Gazete Emek-Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) İzmir Kadın Meclisi, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü dolayısıyla direnişteki Agrobay işçisi kadınları ziyaret etti.
"Savaşa, şiddete, yoksulluğa karşı barışı, hayatlarımızı ve haklarımızı savunuyoruz" yazılı pankart açılan ziyarette kadınlar, "Agrobay işçisi yalnız değildir", "Yaşasın kadın dayanışması" ve "Hak, hukuk, adalet" sloganları attı.
Ziyarette konuşan KESK Kadın Sekreteri Döne Gevher, üç aydır süren mücadeleyi selamlayarak sözlerine başladı.
Gevher, "Türkiye kadın istihdamının en düşük olduğu ve kayıtlı tam zamanlı çalışan kadınların sayısının çok az olduğu bir ülke. Maalesef çok düşük ücretlerle güvencesiz kayıt dışı çalışma koşullarına zorlanıyoruz. Kayıtlı çalışanlarımız ise baskı, mobbing ve tacize maruz kalıyor ve çalışma yaşamımız alt üst edilerek şiddetle geriye çekildiğimiz hale getiriliyor. Az sayıda kayıtlı istihdamda olduğumuz zamanlarda bile örgütlenme hakkımız elimizden alınmaya çalışılıyor. Örgütsüz bireyler olarak biat eden ve her türlü hak ihlali karşısında susmamız bekleniyor. Buna karşı örgütlenmeye çalıştığımızda da işten çıkarılıyoruz" diye konuştu.
'AGROBAY’IN PATRONU İŞÇİLERİN 1-0 ÖNDE OLDUĞUNU BUYURMUŞ'
İş cinayetlerine de değinen Gevher, Agrobay işçisinin mücadelesinin yanında olduklarını vurgulayarak şunları söyledi:
"Kamuda KHK’lerle arşiv taraması ve güvenlik soruşturması ile yine idarelerin keyfi soruşturmaları ile iş güvencemiz elimizden alınırken özel sektörde kodlarla işverenin çıkarı doğrultusunda işten çıkarılıyoruz. Agrobay’ın patronu işçilerin 1-0 önde olduğunu buyurmuş. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi'nin velilerine göre 2023 yılının ilk on ayında 1634 işçi iş cinayetlerinde yaşamını kaybetti. 1-0 önde olmamız iş güvenliği alınmayan işyerlerinde, iş kazalarında yaşamımızı kaybetmemiz mi?"
İŞÇİLER ANLATTI: ‘EŞİM DE TEHDİT EDİLİYOR’
Ziyarette konuşan kadın işçiler de çalışma koşullarına dikkat çekti.
Agrobay patronuna seslenen bir kadın işçi, "Siz sıcacık yatağınızda yatarken benim evim buz gibi. Çünkü tazminatım ve maaşımı alamadığım için kömür de alamadım. Sen sıcacık kaloriferli evinde otururken şu 39 işçi mağdur" dedi.
Başka bir kadın işçi ise "Durduk yere sendikaya üye olmadık. Bizim mesailerimiz verilmiyordu. Resmi tatillerde, bayramlarda buraya gelmek zorundaydık. Çocuklarımızla bayram geçiremiyorduk. Hep tehdit altında yaşadık. 'Gelmezseniz kapı orda' tehditleri altında yaşadık. Müdürler bize her zaman şiddet uyguluyordu. Eşim de tehdit ediliyor. 'Eşini buraya getirip konuşturursan işinden ekmeğinden olursun' diye tehdit ediliyor. Biz burada hakkımızı almak için savaşıyoruz. Biz içerde kalan tüm haklarımızı istiyoruz" diye konuştu.
Kaynak:Duvar