Haber: Barış Dönmez
 

Gazete Emek - Yıldan yıla turizm sayısında bir gerileme yaşayan Van, önceki yıla oranla yüzde 40’lık bir düşüş yaşandığı belirtiliyor. 

Van, her yıl yaklaşık bir milyon İranlı turisti ağırlarken, bu yılki gelişlerde belirgin bir azalma var. Van Otelciler ve Turizmciler Derneği (VANOTED) Başkan Yardımcısı Emre Değer, turizmin şehrin ekonomisine önemli katkılar sağladığını, ancak artan fiyatların İranlı turistleri olumsuz etkilediğini belirtti. Şehirde faaliyet gösteren sektörlerin, özelikle yeme ve içme sektörünün fahiş fiyatlardan bir an önce vazgeçmesi gerektiğini aktaran Değer, fiyatlar arttıkça turist sayısının azalacağını vurguladı. 

Geçen yıla oranla büyük düşüş

Değer, “ Birçok İranlı turist Van’ı bir geçiş güzergahı olarak kullanıyor. Bu anlamda sağlıklı bir sayı yok. Şundan dolayı Van’da bir çok kaçak otel var.
 

Van’da bizler kayıtlı otel olarak 75 taneyiz. Geri kalanın tamamı kaçak. Bundan dolayı net bir rakam veremiyorum. Ortalama bir sayı verecek olursak, geçen yıl Van’ı bir milyon turist ziyaret ettiyse, bu yıl sadece 600 bin turist geldi. Bu düşüşün ana nedeni ekonomik sorunlar ve artan fiyatlar” dedi. 

‘Esnaflar duyarlı olmalı’

Değer, esnafın fiyatlar konusunda daha duyarlı olması gerektiğini ifade ederek, “Hareketliliği sürdürebilmek için fiyatlarda makul bir denge sağlamalıyız,” dedi. Van’ın turizm potansiyelini artırmak için çalışmalara devam edeceklerini belirten Değer, şehirde 60 ayrı destinasyonun bulunduğunu ve tanıtım faaliyetlerine hız vereceklerini vurguladı.

Adana’da 44 yıllık basın emekçisi Sabit Özkeser anlattı: Gazeteci ölene kadar gazetecidir Adana’da 44 yıllık basın emekçisi Sabit Özkeser anlattı: Gazeteci ölene kadar gazetecidir

‘Şehir güzel fiyatlar yüksek’

İranlı turistler, Van’ın güzelliklerini övse de fiyatlardan şikayet ediyor. Tebriz’den gelen Teffik Cabbarzade, “Van çok güzel bir şehir, geçilecek yerleri çok fazla. Esnafı da gayet iyi. Tek sorun yemek fiyatları yüksek,” derken, bir diğer İranlı turist Fatma Elmik ise, “Her gelişimde fiyatlar artıyor. İki katı farkla karşılaşıyorum. Artık alışveriş yapamıyoruz” şeklinde konuştu.

BU HABER NEWSLAB TURKEY DESTEĞİ İLE YAPILMIŞTIR

Editör: Bekir GÜNEŞ