Gazete Emek- İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin şirketlerinden İZENERJİ'de örgütlü DİSK Genel İş İzmir 2 ve 9 Nolu Şube, zamanında ödenmeyen ikramiyelerle ilgili basın açıklaması yaptı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'li Cemil Tugay’ın makamının da bulunduğu Egemenlik Evi önünde bir araya gelen şube yöneticileri ve işyeri temsilcileri uyarı eylemi yaptı. Genel İş üyeleri, "İkramiyelerin gününde ödenmesini talep ediyoruz" pankartı açtı.

BELEDİYE BORÇLARI GEREKÇE GÖSTERİYOR

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ise ikramiyelerin gecikmesine gerekçe olarak iktidarın SGK prim borçları üzerinden yerel yönetimlere yaptığı ödeme baskısını ve belediye şirketlerinin geçmiş dönem borçlarını gösterdiği öğrenildi.
'FATURANIN İŞÇİYE KESİLMESİNİ KABUL ETMİYORUZ'

İşçilerin, 12 bin TL ile 15 bin TL arasında değişen ikramiye alacakları bulunan beliren sendika yöneticileri ise faturanın işçilere kesilmesini kabul etmeyeceklerini vurguladı. Sendika yöneticileri, gün içerisinde ikramiyelerin yatmaması durumunda eylemlerini süresiz hale getireceklerini ve her gün Egemenlik Evi önünde eylem yapacaklarını açıkladı.

'MALİ TABLONUN SORUMLUSU İŞÇİLER DEĞİL'

Basın açıklamasını okuyan Genel-İş İzmir 2 Nolu Şube Başkanı Ercan Gül, mali tablonun sorumlusunun kendilerinin olmadığını belirterek, "Ödenmeyen SGK borçlarının sorumlusu, maaşı cebine girmeden her ay düzenli olarak ödemelerini yapan işçiler emekçiler değil, milli gelirin aslan payını alan sermaye düzeni ve onun hükümetidir" dedi. Gül, şöyle devam etti:
"En ufak bir ekonomik sorun karşısında işverenin aklına gelen ilk çözüm, çalışan işçi ve emekçilerin ödemelerini geciktirmek olmuştur. Biz İZENERJİ emekçileri olarak, 2023 yılında geç ödemelere karşı bir direniş sergiledik ve İzmir Büyükşehir Belediyesi emekçilerinin yevmiyeleri, ilk kez haklarını aradıkları için kesildi. O dönemde biz emekçilere verilen sözlerin bir kısmı yerine getirilmiş ancak daha sonra aday adaylık sürecinde yaşanan siyasi iç çekişmeler nedeniyle verilen sözler tam anlamıyla tutulmamıştır. Ülkede yaşanan ekonomik krizin yükünü işçi ve emekçilerin sırtına yıkmaya çalışan AKP hükümeti, pazardan markete her şeye her gün zam yaparken, büyük holdinglerin vergi borçları silinmekte ve tüm kaynaklar sermayeye peşkeş çekilmektedir."

Grevdeki Sarar işçileri: Masaya gelin, sözleşmeyi imzalayın Grevdeki Sarar işçileri: Masaya gelin, sözleşmeyi imzalayın

'ARTIK YETER'

Her ikramiye döneminde kriz yaşandığını dile getiren Gül, "İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde uzun süredir toplu iş sözleşmesi ile kazandığımız ikramiye hakkımızın ödeme günü ihlal edilmekte ve her ikramiye döneminde bir kriz yaşanmaktadır. Artık yeter. Alım gücünün düştüğü bu dönemde, belediye ile yapılan görüşmeler sonucu şirketler arası açılan farkı kapatmak için ek protokol hayata geçirilmiştir. Ücretsel anlamda farkların yaşandığı bu dönemde, üzerine ikramiyelerimizin geciktirilerek ödenmesi yaşamımızı sürdürmemizi olumsuz etkilemektedir" diye konuştu.

'EYLEMLERİ YENİDEN HAYATA GEÇİRMEKTEN ÇEKİNMEYECEĞİZ'
Artan enflasyon ve hayat pahalılığına dikkat çeken Gül, "Enflasyonun hızla yükseldiği bu dönemde, zamanında verilmeyen ikramiyeler de eklendiğinde, biz emekçiler bu koşullarda her geçen gün daha fazla zorlanmaktayız ve ücretlerimiz eriyip gitmektedir. Sözleşmede yer aldığı halde düzenli ödenmeyen alacaklarımız bizleri mağdur etmektedir. Bu durum artık kabul edilemez bir aşamaya gelmiştir. Yaşadığımız ödeme düzensizlikleri devam ettiği sürece, eylemlerimizi yeniden hayata geçirmekten çekinmeyeceğiz. Buradan bir kez daha sesleniyoruz: Sosyal haklarımızın zamanında ödenmesini talep ediyor ve geçmişte verilen sözlerin tutulmasını bekliyoruz. Aksi takdirde, alanlarda yine emekten gelen gücümüzü kullanmaktan asla geri durmayacağız."

Kaynak: Artı Gerçek 

Editör: şilan