olivier Faure de halkın beklediği açıklamayı yaptı: "Macron, emeklilik reformunu (mezarda emeklilik yasası) iptal etmeli."

2022'deki genel seçimin ikinci turunda yüzde 46.23 olan katılım, bu ikinci turda yüzde 67.1'e çıkarak 1997'den beri görülmemiş bir orana ulaştı.

İlk turda seçim sonucuna yönelik protestoların şiddet olaylarına dönüşmesi karşısında, bugün 5 binden fazlası Paris'te olmak üzere ülke çapında 30 binden fazla güvenlik gücü görevlendirildi.

Editör: Bekir GÜNEŞ