Gazete Emek- 31 Mart yerel seçimleri sonrası başlayan işten atma furyasına Kırşehir Belediyesi de eklendi. Kırşehir Belediyesinde çalışan bazı işçiler disiplin cezaları ile işten çıkarılırken bazı işçiler de mobbing nedeniyle istifasını verdi. “Ekmeğimizle neden oynanıyor” diyen işçiler hukuki süreci başlattı. İşçiler sendikacıların (Genel-İş) yanlarında durmadığını belirtirken sendikacılar disiplin sürecinde ret oyu verdiklerini söyledi.
İş yapmadığı gerekçesiyle işine son verildiğini söyleyen Nesrin Kıvrak, “Belediyede çalıştığım birim dışında, birçok birimde çalışmaya zorlandım. Baskı ve mobbing uygulandı bizlere. Belediyelerde böyle bir anlayış olmamalı. Çalışanlar baş üstünde tutulmalı diye düşünüyorum. Hukuk mücadelemiz sürecek” dedi.
“Ekmeğimizle oynadılar” diyen Gencay Akın ise şöyle devam etti: “Çocuğum hasta olduğu için tedavi süreciyle ilgilenmem gerekti. Hâlâ da ilgileniyorum. Bu süreçte bir ay heyet raporu aldım. Taşeron olarak çalışıyordum. Kadroya alınmadım. Baskı vardı belediyede. Başka birime gönderdiler, istifa etmemiz için ellerinden geleni yaptılar.”
Kırşehir Belediyesinde daha önce işten çıkarılan Serpil isimli işçinin ise hukuk mücadelesini kazanmasına rağmen, belediyenin üst mahkemeye başvurduğu bilgisine ulaştık.
SGK’NİN MESAJIYLA ÖĞRENDİ
16 Nisan’da işten çıkarıldığını SGK’nin mesajıyla öğrendiğini söyleyen yaklaşık 14 yıldır belediyede çalışan Gökhan Seyhan, “Çeşitli bahaneler ile işimize son verildi. Gelen mesaj ile öğrendim bu durumu. Şoförlük yapıyordum, ‘Lastik patlattın, kaza yaptın’ gibi çeşitli gerekçeler ile tazminatız işimden edildim. Disipline çıktım, savunma verdim. 5 yevmiyem kesildi. Bir baktım mesajla işime son verilmiş. Bu hak mı? Özel kalem belediyenin bir aracını pert etti hâlâ çalışıyor? Neden ayrımcılık yapılıyor? Kazadır bu. Kazada hiçbir suçum bile olmamasına rağmen işimden edildim. Psikolojik sorunlarım oluştu. Çoluk çocuk okuyor. Ne yapacağız şimdi? Sendikadan kaç gün geçmesine rağmen ne arayan oldu ne soran. Sendika işçiyi savunmaz mı? Savunmuyor işte. Şerh düştük deniliyor, sekiz kazanız var o yüzden işten atılmışsınız deniliyor. Böyle bir durumun içerisindeyiz” ifadelerini kullandı.
Kırşehir Belediyesi bünyesinde çalışan işçiler, hukuki süreci başlattıklarını, mücadele edeceklerini, DİSK’e bağlı Genel-İş yönetiminin ise kendilerine sahip çıkmadığını ifade etti. İşçilerin iddialarını sorduğumuz Genel-İş’ten Serdar Karamusaoğlu, “Disiplin kurulunda işveren daha üstün. İşçilerin işine son verilmesine dair disiplin kurulunda sendika olarak biz ret oyumuzu verdik. Sendika olarak yapacağımız bir şey yok” dedi.
Kırşehir Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu ise telefona cevap vermedi.
Kaynak: Evrensel