Gazete Emek- AKP iktidarı, yaklaşık iki aydır gündemde olan sokak hayvanlarının toplatılmasının ve ötenazi adı altında öldürülmesinin yolunu açan yasa teklifini TBMM Başkanlığına sundu. Önümüzdeki hafta görüşülmeye başlanacak olan 17 maddelik yasa tasarısının açıklanmasıyla birlikte birçok ilde basın açıklamaları düzenlendi.

İZMİR
“İzmir Yaşam Hakları Savunucuları” Alsancak ÖSYM önünde basın açıklaması düzenledi. Eyleme hayvan hakları alanında çalışma yürüten STK'lar, Dem Parti, Yeşiller Sol Parti, TÖP, HKP, Sol Parti katıldı.
“HAYVANLAR ÜZERİNDEN BARINAK RANTI  AMAÇLANIYOR”
İzmir Yaşam Hakları Savunucuları Platformu adına basın açıklamasını okuyan Cemre Nayir, “Dün Meclise getirilen hayvanlar için katliam ve tecrit yasası geri çekilmesine yönelik başlattığımız nöbet eylemlerinin 1. günündeyiz. Biz hayvan hakları savunucularının söylediği tek şey ‘Kısırlaştır, aşılat ve yerine bırak’. Aslında bunu biz değil devlet söylüyor. 2004 yılında çıkan yasanın dediği şey bu. Hatta bununla da kalınmamış, 5 sene önce mecliste tüm partiler bir araya gelerek komisyon oluşturup yine ayrı şeyde karar kılmışlar. Ama şimdi ‘Toplayacağız, barınaklara hapsedeceğiz, sahiplendireceğiz; hasta engelli, yaşlı olanları öldüreceğiz’ diyorlar. Birde bunun yanı sıra bir ‘imkan’ olarak tanıttıkları ötenaziyi getirmişler. Mevcut yasayı uyguladınız mı? Sokakta sağlıklı güvenle yaşayan hayvan bıraktınız mı? Kısırlaştırma yaptınız mı? Bunların hepsini yapmış gibi şimdi bunun cezasını sokaktaki masum canlılara kesiyorsunuz. Hayvanların ötenazi adı altında yumuşatılarak katledilmesini kabul etmiyoruz. Bu yasa tasarısıyla açıktır ki AKP hükümeti ve ortaklarının amacı üzerinden çıkar sağlayamayacağı, aksine onlar için ekstra bütçe ve sorumluluk getiren köpekler üzerinden barınak rantı devşirmeyi amaçlamaktır. Bunu da sosyal medyadaki trollerin oluşturduğu bilimsel dayanağı ve gerçekliği olmayan tamamıyla bilinçli yapılan paylaşımlar desteklemektedir. Bu katliam yasasının meclisten geçmemesi için tüm milletvekillerini hayır oyu kullanmaya ve ses çıkarmaya davet ediyoruz” dedi.
"HİÇBİR HAYVANI ÖLÜME YOLLAMAYACAĞIZ”
Açıklamada konuşan İzmir Barosu Hayvan Hakları Komisyonu üyesi avukat Melike Özdemir Ballı, hükumetin  2012 yılından beri hayvanları yok etmeyi defalarca denediğini belirterek, “Biz her seferinde gerekirse can veririz ama canlarımızı vermeyiz dedik. Bugün de yine bir kez daha buradan haykırıyoruz. Hiçbir hayvanı sürgüne, toplama kamplarına, ölüme yollamayacağız. Sokaklarda insan şiddetiyle yaşamaya çalışan hayvanları, katilleri cezasızlık politikalarıyla ödüllendirenlerin, görevini yerine getirmeyenlerin karşısında vicdani, etik, barışçıl çözümlerimizi yineliyoruz. 2004 yılında kabul edilen ve uygulanmayan yasayı uygulayın ve sokakta yaşayan dostlarımızdan elinizi çekin” dedi.

