Sakarya'da makarna fabrikasında patlama: 20 yaralı Sakarya'da makarna fabrikasında patlama: 20 yaralı

Gazete Emek- Urfa’nın Halfeti Belediyesi’nde AK Parti dönemindeki usulsüzlük iddiası yargıya taşındı. DEM Parti, suç duyurusunda bulundu.

Demokratik Bölgeler Partisi yönetimindeyken, kayyum atanan ve 2016-2019 yılları arasında kayyumun yönettiği belediye 2019’daki yerel seçimlerde Ak Parti’ye geçmişti. 2019-2024 yılları arasında AK Partili Şeref Albayrak’ın başkanlık yaptığı belediye, 31 Mart 2024’teki yerel seçimlerinde DEM Parti yönetimine geçmişti.

‘20 İHALE YAPMIŞ BUNUN 18 TANESİ BİR KİŞİYE GİDİYOR’

Konuya ilişkin konuşan DEM Partili Belediye Eşbaşkanı Mehmet Karayılan, “Biz 3 dosya vermiştik daha önce, şimdi 4 dosya daha verdik ihalelerle ilgili. Şikayetler üzerine müfettişlerin incelemesi başlamış durumda. İçişleri Bakanlığı'ndan gelen müfettişler olayları inceliyor” bilgilerini paylaştı.

Karayılan, inceledikleri ihalelerde genelde arsa satışları olduğunu ve usulsüzlük tespit ettiklerini bildirerek, “3-4 firma ve aynı firmalara verilmiş ihaleler çoğunlukta. Mesela ilaç firmasına verilmiş, belediye başkanının kendisine yakın iş yaptığı firmalar var listede. İşte 20 tane ihale yapmış, bunun 18 tanesi bir kişiye gidiyor. Toplu şekilde ihaleye gidiyor. Burada usulsüzlük var, bir kişiyi kayırma var” diye açıklamada bulundu.

“Bu arsaların da birçoğu, o firmanın üzerine geçmeden tapuda başka bir şahsa satılıyor. Bu şekilde arsayı firma üzerine verince nakit olarak geri dönüşünü sağlamışlar, mantık bu” diyen DEM Partili başkan şişirme ihalelerle belediyenin kasasının boşaltıldığını iddia etti.

‘10 LİRAYA YAPILACAK İŞ, 30 LİRAYA YAPILMIŞ’

Karayılan şöyle devam etti: “İddia ediyoruz ama tabii dosyalar var, inceledik bunları, bundan dolayı suç duyurusu yaptık. Bizim tahmin ettiğiniz şey şu; ihalelerde şişirme yapılmış, usulsüz kişilere verilmiş ve 10 liraya yapılacak şey 30 liraya yapılmış. Bunun 10 lirası karşı firmaya hak olarak veriliyor, o kendi 10 lirasını alıyor, 20 lirasını da arsa vererek geri dönüşümü sağlama yöntemi geliştirilmiş.”

Konuyla ilgili daha önce de suç duyurusunda bulunduklarını aktaran Karayılan, “Bu konuda gerekli incelemeler yapılırsa, söylediğimizin ne kadar doğru olduğunu kamu ve ilgili kurumlar da bilecekler” dedi.Belediyeyi borçlu aldıklarını anımsatan DEM Partili Karayılan, “Normalde belediyelerin borcu olur fakat çalışırsanız borcunuz olur. Biz belediyenin borcunu 460.601.277,00 lira olduğunu tespit ettik ve belediye binasına da astık. Zaman içerisinde baktık ki belediyemizin borcu 460 milyon değil 500 milyondan aşağı yok. Burada bu kadar borç neye göre yapıldı? Anlamış değiliz. Bir hizmet yaparsınız borcunuz olur, fakat burada elle tutulur bir proje de yok” diye konuştu.




 

Kaynak: Duvar


 

Editör: şilan