EMEK HABERLERİ

Sağlık çalışanları 35 haftadır ‘Vergide Adalet’ istiyor!

Sağlık emekçilerinin her çarşamba yaptıkları ‘Vergide Adalet’ eylemleri 35. haftasında. Milletvekilleri ve partilere seslenen sağlık emekçileri, “Gelirde ve vergide adalet için çaba gösterin" dedi.

Abone Ol

Gazete Emek- Sağlık emekçileri 35 haftadır ‘Vergide Adalet İstiyoruz’ diyerek eylemlerini sürdürüyor.

Bursa Yıldırım 16 No’lu Zümrütevler Aile Sağlık Merkezi bir araya gelen sağlık emekçileri, ‘Hayat pahalılığına ve eziyet yönetmeliğine karşı hak alma mücadelemiz sürüyor, yönetemiyorsunuz’ dedi.

Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve birinci basamak sağlık hizmet alanında örgütlü meslek emek örgütlerinin, Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliğinde yaptığı değişikliğin geri çekilmesi amacıyla Aile Sağlığı Merkezlerin (ASM) de dün başlattığı üç günlük iş bırakma eylemlerimiz başarıyla devam ettiği belirtilen açıklamada, “Enflasyon artışı sürerken ücretlilerin ve emeğiyle geçinen halkın temel yaşamsal ihtiyaçlarını karşılayamıyor” denildi.

“MÜCADELE ETMEYE KARARLIYIZ” 

Milletvekilleri ve partilere seslenene sağlık emekçileri, “Gelirde ve vergide adalet için çaba gösterin. TBMM’de görüşülmeye başlanılan 2025 yılı merkezi yönetim bütçesi teklifi içinde çalışanların talep ettiği yüksek vergi oranlarının düşüren, gelirde ve vergide adaletli olmayı içeren maddelerin olmadığını biliyoruz. Sağlık çalışanları olarak milletvekillerinden ve siyasi partilerden, çalışanlardan yapılan vergi kesintilerinin azaltılarak çalışanların talep ettiği vergi oranları için çaba gösterip, vergi düzenlemelerini çalışanlar ve emeğiyle geçinen halkın lehine olacak ya da adaletli hale gelecek yasal düzenlemeler yapsınlar. 35 haftadır sürdürdüğümüz “Vergide Adalet İstiyoruz” eylemlerimizi taleplerimiz karşılanana dek her çarşamba sürdüreceğiz. Baskıcı ve hak kayıplarını içeren düzenlemelere ve uygulamalara karşı mücadelemiz dün, bugün ve yarın yapacağımız 3 günlük iş bırakmalarla sınırlı kalmayacağını sonuç alana dek artarak devam edeceğini bir kez daha ilan ediyoruz. Sağlık hizmetlerinin kar alanı olmasına, sağlığın ticarileşmesine, sağlık çetelerine ve yaptıkları kötülüklere karşı halkımızı korumaya tüm bunlar için mücadele etmeye kararlıyız” denildi.

Sağlık emekçileri taleplerini şöyle sıraladı;

Kamusal bir hizmet olan birinci basamak sağlık hizmetlerinin fiziki ve tıbbı donanımı ve aile sağlığı merkezleri kamu tarafından sağlanmalıdır.

Halkımıza nitelikli bir sağlık hizmeti sunabilmemiz için yeterli zaman ve olanak sağlanmalıdır. 

Koruyucu sağlık hizmetleri önemsenmeli, hekim başına düşen sayı 2.000 aşmayacak şekilde artırılmalıdır.

Kadrolu ve güvenceli istihdam modeli ile yeterli hemşire, ebe, teknisyen görevlendirilmeli, aşılama ve diğer koruyucu hekimlik uygulamaları desteklenmeli, geliştirilmelidir. 

Kadrosuz, güvencesiz bir şekilde çalışan emekçiler kadroya geçirilmelidir.

Aile hekimlerine ve tüm sağlık emekçilerine emekliliğe yansıyacak tek kalemden oluşan, insanca yaşamaya yetecek düzeyde, izin kullandıklarında, hastalandıklarında, çocuğu olduğunda veya ailesinden biri öldüğünde kesilmeyecek maaş ödenmelidir.

Yüzde 35 vergi kesintilerinden vazgeçilip her ay sabit kalmak koşuluyla en fazla yüzde 15 vergi kesintisini hayata geçirilmelidir.



 

Kaynak: Evrensel