SİYASET

Reuters’tan Sedat Peker tartışmaları ile ilgili çarpıcı haber: Erdoğan için hiç kolay olmayacak

Abone Ol

Gazete Emek- Organize suç örgütü lideri Sedat Peker’in videolarında dile getirdiği iddialar, Türk kamuoyunda olduğu kadar dünya basınında da dikkat çekiyor.

Daha önce Reuters’ın yayımladığı bir haberinde  Peker’in “Bir çete liderinin üst düzey yetkililer arasındaki yolsuzluk iddiaları, milyonlarca Türk'ü yakaladı ve halihazırda ekonomik sıkıntılar ile mücadele eden bir hükümetin imajını zedeleyebilir” denildi.

Şimdi ise,“Türk gangsterin önde gelen politikacıları hedef alan videoları milyonlarca kez görüntülendi” başlığı ile yayımladığı haberde, Peker’in videolarını takip eden dijital pazarlama uzmanı Can Gümüşbaş’ın görüşüne yer verildi. Savcıların iddialarla ilgili soruşturma açmaları gerektiğinin altını çizen Gümüşbaş,"Hiçbir şey yapılmazsa, Türkiye'nin demokratik bir hukuk devleti olduğu fikri saçma olacaktır." dedi.

“PEKER BİR KONTROL FİLTRESİ OLMADAN RAHATÇA KONUŞABİLİR”

Soyadını vermeyi reddeden halkla ilişkiler uzmanı Alara ise, Peker’in YouTube videolarının insanların ilgisini çekmesinin bir nedeninin Türkiye'de çoğu devlet tarafından kontrol edilen geleneksel medyayı atlaması olduğunu söyledi. 27 yaşındaki Alara, Reuters'a verdiği demeçte, "İçinde bulunduğumuz zamanları yansıtıyor, çünkü canlı yayın yapan bir mafya patronunuz var ve çeşitli şeyler hakkında, kendi konularını filtreler olmadan konuşabilir," dedi.

TÜRKİYE GÜNDEMİNİ DE HABERİNE TAŞIDI

Reuters, muhalefet partilerinin, Peker'in iddialarının ana hedefi olan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun “masa arkasından sokak jargonu” ve “siyasi retorik karışımıyla” yaptığı konuşmalarından rahatsızlık duyduğunu ve bu nedenle Soylu’ya istifa çağrısında bulunduklarını ifade etti.

 İYİ Parti lideri Meral Akşener, Peker’in iddiaların kameralar önünde yalanlanmasına tepki göstererek, somut bir adım atılması çağrısı hatırlatıldı.

Süleyman Soylu’nun bir röportajında Peker'in videolarının fazla izlenmesinin nedenini  "Milyonlarca insan çocuk pornosu da izliyor arkadaşlar ya" diye kıyaslama yaparak yanıtlamasına ilişkin gelen tepkilere de dikkat çekildi.

Uzun süre sessizliğini koruyan Erdoğa’ın, Meclis’te  yaptığı konuşmasında  hükümetin "dünyanın neresine kaçarlarsa kaçsınlar" suç çetesi üyelerini kovaladığını söyleyerek Soylu'ya destek verdiği de haberde yer aldı.

“ÇETE İÇİNDEN CANLI HABERCİLİK”

Araştırmacı gazeteci Gökçer Tahincioğlu, Peker'in videolarının "çete içinden canlı habercilik" gibi geldiğini ve ciddiye alınması gerektiğini vurguladı.

Reuters'e konuşan Tahincioğlu, "Anonim olmayan ve kendi kendine konuşmak isteyen bir itirafçı var. Neden dinlenmesin? Dinlenmesi gerekiyor" dedi.

“İDDİALAR TÜRK KAMUOYUNDA ERDOĞAN İÇİN UTANÇ OLARAK GÖRÜLÜYOR”

Peker'in şu ana kadar yayınladığı yedi videonun YouTube'da 56 milyondan fazla izlendiğine dikkat çekilen haberde, İktidara yönelik iddiaların Türk kamuoyundaki yansımalarına ilişkin ise, “Türkiye'yi yaklaşık yirmi yıldır yöneten ve devlet ile mafya arasındaki bağları koparmadaki başarısı ile övünen Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan hükümeti için bir utanç olarak görülüyor.” İfadelerine yer verdi.

“ERDOĞAN’IN HAYATI ZORLAŞABİLİR”

Son olarak Reuters, Berlin'deki Robert Bosch Akademisi'nden Galip Dalay’ın demecine yer verdi. Dalay verdiği demeçte, Peker'in suçlamalarının parlamentodaki milliyetçi müttefikler arasında destek sağlamak için Soylu gibi kabine üyelerine güvenen Erdoğan için hayatı zorlaştırabileceği değerlendirmesini yaptı.

Dalay, Soylu'nun kabineden çıkarılmasının cumhurbaşkanının siyasi tabanına zarar verebileceğini söyledi. Soylu’yu görevinde bırakmanın zayıflık işareti olarak görülebileceğini ileri sürdü ve Erdoğan’ın seçeneklerinin hiç kolay olmayacağını dile getirdi.