“İINŞA ETMEK İSTEDİKLERİ REJİMİN PRATİK BİR SONUCU”
DEM Parti İzmir Milletvekili İbrahim Akın ortak mücadele etmenin önemine dikkat çekerek, ”İlk kez hayvanlar için bu denli bir araya gelerek ciddi bir mücadele yürüttüğümüzü görüyorum. Geçtiğimiz ay İzmir’de yaptığımız mitingin en kalabalık mitinglerden biri olduğunu gördük. Meclise getirdikleri bu yasayla bir katliama imza attıklarını görüyoruz. Bu yasa tesadüfen gelen bir yasa değil, şu an inşa etmeyi istedikleri rejimin pratik olarak bir sonucu. Bizler birlikte yaşadığımız sokaktaki canlıların öldürülmesini istemiyoruz ve buna hep birlikte karşı duracağız.” dedi.

“Kan kokuyor meclisiniz kan kokuyor”, “Medya etik ol tetikçi olma”, “AKP elini köpeklerden çek” sloganları atan kitle, eylemlerinin her akşam 20.00'da Alsancak ÖSYM önünde olacağını ve destek beklediklerini belirtti.
FOÇA
Foça Hayvanlara Yardım Derneği (HAYAD) Foça Nihat Dirim Meydanı’nda, sokak hayvanlarının katledilmesine karşı basın açıklaması 
gerçekleştirdi. Meclisteki yasa teklifinin geri çekilmesini istediler. Eylemde, “Sokakta Yanındayım”, “6. Madde Geri Çekilsin” ve “Yasa Geri 
Çekilsin” dövizleri taşındı. Eyleme, Foça Tarih ve Doğa Talanına Hayır Platformu üyeleri başta olmak  üzere birçok yurttaş katıldı.

Siyasilerden Esenyurt Belediye Başkanı Özer'in gözaltına alınmasına tepki Siyasilerden Esenyurt Belediye Başkanı Özer'in gözaltına alınmasına tepki

Basın açıklamasını okuyan Dernek Başkanı Elif Çakır, “2004 yılında dünyaya örnek ve ana hükmü belediyelerin bakımevi kurup kısırlaştırma 
yapması olarak çıkartılan Hayvanları Koruma Kanunu’na rağmen, bugün hala 1389 belediyenin 1200 e yakınında ne bakımevi ne de kısırlaştırma var.” dedi.

BELEDİYELERİN İHMALİ SÜRÜYOR
Kısırlaştırma görevini yapmayan belediyelerin ihmali nedeniyle hayvanların aç sefil yaşam savaşı verirken popülasyonun da arttığını belirten Çakır, hayvan popülasyonu nedeniyle hem vatandaşlar hem de hayvanların mağdur olduğunu söyledi. Belediyelerin büyük kısmının hayvanları topladığını, toplarken aynı zamanda öldürdüğünü söyleyen Çakır, “İlçelere, beldelere çöplüklere, ormanlara ve otobanlara atmakta, atılan hayvanlar üremeye, böylelikle bu katliam ve üreme döngüsü de devam etmektedir. Bizler hayvan hakları savunucuları, hayvanseverler, sivil toplum örgütleri olarak 20 yıl boyunca, belediyelerin bakımevi kurup kısırlaştırma yapması için, görevini yapmayan belediyelere yetkili kurumlarca denetim, idari ve cezai yaptırım gelsin diye mücadele ettik etmeye de devam ediyoruz. Fakat yasayı uygulamayan ve görev ihmalinde bulunmaya devam eden belediyelere, yetkili kurumlarca ne denetim yapıldı ve ne de cezai bir yaptırım uygulandı.” diye konuştu.

YASA TEKLİFİNİ GERİ ÇEKİN
TBMM’deki vekillere seslenen Çakır, “Tuzaklar içeren bir katliam kanunu çıkmasına geçit vermeyeceklerine inanıyor ve sesleniyoruz. Hayvan 
hakları savunucularından sivil toplum örgütlerinden ve kamuoyundan gizli hazırlanan, katliam ve üreme döngüsünü devam ettirecek bu kanlı yasa teklifini geri çekin” çağrısında bulundu.
ANKARA 
KANUN TEKLİFİ GERİ ÇEKİLENE KADAR MÜCADELEYE DEVAM EDECEĞİZ
Hayvan hakları savunucuları, sokak hayvanlarına "ötanazi" yapılmasını ön gören kanun teklifine karşı Ankara Ulus Meydanı'nda eylem yaptı. Eylemciler, teklif geri çekilinceye kadar mücadeleye devam edeceklerini belirtti.

