Gazete Emek- TBMM Genel Kurulu, yaşanan saldırı sonrası verilen aranın ardından TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’un başkanlığında, CHP'nin 'Anayasa Mahkemesinin Can Atalay'ın milletvekilliğinin düşmesiyle ilgili verdiği karara ilişin genel görüşme yapılması' önergesini ele almak üzere olağanüstü olarak yeniden toplandı.

Emine Şenyaşar'a Meclis'te engel Emine Şenyaşar'a Meclis'te engel

Muhalefetin Can Atalay ile ilgili verdiği genel görüşme talebi oy çokluğuyla reddedildi. Yapılan konuşmaların ardından TBMM 1 Ekim 2024'e kadar çalışmalara ara verdi.

Görüşmeler sırasındaki arbede dolayısıyla TİP Milletvekili Ahmet Şık ve AKP Milletvekili Alpay Özalan ile ilgili grup başkanvekillerinin uzlaşısıyla ortak karar alındığını dile getiren Kurtulmuş,  Şık'ın bugünkü birleşimdeki sözlerinin İçtüzüğün 160'ncı maddesinin birinci fıkrasının 3 numaralı bendi kapsamında olduğunu ve kınama cezası gerektirdiğini kaydetti.

ŞIK VE ÖZALAN'A KINAMA CEZASI
Kurtulmuş, Şık'a kınama cezası verilmesini teklif ederek oylamaya sundu. Oylamada, Şık'a kınama cezası verilmesi kabul edildi.

AKP İzmir Milletvekili Özalan'ın fiilinin ise İçtüzüğün 160'ncı maddesinin birinci fıkrasının 5 numaralı bendi kapsamında olduğunu ve kınama cezası gerektirdiğini söyleyen Kurtulmuş, Özalan hakkında kınama cezası teklif etti. Oylama sonucunda Özalan'a kınama cezası verilmesi kabul edildi.

KOÇYİĞİT: MUHALEFETE SAVAŞ AÇTINIZ
Saldırıya uğrayan DEM Parti Grup Başkanvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit yaptığı konuşmada siyasi tutukluları, adalet mücadelesine devam eden Emine Şenyaşar’ı, Roboskî, Çorlu ve Soma ailelerini selamladı.

Koçyiğit AKP sıralarına “Muhalefete savaş açtınız, yargı üzerinden toplumu dizayn etmeye çalışıyorsunuz” diyerek seslendi.

Koçyiğit, "Meclis Başkanı bu Meclisi üst üste darbelere maruz bırakıyor. Bu yanlıştan dönün diyoruz. Bir adım atılıyor mu hayır. Bugün Bekir Bozdağ gelip oturttular. Gerçek anlamda bağımsız ve tarafsız bir Meclis Başkanlığı var mıdır? İyi niyet beyanlarının işe yaramadığını görüyoruz, somut adım talep ediyoruz" dedi.
"AYM KARARLARI AKP’Yİ BAĞLAMAZ DİYE BİR MADDE Mİ VAR?​”
Koçyiğit, "Anayasa madde 153 ne diyor? AYM kararları herkesi bağlar diyor. AKP’yi bağlamaz diye bir madde mi var? Sarayı bağlamaz diye bir madde mi var? MHP’yi bağlamaz diye bir madde var mı? Adalet Bakanlığını bağlamaz diye bir madde var mı? Yok. Herkesi bağlıyor, değil mi?

AİHM’in Demirtaş, Yüksekdağ, Kavala hakkında verdiği kararları uyguluyor musunuz? Uygulamıyorsunuz. Neden? Çünkü siz bir çoğunlukçu rejimi, çünkü siz bir tekçi rejimi, çünkü siz yeni bir faşizmi inşa etmek istiyorsunuz. Yargıyı araçsallaştırmışsınız, muhalefetin her türlü hakkını, hukukunu yok ediyorsunuz, yoldaşlarımızı, partililerimizi her gün gözaltına alıyorsunuz, tutukluyorsunnuz, cezaevine gönderiyorsunuz” ifadelerini kullandı.

Koçyiğit "AYM kaç defa daha size Can Atalay’ın Hatay halkının iradesi olduğu kararını gönderecek? Kaçıncıda uyacaksınız?" diye sordu.

Gülistan Kılıç Koçyiğit "Bugün bu Meclis Can Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesinin yok hükmünde olduğunu içeren AYM kararını okumalı ve Can Atalay’ın milletvekilliğini kendisine iade etmelidir" dedi.

ÖZGÜR ÖZEL: UTANIYORUM
CHP Genel Başkanı Özgür Özel, ayağı kırık olduğu için yerinden söz aldı. Özel, “Ben yıllardır bu Meclis’te çok kavga gördüm ama kan görmedim, kadına şiddet görmedim bugüne kadar. Çok utanıyoru, çok yanlış buluyorum” dedi.

Kaynak: Evrensel 

Editör: şilan