Gazete Emek- Özçelik-İş, İstanbul’da Dudullu Organize Sanayi Bölgesinde bulunan GAMAK Motor’da grev öncesi toplu iş sözleşmesini işçilerden habersiz imzaladı. İşçiler, “Buradaki işçilerden onay alın, ondan sonra imzalayın” diye tepki gösterirken, Özçelik-İş Genel Başkan Yardımcısı Şerafettin Koç’un “Onay verseniz de vermeseniz de imzaladık” dedi. Bunun üzerine işçiler Koç’u yuhaladı. GAMAK işçilerinin anlattıkları, patronun süreci adım adım planladığını, Özçelik-İş bürokratlarının ise bu plana ortak olduğunu ortaya koydu. Önce işçilerin zam talebi Özçelik-İş yöneticileri tarafından düşürüldü. Sonra grev kararı alındı ancak sendikacılar emeklilerin ve kadınların greve çıkmayacağını duyurdu, grev hazırlığı yapmadı. Bazı işçiler sendikacılara tepkilerini sendikadan istifa ederek gösterdi. İşçiler birliklerini sağlayamayınca sendikacılar işçilere sormadan sözleşmeyi imzaladı.
Türkiye’nin önemli motor üreticilerinden olan, yaklaşık 600 işçinin çalıştığı GAMAK Motor’daki toplu iş sözleşmesi süreci taslak hazırlığıyla başladı. Ücretlerin 25 bin ila 30 bin arasında değiştiği fabrikada işçilerin nabzı yoklandığında ortaya çıkan oran yüzde 120 zam oldu. Ancak işçilerin yüzde 120’lik zam talebi Özçelik-İş yöneticileri tarafından düşürüldü, taslağa yüzde 80 yazıldı. Özçelik-İş masaya bu oranla otururken, GAMAK patronu yüzde 25 teklif etti. Görüşmelerde anlaşma sağlanamaması üzerine 14 Ekim’de uygulanmak üzere grev kararı alındı.
‘ONAY VERSENİZ DE VERMESENİZ DE SÖZLEŞMEYİ İMZALADIK’
GAMAK Motor’da toplu iş sözleşmesi kapsamında işçiler yüzde 120 zam talep ederken, Özçelik-İş hazırladığı taslakta bu oranı yüzde 80’e düşürdü. Daha sonra başlayan görüşmelerde Özçelik-İş’in yüzde 80 zam talebine karşılık patronun yüzde 25 dayatması nedeniyle anlaşma sağlanamadı. İşçiler 14 Ekim’de greve çıkmayı beklerken Özçelik-İş yöneticileri önceki gün işçilere sözleşmenin imzalandığını duyurdu.
Sendikacılar fabrika bahçesine çağırdıkları işçilere sözleşmenin imzalandığını söyledi. İşçiler ise onaylarının alınmadığını hatırlatarak tepki gösterdi. Bir işçi, “Buradaki işçilerden onay alın, ondan sonra imzalayın” diye tepki gösterirken, Özçelik-İş Genel Başkan Yardımcısı Şerafettin Koç, “Onay verseniz de vermeseniz de imzaladık” dedi. Bunun üzerine işçiler Koç’u yuhaladı, işçiler “Hakkımızı helal etmiyoruz, haram olsun diyerek tepki gösterdi. Koç konuşmasını kesmek zorunda kaldı.
'İŞÇİSİZ GREV YAPACAKLARDI’
Sendikacıların 14 Ekim saat 08.00’de grevin başlayacağını duyurduğunu söylen bir GAMAK işçisi, “Grev hazırlıkları yetersiz oldu, hatta hiç olmadı. Mola sırasında bağırarak patronu hizaya getiremiyoruz. İş yavaşlatma, iş bırakma gibi ciddiyetimizi daha net gösterecek eylemlere ihtiyacımız varken bunlar yapılmadı. Sendikanın aldığı grev kararının da altının boş olduğunu düşünüyorduk. Çünkü emekliler ve kadın işçilerin greve katılmayacağına dair tartışmalar duyuyoruz. Sendikadan istifa edenler de vardı, onlar da katılmayacaktı. Geriye kim kalıyor, işçisiz grev yapacaklardı, bu nasıl grev? Süreci buraya getiren sendikacılardır” diyor.
Önceki yıllarda da sendikadan istifaların yaşandığını ancak bu yıl durumun daha farklı olduğunu anlatan bir başka işçi de şunları söylüyor: “İstifaların nedeni genellikle senelerdir değişmeyen koşullar ve üyesi olduğumuz Özçelik-İş’in bu koşullara karşı harekete geçmemesi. Bu işçilerle Özçelik-İş’in ilk karşı karşıya gelişi değil, geçen yıl da türlü nedenlerle sendikadan istifalar yaşanmıştı ama bu sene değişen bir şey var. Geçen yıl sendikacıların tutumuna karşı gelerek ona baş kaldıran, istifa eden işçilere patronun cevabı işten atmak olmuştu. Bu yıl istifaların ardından böyle bir şey yaşanmadı” diyor.
GAMAK işçisi “Sendikacılar bu fabrikada bizi çokça kez yüzüstü bıraktı. Yine ağızlarında bizi yüzüstü bırakacak sözler vardı, biz gücümüzü gösterebileceğimiz, üretimi etkileyecek fiili durumlar yaratmak isterken sendikacılar, patronun ağzından konuşarak yetkimiz yok diyerek bizi hizaya sokmaya çalışıyordu” diyor.
ŞUBE BAŞKANI: MADEM TEPKİLİSİNİZ SÖLEŞMEDEN DE YARARLANMAYIN
GAMAK Motor işçilerinin eleştirilerini Özçelik-İş Şube Başkanı Hasan Şen’e sorduk. Şen, işçilerle sendika arasında bazı anlaşmazlıklar olduğunu ancak bunun tüm işçiler için geçerli bir durum olmadığını öne sürdü. Şen, patronla aralarında bir sıkıntı olmadığını, GAMAK’ın başından beri kendi sendikalarıyla çalıştığını ve onlardan başka sendikayla da çalışmayacaklarını ifade ettiklerini anlattı. Şen istifalara ilişkin ise “İstifa eden işçiler aslında sendikaya değil, kendine ve işçi arkadaşlarına zarar veriyor. Madem sendikaya tepkilisiniz, yaptığımız sözleşmeden de yararlanmayın o zaman” dedi.
Şen, “Biz GAMAK işçisini satmadık ama her kul gibi bizim de hatamız olmuştur. 16 yaşımdayken GAMAK işçisiydim, nasıl satarım? GAMAK’ta son yıllarda bu kadar eylemselliğe girmiş başka birinin olmadığını düşünüyorum” dedi.
Kaynak: Evrensel