Ankara'da Ulus Meydanı'nda toplanan PATİKO, Doğa İnsan Hayvan Hakları Federasyonu, Hayvanların Yaşam Hakları Konfederasyonu ve Halkın Kurtuluş Partisi üyeleri ile çok sayıda hayvansever, "Yasayı geri çek", "Sokaktayım yanındayım", "Sessiz kulları öldürmek istiyorlar onların sesi ol", "Kısırlaştır, aşılat, yerinde yaşat", "Yaşam hakkı kutsaldır", "Patili canlarımızı AKP'giller'in zulmüne terk etmeyeceğiz" yazılı dövizlerle eylem yaptı.

PATİKO Derneği Yöneticisi İsmail Erdoğan, yaptığı açıklamada, "Kapalı kapılar ardında kelime oyunları ile kılıflar uydurularak hazırlanan tasarı ile sokaklardaki bütün kedi ve köpeklerin toplanarak bir süre sahiplendirme kılıfı ile bekletilip sonra öldürülmelerini içeren yasa tasarısını tüm kalbimiz, tüm ruhumuz, tüm benliğimizle karşısındayız" dedi.

Erdoğan, "Niçin doğrudan öldüreceğiz diyemiyorsunuz? Eğer kamu güvenliği ve toplum sağlığını çok düşünüyorsanız katilleri, canileri, uyuşturucu mafyalarını hedefe koysanıza. Gücünüz bu gariban hayvanlara mı yetiyor? Sokağa çıktığınızda bir köşede size masumca bakan kedinin gözlerine siz de bakabilecek misiniz? Kendi iradesi dışında bu vahşi dünyanıza gelmiş olan kara burunlu bir köpeğin gözlerine bakabilecek misiniz? Milyonlarca kedi köpek öldürülürken, evinize gittiğinizde çoluk çocuğunuzun gözlerine bakabilecek misiniz?" sorularını yöneltti.
Doğa İnsan Hayvan Hakları Federasyonu Başkanı Tülay Danacıoğlu da "Hani hayvanları mal kapsamından can kapsamına almıştınız? Can kapsamına aldığınız bu canların canını nasıl alacaksınız? Bütün tasarı kedi ve köpeklerin nasıl öldürüleceği konusunda uluslararası sözleşmeler, kanunlar ve gerçekler çarpıtılmıştır. Ey tasarıyı hazırlayanlar; hayvanların öldürülmesi üzerine verdiğiniz bu emeği yıllardır kanunun uygulatılmasına vermiş olsaydınız, bugün sahipsiz hayvan üremesi kontrol altına alınmış olacaktı. Şimdi 100 sene önce hayvanları 'Hayırsız Ada'ya yollayanları lanetliyoruz. 100 sene sonra da bugün bu kanunu çıkarmaya çalışanları lanetleyeceğiz. Tarih sizi yargılayacak" diye konuştu.

Gönüllü hayvansever Mine Haktanır ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a şöyle seslendi:

"Bizler 20 yıl boyunca hayvanseverler, gönüllüler ve sivil toplum örgütleri olarak, belediyelerin bakımevi kurup kısırlaştırma yapması için, yetkili kurumlarca belediyelere denetim, idari ve cezai yaptırım gelsin diye mücadele ettik etmeye de devam ediyoruz. Fakat, yasayı uygulamayan ve görev ihmalinde bulunmaya devam eden belediyelere, yetkili kurumlarca ne denetim yapıldı ve ne de idari cezai bir yaptırım getirildi ve şimdi bir kısım bürokratlar ve bazı siyasiler belediyelerin görev ihmallerinin bedelini, kendi iradeleri dışında bu dünyaya gelen hayvanları öldürerek bu masumlara ödetmek istiyorlar.”

