Gazete Emek- Sağlık meslek örgütleri, “Vergide adalet istiyoruz” talebiyle Diyarbakır İl Sağlık Müdürlüğü önünde açıklama gerçekleştirdi. "Aile sağlığı merkezlerini yönetmelikler ile eziyete dönüştürmeyin" pankartının açıldığı açıklamaya çok sayıda sağlık emekçisi katıldı. Açıklamada sık sık, "Bijî berxwedana kedkaran" ve "Vergide adalet istiyoruz" sloganları atıldı
Enflasyon yükselişinin sürdüğüne dikkat çeken Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Amed Şube Eşbaşkanı Yıldız Ok Orak, her seferinde “algı” yaratılarak kamuoyunu yanıltmaya çalışan hükümetin, vergide adaleti sağlayacağını iddia ettiğini söyledi. Hükümetin ilan ettiği Orta Vadeli Program (OVP) ile sermayedarların nasıl korunup karlarına kar kattığını, emeğiyle geçinen halkın, çalışanların yüksek enflasyon altında eriyen ücretleriyle nasıl fakirleştiğinin görüldüğünü ifade eden Orak, “Türkiye’nin en büyük küpürlü banknotu olarak 2009 yılında tedavüle verilen 200 TL, Eylül 2024 sonu itibarıyla tedavüldeki kâğıt paraların iki tanesinden biri olarak yüksek enflasyon ve TL’nin değerindeki erimenin sembolü haline geldi” diye belirtti.
TALEPLER
Orak, taleplerini şu şekilde sıraladı:
“* Yüzde 35 vergi kesintisini kabul etmiyoruz. Adaletsiz ve eşitsiz vergi uygulamasına karşılık her ay sabit kalmak koşuluyla en fazla yüzde 15 vergi talebimizi yineliyoruz.
* Aile hekimliği çalışanları ve tüm sağlık çalışanları olarak otuz bir haftadır sürdürdüğümüz ‘Vergide Adalet İstiyoruz’ eylemlerimizi her Çarşamba olduğu gibi taleplerimiz karşılanana dek sürdüreceğiz.
* Sağlık çalışanlarının iş ve gelir güvencesini tamamen ortadan kaldıran, birinci basamak koruyucu sağlık hizmetlerini zayıflatan sağlık piyasasına hastalık sunan ‘Eziyet Yönetmeliğine’ izin vermeyeceğiz.
* Toplumun sağlık hakkı ve sağlık çalışanlarının hakları için sürdürdüğümüz mücadelemiz devam edecek."
‘MÜCADELE ETMEYE DEVAM EDECEĞİZ’
Türk Tabipler Birliği (TTB) Merkez Konsey üyesi Dr. Mehmet Şerif Demir de, yasa tasarısına tepki göstererek, bu durumun hiç kimseye yarar getirmeyeceğini kaydetti. Demir, “Siz birinci basamak sağlığı öncelemediğiniz sürece, bu sağlık sistemi düzelmez. Birinci basamak, sağlık sisteminin can damardır. Her geçen gün daha da kötüye giden bir durum oluşuyor. Yeni sağlık bakanı geldiğinde birinci sağlık basamağını düzelteceğini söylemişti. Diğerleri gibi sizde gideceksiniz. Sizde bu yönetmelikle sağlık çalışanlarının yanında olmadığınızı gösterdiniz. Bugün birinci basamakta düzeltme yapmak istiyorsanız hemşire, ebe sayısını düzeltmeden, koruyucu hekimliği öncelik yapmadan, bu yönetmeliği çıkartırken sağlık meslek örgütleriyle konuşmadan düzeltemezsiniz. İnsanca çalışılabilir koşullarda nitelikli sağlık koşulları için sözümüzü söylemeye, mücadele etmeye devam edeceğiz” dedi.
Demir, yetkililerin seslerini duymasını istedi.
ADANA
Adana Tabip Odası (ATO) ile SES üyleri de, tabip odasının önünde bir araya gelerek açıklama yaptı. Açıklamada konuşan ATO Başkanı Uzm. Dr. Özden Polatöz, “Orta Vadeli Program (OVP) ile sermayedarların nasıl korunup karlarına kar kattığını, çalışanların ise yüksek enflasyon altında eriyen ücretleriyle nasıl fakirleştiğini görüyoruz” dedi.
Kaynak: MA