GÜNDEM

Prof. Ercanlar’dan kritik uyarı: İlkbahar olmadan büyük bir deprem görebiliriz

Deprem açıklamaları yurt genelinde süren sarsıntılar nedeniyle gündemde yer almaya devam ediyor.

Abone Ol

Gazete Emek - Dersim ve Hakkari’de yaşanan depremler sonrası açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Anadolu’daki gerginliğin her yerde arttığına dikkat çekerek ilkbaharı işaret etti. Ercan, söz konusu gerginliğin 7 civarında büyüklükte deprem üretebileceğini söyledi.

Kahramanmaraş’ta 6 Şubat’ta meydana gelen depremle birlikte vatandaşlarda deprem korkusu gittikçe artmaya başladı. 2023'ün son günü yaşanan depremlerin ardından açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Anadolu'daki hareketliğe dikkat çekerek tarih verdi. Ercan Marmara depremi için de değerlendirme yaptı.

Olası Marmara depremi için uyarılar peş peşe gelirken 2023'ün son günü Hakkari ve Dersim'de yaşanan depremler dikkatleri başka bir noktaya çekti. 31 Aralık'ta 4.4; 3.5 ve 4.5 büyüklüğündeki depremlerin ardından bölgeye dikkat çeken Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Mynet'e değerlendirmelerde bulundu.

Afrika kıtasının Anadolu'ya yaptığı baskıya dikkat çeken Prof. Dr. Ercan, ilkbahara kadar büyük bir deprem beklediğini belirterek "Gerginlik her yerde artıyor" uyarısında bulundu. Ercan, "Sanıyorum ki ilkbahara gelmeden bir deprem göreceğiz. Görüntü maalesef biraz böyle. Gerginliğin Anadolu'da bilhassa arttığını gösteriyor" dedi.

Ercan, İstanbul için de dikkat çeken değerlendirmeler yaptı: "Görüntü odur ki Anadolu gergin çok. Ve bu gerginlik her yerde artıyor. Biraz alışılmadık bir durum var. Aslında 4'lük depremler büyük depremler değil ancak, yurdun çeşitli yerlerinde arka arkasında 4'ün üzerinde depremler olması insanı ürpertiyor.

'2011 Van depreminde gerginlik Hatay'a doğru kaydı' diye belirtmiştim ve bu Bitlis kenet kuşağının devamı Hakkari'ye doğru gidiyor. Buradaki fay uzun süredir suskun. Burada bir deprem boşluğu var. Deprem boşluğu ileride deprem olacak yerler anlamına geliyor. Şimdi Hakkari'de arka arkaya depremlerin olmuş olması doğrusu beni düşündürdü.

Bu bölgede yer kabuğunun kalınlığı yaklaşık 43 km ve bu şu anda kırılmamak üzere direniyor. Ancak burada kabuğu kıracak kadar bir gerginlik birikmişse burada 7 civarında bir deprem beklenir. Bir zamanlama vermek mümkün değil, ancak burası kırılmaya aday bir bölge. Tabi ki her 4 büyüklüğündeki depremin ardından bir büyük deprem beklemek yanlış olur. Ancak jeofizik anlamında diyor ki bize, 'Ben geliyorum.'

Şu veya bu şekilde sanıyorum ki ilkbahara gelmeden bir deprem göreceğiz. Ama bu nerede olur onu şu anda bilemiyorum. Görüntü maalesef biraz böyle. Gerginliği Anadolu'da bilhassa arttığını gösteriyor. Bunun ana kaynağı da Afrika kıtasının Anadolu'yu güneyden itme 'toslama' hızının artmış olması. Bu kaktırmalarda kırılma dirençlerini etkileyecek ve depremi yaratacaktır.