Hayvanların Yaşam Hakları Konfederasyonu 2. Başkanı Haydar Özkan da “Tasarının geri çekilmesi için kanunların bize verdiği yetkiler çerçevesinde 'Yasayı Geri Çek' sloganı ile tasarı geri çekilene kadar mücadeleye devam edeceğiz" diye konuştu.
ELAZIĞ
"YASAYI GERİ ÇEK!"
Elazığ'da da hayvanseverler yasa tasarısına karşı bir araya gelerek basın açıklaması düzenledi.    

PTT Meydanı'nda başlayan eyleme birçok yurttaş katıldı. Hayvanseverler adına basın açıklamasını okuyan Tuğba Hazar; belediyelerin sokak hayvanları için bakımevi ve kısırlaştırma yükümlülüğünü yerine getirmediğini hatırlatarak "Bizler 20 yıl boyunca hayvan severler, gönüllüler ve STK’lar olarak, belediyelerin bakımevi kurup kısırlaştırma yapması için, yetkili kurumlarca belediyelere denetim, idari ve cezai yaptırım gelsin diye mücadele ettik etmeye de devam ediyoruz. Fakat, yasayı uygulamayan ve görev ihmalinde bulunmaya devam eden belediyelere, yetkili kurumlarca ne denetim yapıldı ve ne de idari cezai bir yaptırım getirildi ve şimdi, bir kısım bürokratlar ve bazı siyasiler belediyelerin görev ihmallerinin bedelini, kendi iradeleri dışında bu dünyaya gelen hayvanları öldürerek bu masumlara ödetmek istiyorlar. TBMM’de sorunu ve çözümü gerçek anlamda görebilen aklıselim siyasiler olduğuna, TBMM’den tuzaklar içeren bir katliam kanunu çıkmasına geçit vermeyeceklerine inanıyoruz. STK’lar ve kamuoyundan gizli hazırlanan, katliam ve üreme döngüsünü devam ettirecek bu kanun teklifi geri çekilmelidir” dedi.

“Öldüren yasa istemiyoruz", "yaşatarak yaşamayı öğreteceğiz" ve "yasayı geri çek" gibi sloganları atan kitle her akşam 20.00'da PTT Meydanı'nda eylemlerine devam edeceğini söyleyerek tüm hayvanseverleri desteğe çağırdı.
KAYSERİ
Kayseri Hayvan Hakları Derneği’nin (KayHakDer) çağrısıyla Cumhuriyeti Meydanı’nda basın açıklaması gerçekleştirildi.

Basın metnini okuyan KayHakDer Basın Sözcüsü Nüket Ünal Rutli “STK'lar, bilim insanları ve kamuoyundan gizli hazırlanan, katliam ve üreme döngüsünü devam ettirecek bu kanun teklifi geri çekilmelidir! Mevcut yasanın şimdiye kadar uygulanmamış olması aşikarken; hayvanları hiçbir şekilde can olarak görmeyen, kültürümüzün bir parçası olarak kabul etmeyen yeni düzenlemeleri meclis oylamasına sunmak yerine mevcut yasanın tam anlamıyla uygulanmasını sağlamanızı istiyoruz.” dedi.
DİYARBAKIR
Diyarbakır Hayvanları Koruma Derneği Dağkapı Meydanı'nda düzenlediği açıklama ile yasa tasarısının geri çekilmesini istedi. 

“Kısırlaştır, aşılat, yaşat” ve “Sokağımdaki masuma karışma” pankartlarının açıldığı açıklamada konuşan Diyarbakır Hayvanları Koruma Derneği gönüllüsü Meryem Ercan, "Ey tasarıyı hazırlayanlar, hayvanların öldürülmesi üzerine verdiğiniz bu emeği yıllardır kanunun uygulatılmasına vermiş olsaydınız, bugün sahipsiz hayvan üremesi kontrol altına alınmış olacaktı” dedi. Açıklama, “Yasayı geri çek” sloganıyla son buldu.

Kaynak: Evrensel 

Editör: Bekir GÜNEŞ