EKONOMİ

Memur ve emekli ocak ayında ne kadar zam alacak? Uzmanı hesapladı

Merkez Bankası yılın üçüncü enflasyon raporunu açıkladı. Banka, yıl sonu için yüzde 38 enflasyon hedefini değiştirmedi. Peki, Merkez Bankası'nın enflasyon hedefine göre, ocak ayında memur ve emekliler yüzde kaç zam alacak?

Abone Ol

Gazete Emek- Merkez Bankası tarafından açıklanan üçüncü enflasyon raporunda yıl sonu enflasyonu bir önceki raporda olduğu gibi orta noktası yüzde 38 olmak üzere yüzde 34 ile yüzde 42 aralığında tahmin edildi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ise 7 aylık enflasyonu yüzde 28,76 olarak açıkladı.

Peki Merkez Bankası'nın tahminindeki enflasyon patikasına göre 2025 yılı ocak ayında memur maaşları ile emekli aylıklarına ne kadar zam yapılacak?

MEMUR ZAMMI EN FAZLA YÜZDE 9,71 OLACAK

Memur maaşlarına ve emekli memur aylıklarına temmuz ayında yüzde 19,31 oranında zam yapıldı. Temmuz ayında yapılan zammın içinde yüzde 10 oranında toplu sözleşme zammı bulunuyor. Habertürk'ten sosyal güvenlik uzmanı Ahmet Kıvanç'ın yaptığı hesaplamaya göre, yıl sonu enflasyonunun Merkez Bankası'nın tahmin aralığında gerçekleşmesi halinde ocak ayında memur ve memur emeklilerine yapılacak zam ihtimalleri şöyle:

Temmuz - aralık dönemindeki enflasyon yüzde 10’u aşarsa, memura önce buradan doğan fark verilecek, üzerine de 2025 yılı için daha önce toplu sözleşme ile belirlenmiş olan yüzde oranındaki zam ilave edilecek.

Buna göre, yıl sonu enflasyonu yüzde 34 çıkarsa temmuz - aralık dönemindeki enflasyon yüzde 10’un altında kalacağından enflasyon farkı uygulanmayacak. Sadece yüzde 6 oranında toplu sözleşme zammı yapılacak. Özetle, yıllık enflasyon yüzde 37,3’ün altında kalırsa memur maaşlarına ocak ayında yapılacak zam oranı yüzde 6’da kalacak.

Enflasyon yüzde 38 olursa enflasyon farkı ve toplu sözleşme zammıyla birlikte toplam yüzde 6,62 oranında zam yapılacak.

Yıl sonu enflasyonu yüzde 42 olarak çıktığında ise memur maaşlarına ve emekli memur aylıklarına ocak ayında yüzde 9,71 oranında zam yapılacak.

İŞÇİ VE SGK EMEKLİSİ YÜZDE 7,43 - 13,85 ARALIĞINDA OLACAK

Merkez Bankası’nın enflasyon tahminindeki patikaya göre ocak ayında SSK ve BAĞ-KUR’luların emekli aylıklarına yapılacak zam oranları ise şöyle olacak:

Yıl sonu enflasyonu yüzde 34 olursa maaş zammı yüzde 7,43 oranında olacak. Enflasyon yüzde 38 olursa maaş zammı yüzde 10,64; enflasyon yüzde 42 olursa maaş zammı yüzde 13,85 olacak.

Kaynak: Artı Gerçek