Gazete Emek- İzmir Karşıyaka Belediyesi'nde maaşların gecikmeli ve parça parça ödenmesi sorunu eski başkan Cemil Tugay başkanlığında olduğu gibi yeni başkan Behice Yıldız Ünsal döneminde de sürüyor. Belediye şirketleri Kent A.Ş. ve Personel A.Ş.'de çalışan işçiler maaşlarını hem gecikmeli hem de parça parça almaya devam ediyor.

İŞÇİLER ÜÇ GÜNDÜR EYLEMDE

Motokuryeler iş bıraktı: Uyumluluk kurallarını geri çekin! Motokuryeler iş bıraktı: Uyumluluk kurallarını geri çekin!

Kent A.Ş. işçileri haziran ayı maaşlarından sadece 6 bin TL yatması üzerine üç gün önce iş bıraktı. Karşıyaka Belediyesi’nin sosyal tesislerinde çalışan işçiler 16.00- 00.00 vardiyasında hizmet üretmiyor. Tesisleri kullanmaya gelen Karşıyakalılar ise geri dönmek zorunda kalıyor.
SENDİKA İKİNCİ GÜN CAYDI

İşçilerin üyesi olduğu DİSK Genel İş İzmir 8 No'lu Şube Yönetimi de ilk gün iş bırakmaya destek verdi ancak ikinci gün bu kararından vazgeçti. İşçilere mesaj atan sendika yönetimi belediye bürokratları ile yaptıkları çözüm odaklı görüşmeler üzerine işbaşı çağrısı yaptı ancak bu çağrı işçiler tarafından kabul görmedi.

İŞÇİLERDEN SAVUNMA İSTENDİ

İşçilerin iş bırakma eylemi sendikanın 'ikna turları' ve 'işten çıkarılırsınız' baskısına rağmen devam ediyor. İşçiler maaşlarının kalanı yatana kadar iş bırakmayı sürdürmekte kararlı. İş bırakan işçilerin bir kısmından savunma istendi. İşçiler, dün Genel İş İzmir 8 No'lu Şube’nin önünde bir araya gelerek sendikayı istifaya çağırdı.

'EV SAHİBİNE, FATURALARA BEKLE DİYEMİYORUZ'

Artı Gerçek’e konuşan işçiler 36 aydır maaşlarını gecikmeli aldıklarını belirterek, "Her şeyimiz gecikiyor. Kiramızı ödeyemiyoruz, faturalarımızı ödeyemiyoruz, çocuğumuzun cebine para koyamıyoruz, ekmek alamıyoruz. Bundan daha ötesi var mı? Aldığımız para yola yetmiyor. Bizden bir de hizmet bekliyor. Eşimizden, dostumuzdan, akrabadan, artı hesaptan ve tefecilerden para almak zorunda kalıyoruz. İnsanlar bankaya, bakkala, yakınlarına borçlu. Çalıştığımız paranın karşılığını alamıyoruz. Dalga geçer gibi para yatırıyorlar .Gecekonduda bir kira 10 bin TL. Ev sahibine, İZSU’ya, Gediz Elektrik’e bekle diyemiyoruz. Bizim beklentimiz maaş alabilmek o kadar. Düşük oranda biten TİS’i de geçtik İşçiler önden maaş istemiyor, verilen az da olsa zammı kabullenmişler, sadece maaşlarının zamanında yatmasını istiyorlar. Bizi çocuklarımızın önünde boynumuzu büktürüyorlar, ailelerimizi paramparça ediyorlar" dedi.

'SENDİKA BELEDİYENİN DEĞİL, BİZİM TEMSİLCİMİZ'

En büyük problemlerinin işverenden ziyade sendika olduğunu söyleyen işçiler şunların anlattı:

"Bizim en büyük problemimiz işverenden ziyade sendika. Şu anda tesisler kapalı ve tesisleri tek tek dolaşıp 'çalışın yoksa yasal olarak işten atılırsınız' mesajı veriyor. O zaman bu noktaya gelene kadar sen eylem yap. Bizim maaşımız 4 parça kesilirken onlar tek parçada alıyorlar. Bize ‘belediyede para yok’ diyorlar. Siz belediyenin değil bizim temsilcimizsiniz. Bu benim problemim değil. O zaman bu kadar harcama yapmasın. Sendika sürekli onları savunuyor. Bizim de cebimizde para yok. Siz mücadele etmek için oradasınız. Ya istifa etsinler ya da görevlerini yürütsünler, bize önderlik etsinler. İşten çıkarılsak ne olacak zaten maaş alamıyoruz. Sendika ikinci gün bize mesaj attı ve ‘işverenle yaptıkları çözüm odaklı görüşmeler üzerine herkes iş başı yapsın’ dedi. Sorduk, 'maaşlar yatacak mı?' diye. 'Hayır' dediler. Çözüm maaşların yatması değil mi? O zaman ne konuştunuz işverenle? Bizim için çözüm maaş. Bizi işten çıkarabilirler bunun farkındayız ama başka çözümümüz yok. Artık bıçak kemiğe dayandı. Biz sendikaya sonuna kadar mücadele sözü veriyoruz, gelin bizi destekleyin ve arkamızda durun, karşımızda değil. İşçiler ne yaptığının farkında. Ortada para ile bir tarih yok. Zaten TİS sürecinde bir kazık yedik. Bir de üstüne burada kazık atmaya çalışıyorlar. Bu ne sendikaya ne de bu belediyeye yakışmıyor."


Kaynak: Artı Gerçek 

Editör: şilan