Gazete Emek- Karakoçan Dayanışma İnsiyatifi yaz aylarında artan elektrik kesintilerine karşı bir açıklama yaptı.

Karakoçan'da son yıllarda yapılan elektrik kesintilerinin 2024 yılının bu yaz aylarında her geçen gün artarak devam ederken, yetkililerin elektrik sorununa karşı duyarsızlığının da sürdüğü belirtilen açıklamada; “Son bir yıl içerisinde Karakoçanın neredeyse bütün köylerinde hergün elektrik kesintisinin yaşandığı ve önceki yıllara oranla elektrik kesintisi daha yoğun yaşanmaktadır. Yaşanan bu kesintiler doğrultusunda Fırat Elektrik (FEDAŞ) tarafından Elazığ'da, planlı elektrik kesintilerinin yapılacağı ilçe ve mahalle kesinti listesi duyurusu yapılmakta” denildi.
"TİCARET MANTIĞI İLE HALK MAĞDUR EDİLİYOR”
Fırat Elektrik Dağıtım A.Ş. 31 Aralık 2010 tarihi itibarıyla da Elazığ, Malatya, Bingöl ve Tunceli illerini kapsayan elektrik dağıtım hizmeti, Kazancı Holding A.Ş’nin kuruluşu Fırat Aksa Elektrik Hizmetleri A.Ş’nin devraldığı, Fırat Elektrik Dağıtım A.Ş. tarafından yürütüldüğü belirtilen açıklamada şöyle denildi; “Özellikle TEDAŞ`ın özelleştirilmesiyle halk tamamıyla mağdur konumundadır. Ticaret mantığıyla meseleye yaklaşan bu özel kurumlar halkı mağdur ederek kaderleriyle baş başa bırakmış durumdalar. Karakoçanın köylerine elektrik bağlantısını sağlayan iletim hatlarının büyük çoğunluğunun yenilenmediği, trafoların yetersiz kalışı ve kışın meydana gelen kesintilerle birlikte yazın havaların ısınmasından kaynaklı bazı yerlerde elektrik telerin tutuşmaları sonucu orman yangınlarına neden olmaktadır."
Çiftçilik yaparak geçimini sağlayan köylülerin çoğunun, elektrik kesintilerinden dolayı tarlasını sulayamadığı, hayvanlarının susuz kaldığı ve evlere su pompalanamadığı ifade edilen açıklamada; “Bunun sonucunda, ilçemiz Karakoçan Mahalleleri ve köylerinde elektriğin gün içerisinde sistemli olarak sıkça gidip gelmesine bağlı olarak yükselen voltaj nedeniyle bir çok köylülerin ve mahalle sakinlerinin elektronik eşyaları bozulmakta. Bu durumdan en çok etkilenenler ise hastalar. Diyaliz hastaları, hastanelerden çıkarılıp eve getirilemez durumda” denildi.
"KESİNTİLERİN YARATTIĞI MAĞDURİYETLER HAK İHLALİDİR”
Elektrik kesintilerinin yarattığı sonuçların ve yaşanan mağduriyetlerin bir hak ihlali olduğuna işaret edilen açıklamada; “Elektriğin sadece bir aydınlatma hizmeti olmadığı “Elektrik hem iletişimdir hem medeniyettir hemde uygarlık ölçüsüdür” denildi.

İnisiyatif son olarak Elazığ valiliğine, Karakoçan Kaymakamlığına, bölge milletvekillerine ve TEDAŞ müdürlüğünü seslenerek şu talepleri dile getirdi;

Karakoçan ilçe merkezinde, Karakoçanın 87 köyünde ve mezralarında elektrik iletimini sağlayan, iletim hatlarını ve direklerinin yeniden yenilenmesini,

Karakoçan ilçe merkezinde ve bütün köylerinde eskiyen ve sık sık arızalanan trafoların acil yenilenmesini ve bölgemizdeki sorunun çözüme ulaştırılması için çağrıda bulunuyoruz.
KARAKOÇAN DAYANIŞMA İNSİYATİFİNİ OLUŞTURAN KURUMLAR
Karakoçan (Arpesi) Kavalcık Köyü Sos. Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği
Karakoçan (Beroj) Alabal Köyü Dayanışma Derneği
Karakoçan (Beydew) Beydere Köyü Avrupa Dostluk ve Dayanışma Derneği
Karakoçan (Çakan) Akarbaşı Köyü Derneği
Karakoçan (Çıtak) Çıtak Köyü Derneği
Karakoçan (Kani Sipi) Akpınar Köyü Derneği
Karakoçan Karaçan Köyü Sosyal ve Yardımlaşma Derneği 8)Karakoçan (Karsini) Bazlama Köyü Sosyal Yardımlaşma, Kalkındırma ve Kültür Derneği
Karakoçan (Keylig) Keklik Köyü Derneği
Karakoçan (Köçet) Kocadayı Köyü Derneği
Karakoçan (Kurkanigaz) Doğanoğlu Köyü Derneği
Karakoçan Kuşbayırı Köyü Kültür ve Dayanışma Derneği
Karkoçan Kümbet Köyü Derneği
Karakoçan (Mezra Çelewi) Çelebi Köyü Derneği
Karakoçan (Norput) Yıldız Köyü Sosyal Yardımlaşma Kültür Derneği
Karakoçan Komela Gundîyên Oxçîyan li Ewropayê (Okçular Köyü Avrupa Derneği)
Karakoçan (Qılatyan) Çalıkaya Köyü Kalkındırma Derneği
Karakoçan Demirtaş Pilavtepe Köyleri Sos. Yard. Dayanışma ve Kültür Derneği
Karakoçan Sarpuca/Sar-per (Hamur Kesen) Köyü Derneği
Sarıcan Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği
Karakoçan (Seymamudan) Pamuklu Köyü Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Kültür Derneği
Karakoçan Yığ Köyü Sos. Dayanışma Derneği
Karakoçan Alevi Kültür ve Dayanışma Derneği
Karakoçan Esnaf Kredi ve Kefalet Kooperatifi
Ankara - Karakoçan ve Yöresi Dayanışma ve Kültür Derneği
Çayırova Karakoçanlılar Derneği

Salim Güran'ın yeni ifadesi ortaya çıktı Salim Güran'ın yeni ifadesi ortaya çıktı

Kaynak: MA

Editör: şilan