EKONOMİ

Merkez Bankası başkanı yıl sonu için enflasyon tahminini açıkladı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, yıl sonu enflasyon tahmininde değişikliğe gitmeyerek, 2024 yılı enflasyon tahminini yüzde 38'de tuttu.

Abone Ol

Gazete Emek - Merkez Bankası'nın yıl sonu enflasyon tahmini değişmedi.

Buna göre 2024 enflasyon tahmini yüzde 38, 2025 tahmini yüzdde 14, 2026 tahmini ise yüzde 9 olarak belirlendi.

Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan2024'ün 3. enflasyon raporunu kamuoyuyla paylaştı.

Karahan, "Para politikasındaki sıkılığı korumayı sürdüreceğiz" dedi.

Karahan'ın sunumundan önemli satır başları şu şekilde: 

Talepteki dengelenmenin güçlenerek devam edeceğini öngörüyoruz. Bu dengelenmenin etkisiyle cari işlemler açığında düşüş sürüyor.

Bir önceki Rapor döneminden bu yana değişmeyen tek unsur para politikasındaki kararlı duruşumuz. İlerleyen dönemde de bu duruşumuzu sürdürerek, dezenflasyonun devamını sağlayacak şekilde hareket edeceğiz.

Kira yıllık enflasyonu tüketici fiyatları, ana gruplar arasında halen yüksek seyri ile dikkat çekiyor. Buna karşın öncü göstergeler bir süredir yönünü aşağı çevirdi. Gerek internetteki ilan fiyatları, gerekse konut kredisine dayanan göstergelerimiz uzun süredir azalış eğilimde.

Bir önceki Rapor döneminden bu yana değişmeyen tek unsur para politikasındaki kararlı duruşumuz. İlerleyen dönemde de bu duruşumuzu sürdürerek, dezenflasyonun devamını sağlayacak şekilde hareket edeceğiz.

TEMMUZDA ENFLASYON TAHMİN ARALIĞININ İÇİNDE GERÇEKLEŞTİ

Tüketici enflasyonu temmuzda yüzde 61,8 ile önceki Enflasyon Raporunda öngördüğümüz tahmin aralığının içinde gerçekleşti. Enflasyonun ana eğilimindeki zayıflama, öngörülerimizle uyumlu seyretti.

Hizmet enflasyonu son dönemde yavaşlıyor olsa da bu gruptaki fiyat artışlarının, temel mallara kıyasla güçlü olduğunu görüyoruz.

Enflasyon beklentilerinin tahmin aralığına yakınsaması, dezenflasyon açısından kritik önemdedir.

Sıkı para politikası duruşumuzla, beklentilerin dezenflasyon sürecine katkı verecek şekilde oluşmasını sağlamakta kararlıyız.

Ekonomik birimlerin beklentilerindeki ayrışma ve olası oynaklıklara karşı, parasal aktarımın etkinliğini artırmak amacıyla, makroihtiyati politikaları uygulamaya devam ediyoruz."