EKONOMİ

Gıda fiyatları 10 yılın zirvesinde: Bitkisel yağ fiyatlarında rekor artış

Abone Ol

Gazete Emek- Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından derlenen, tahıllar, yağlı tohumlar, süt ürünleri, et ve şeker fiyatlarındaki aylık değişimleri izleyen dünya gıda fiyatları endeksi aylık yüzde 3,2 artarak ekim ayında 133,2’ye ulaştı.

FAO’nun açıklamsına göre, küresel tahıl üretimi tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşmak üzere ve stoklar daha da düşecek.

REKOR BİTKİSEL YAĞDA

Bitkisel Yağ Fiyat Endeksi ise yüzde 9,6 artarak tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. Bu durumun palmiye, soya, ayçiçeği, zeytin ve kolza yağındaki güçlü fiyat artışlarından kaynaklandığı söylenirken, bazı marketlerde özellikle sıvı yağ bulmak güçleşti. Bazı marketlerde ise sınırlı sayıda satış yapılıyor.

MAMADAN SONRA YAĞADA ALARM

Küresel ölçekte bitkisel yağ fiyatlarındaki artış gözlemlenirken; Türkiye'de bebek mamalarının ardından ay çiçek yağlarına da alarm takılmaya başlandı.


'YURTDIŞINDAN KARŞILAMA YOLUNA GİDİLİYOR

soL'a konuşan TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Baki Remzi Suiçmez, Türkiye'de ayçiçeği üretimindeki sıkıntıya dikkat çekti. Artan arzın yurtdışından karşılama yoluna gidildiğini belirten Suçmez, "Asıl önemli olan asgari ücretin ve dolayısıyla insanların gelir düzeyinin yükseltilmesi" dedi.

Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı şöyle konuştu:

"Bazı bölgelerde 'sınırlı sayıda alın' uyarıları oluyordu. Zaten Türkiye'de ayçiçeği üretiminde de sıkıntı var. Dışarıdan alıyoruz. Onların da fiyatları yüksek. Genel eğilim olarak insanlar alıp stoklamak istiyorlar. 
Kuraklığın da etkisiyle ülkede azalan üretime bağlı olarak, artan nüfusu da düşünürsek bu arzın bir şekilde karşılanması lazım. Şu anda yurtdışından karşılama yoluna gidiliyor. Örneğin mısırda hasat dönemi. Mısır ithal ediyoruz. Kırmızı mercimekte çok ciddi rekolte düşüşleri var. Nohutta kendimize yeterliydik, bu yıl nohutta da kuraklık ve rekolte düşümü var. Bakliyatlarda da, sıvı-katı yağlarda da artan fiyatlara karşı insanların alım tepkileriyle bu durum oluşuyor. Ama ne zamana kadar böyle olabilir?"

'ASIL ÖNEMLİ OLAN İNSANLARIN GELİR DÜZEYİNİN YÜKSELTİLMESİ"

Asıl önemli olan asgari ücretin ve dolayısıyla insanların gelir düzeyinin yükseltilmesi. Bu olursa artan fiyatlar insanları endişelendirmez. Pandemi koşullarında dünyada artan taşıma giderleri, yükselen fiyatlar, ülkelerin korumacı politikalar, bizim ülkemizde -önlemlerin de alınmaması etkisiyle kuraklık nedeniyle- düşen üretim, yükselen fiyatlar markete yansıyor. Bu sorunların giderilmesi için tüketici gelirlerini yanı sıra üretimin de artırılması gerekli."