Gazete Emek- DİSK/Lastik-İş’e üye olan 3 işçinin işten atıldığı GEMAŞ fabrikasında patron alenen sendika düşmanlığı yapmaya devam ediyor. Fabrika önünde açıklama yapan Lastik-İş, GEMAŞ patronunun işçilerden sendika üyeliklerine dair e-devlet ekran görüntüsü istediğini içerideki sendikalı işçilere “Bundan sonra size cehennemi yaşatacağım” dediğini söyledi.

GEMAŞ fabrikasının da içinde bulunduğu İzmir Tekeli Organize Sanayi Bölgesi’nde (İTOB) yürüyüş yapan DİSK/Lastik-İş İzmir Şube yürüyüşün ardından fabrika önün gelerek basın açıklaması yaptı.

İŞÇİLERDEN E-DEVLET EKRAN GÖRÜNTÜSÜ İSTENİYOR
"Sendika haktır engellenemez", "Baskılar bizi yıldıramaz", "Atılan işçiler geri alınsın" sloganlarının atıldığı eylemde konuşan DİSK'e bağlı Lastik İş Sendikası İzmir Şube Başkanı Yusuf Ziya Sarı, işveren vekillerinin sendikalı olan işçilere, "Bugüne kadar cenneti yaşıyordunuz, bundan sonra size cehennemi yaşatacağım" dediğini belirterek, "Anayasal hakkını kullanıp, sendikaya üye olan isçiler size ihanet etmedi" dedi. Sarı ayrıca yine işveren vekillerinin sendika üyesi işçilerden e-devletinin ekran görüntüsünü istediğini belirterek, "Bunu istemek suçtur, suç duyurusunda bulunuyorum" dedi.

İŞÇİNİN HAKKINI ARAMASI YASAK
İşçilerin talebiyle iş yerinde örgütlendiklerini ifade eden Sarı, toplu sözleşme masası kurulması çağrısı yaptı. İşverenin fabrika önüne jandarmayı çağırmasına da değinen Sarı, “Kolluk kuvvetlerini çağıracaksanız atılan işçilerin hakkını korumak için çağırın, onları içeride tehdit ettiğiniz için çağırın” dedi. Fabrika bahçesine ve terasa çıkarak sendikacıları dinleyen işçilere seslenen Sarı, “Bu ülkede pandemi oldu 7-24 çalıştınız, yasaklar oldu çalıştınız patronlar için. Patronlar evlerinde bilgisayarla çalışırken siz üretim yapıyordunuz, bir servise 20 kişi biniyordunuz. Sizin evinizde aileniz yoktu. Sizin evinizde hasta anneniz babanız yoktu. Size pandemi yoktu. Ama ekmek aramaya gelince, 'ekmek arayamazsın, ben ne verirsem onu yiyeceksin, eğer daha fazlasını istersen kapının önüne atarım seni' diyorlar” şeklinde konuştu.

Fernas işçilerinin eylemi: Gözaltına alınıp serbest bırakılan işçiler dün gece tekrar şirketin önüne geldi Fernas işçilerinin eylemi: Gözaltına alınıp serbest bırakılan işçiler dün gece tekrar şirketin önüne geldi

ATILAN İŞÇİLERİ GERİ ALIN, SÖZLEŞME MASASINA OTURUN
Hakkını arayan işçilerin tazminatsız işten atılıp arabulucuya götürülerek dava açma haklarına bile müdahale edildiğini dile getiren Sarı, "Böyle bir faşizan zihniyeti kabul etmiyoruz" dedi. Sarı son olarak, "Atılan işçileri geri al, toplu sözleşme masasına otur ve sendikanın ne olduğunu orada gör. Sendika bir haktır. En yüksek vergiyi veren sendikalı işçidir" dedi. Sarı, "Bugüne kadar cenneti yaşadınız bundan sonra size cehennemi yaşatacağım" diyen yönetici hakkında suç duyurusunda bulunuyorum" diyerek, sendika olarak atılan işçilerle birlikte tüm işçilerin hakkını sonuna kadar savunacaklarını vurguladı.

FABRİKA MÜDÜRÜNDEN 'SURİYELİ İŞÇİ GETİRİRİM' TEHDİDİ
Gazetemize konuşan atılan işçiler de işçilerin içeride tehdit edildiğini ve baskı gördüğünü dile getirdi. Aynı işveren ait, aynı fabrika içindeki Star Deri Tekstil’de beş yıldır çalışan Erkan isimli işçi, haklarını aradıkları için işten çıkarıldıklarını belirterek, “Sendikalı olduktan sonra çok tehdit ve baskı gördük. Yan haklarımızı vermemekle tehdit etti. Suriyeli işçi getirmekle tehdit etti. Hepimizi bölüp parçalamaya çalıştı. Her türlü baskı ve mobbingi uyguladılar. En sonunda da bizi işimizden ettiler" dedi.

Dört yıldır GEMAŞ elektronik bölümünde çalışan Murat isimli işçi de daha önce fabrikada sendika olduğunu ancak yine baskı, mobbing ve ayak oyunları ile gönderildiğini belirterek, "O zaman da sözleşme zamanı 10 işçiyi çıkarmışlardı. Benim temennim işçi arkadaşların haklarını araması, örgütlenip sendikalı olması. Buradaki baskı ve mobbingler hiçbir zaman bitmedi. Ben bölüm ustabaşısıyım 21 bin 850 lira net maaş alıyorum. 18 bin 200 liralardan başlıyor taban maaş. Seviye 1'den seviye 10'a kadar skala yapmışlar ama seviyeler arası 200-300 lira fark var. Maksatları göz boyamak" dedi. On yıldır çalışan ve ustalık yapan İsmail isimli işçi de "Sendikayı getirdik diye mobbing uyguladılar işten attılar. Umarım arkadaşlarımız bize destek verirler ve bu savaşı kazanırız" dedi.

Kaynak: Evrensel 

Editör: şilan