VAN VE DİYARBAKIR HABERLERİ

SAMER, 20 ilde anket yaptı: HDP'nin cumhurbaşkanı adayı çıkarmasını nasıl değerlendiriyorsunuz

Abone Ol

Gazete Emek- Diyarbakır merkezli Sosyo Politik Saha Araştırmaları Merkezi (SAMER), bölge illerini de kapsayan 20 ilde yaptığı anket çalışmasında seçmen eğilimlerine ilişkin elde ettiği bulguları kamuoyuyla paylaştı.

Anket; İstanbul, Adana, İzmir, Konya, Balıkesir, Edirne, Samsun, Antalya, Kocaeli, Gaziantep, Ağrı, Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Batman, Siirt, Muş, Şırnak, Kars ve Van kentlerini kapsayan 20 ilde 1582 kişiyle gerçekleştirildi. 

Son günlerin tartışma gündemlerinden biri olan HDP’nin cumhurbaşkanlığı seçimlerinde “kendi adayını çıkaracağı” konusu ankette katılımcılara yöneltilen sorulardan biri oldu. Buna göre, HDP’nin kendi adayını çıkarması gerektiğini düşünenlerin oranı 33,8. Katılımcıların yüzde 20,2’si “Millet İttifakı içindeki ortak adayı desteklemeli” derken, yüzde 10’u "HDP, dahil olduğu Emek ve Özgürlük İttifakı çatısı altında bir aday çıkarmalı” dedi.

AKP BİRİNCİ PARTİ OLMAYI SÜRDÜRÜYOR

Ankete göre, kararsızlar ve oy vermeyecekler dağıtıldıktan sonra “Bu pazar genel seçim olursa hangi partiye oy verirsiniz” sorusuna, katılımcıların yüzde 33,2’si AKP, yüzde 28,5’i CHP, yüzde 13,3’ü İYİ Parti, yüzde 13,1’i HDP, yüzde 6,5’i MHP, yüzde 2,9’u ise Deva Partisi yanıtlarını verdi.

“Cumhurbaşkanlığı seçimini sizce hangi parti veya ittifakın adayı kazanır” sorusuna katılımcıların yüzde 36,4’ü Cumhur İttifakı, yüzde 30,5’i Millet İttifakı, yüzde 18,2’si HDP’nin destekleyeceği aday yanıtlarını verdi.

“Muhalefetin belirleyeceği ortak adaya oy verme eğiliminizi ne belirleyecek" sorusuna ise yüzde 44 “desteklediğim partinin tavrı”, yüzde 23,7 “adayın taahhütleri”, yüzde 15,3 “adayın profili” derken, yüzde 13,3 hiçbir şekilde oy vermeyeceğini söyledi. 

SEÇMENLER PARTİLERİNİN DAHİL OLDUĞU İTTİFAKLARA OY VERECEK

Sosyal Araştırmalar Merkezi, “Var olan hangi ittifaka oy verirsiniz” sorusunun, “Bu pazar genel seçim olursa hangi partiye oy verirsiniz” sorusu ile karşılaştırdıklarında şu bulguya ulaştıklarını vurguluyor:

“İttifak çatısı altındaki parti seçmenlerinin ezici çoğunluğu oy vermeyi düşündüğü partilerin dahil olduğu ittifaklara oy vereceğini belirtmesine karşın, HDP’ye oy vereceğini belirten katılımcıların yüzde 48,3’ünün ‘Oy verdiğim parti içinde olursa ancak oy verebilirim’, yüzde 26,2’sinin ‘Hayır, hiçbir şekilde oy vermem’, yüzde 19,8’i ‘Emek ve Özgürlük İttifakına oy veririm’ demesi dikkat çekmiştir. Devamla ‘Oy vermeyi düşündüğünüz partinin genel seçimlere bir ittifak çatısı içinde girmesini ister misiniz?’ sorusuna verilen yanıtlara göre ise, görüşmecilerin sadece yüzde 7,9’unun ‘Hayır, oy vereceğim parti seçimlere tek girmeli’ dediği, yüzde 33,3’ünün ‘Oy vereceğim parti Millet İttifakı içinde olsun isterim’, yüzde 29’unun ‘Oy vereceğim parti Cumhur İttifakı içinde olsun isterim’, yüzde 4,2’sinin ise ‘Oy vereceğim parti Emek ve Özgürlük İttifakı içinde olsun isterim’ dediği görülmüştür.”

Katılımcıların yüzde 10,3’nün kararsız, yüzde 8,2’sinin de oy kullanmayacağını beyan ettiği yanıtları değerlendiren SAMER’e göre, seçmenin yaklaşık dörtte üçü ittifak olgusunu benimsemiş görünüyor.

HDP’LİLERİN KILIÇDAROĞLU’NA OY VERME EĞİLİMİ YÜKSEK

Anket katılımcılara, “Bu pazar cumhurbaşkanlığı seçimi olsa iki adaylı seçimde hangi adaya oy verirsiniz” sorusunu da yöneltti. Buna göre katılımcıların, yüzde 36,8’i Kemal Kılıçdaroğlu, yüzde 35,8’si Recep Tayyip Erdoğan, yüzde 33,6’sı Ekrem İmamoğlu, yüzde 16,7’si de HDP adayı yanıtlarını verdi.

Ankete göre, HDP seçmeninin kendi adayı dışında olası ikili adaylar içinde Kemal Kılıçdaroğlu’na oy verme eğilimi yüzde 66,9, Ekrem İmamoğlu’na oy verme eğilimi yüzde 59,3 Mansur Yavaş’a oy verme eğilimi ise yüzde 12,2 olarak ölçüldü.

"TÜRKİYE’NİN EN ÖNEMLİ SORUNU EKONOMİK KRİZ"

Aynı araştırmada katılımcılar “Türkiye’nin en önemli sorunu nedir” sorusuna yüzde 65,8 ile “ekonomik kriz, işsizlik” yanıtını verdi. Katılımcıların yüzde 7,2’si cumhurbaşkanlığı sistemini, yüzde 5,4’ü demokrasinin olmayışını, yüzde 4,9’u Kürt sorununu, yüzde 3,4’ü muhalefetsizliği, yüzde 3,2’si ise hukuk düzeni sorunlarını Türkiye’nin en önemli sorunları saydı.

Katılımcıların yüzde 41,5’i çatışma ve şiddet politikaları ile sınır ötesi operasyonlarının mevcut ekonomik krizi etkilediğini düşündüğünü söyledi.

Ankette aralık ayında Taksim’de gerçekleştirilen bombalı saldırı da soruldu. “İstanbul Taksim’de gerçekleşen patlama ve ardından Suriye’nin kuzeyine yapılan sınır ötesi operasyonlar oy verme davranışınızı nasıl etkiliyor” sorusuna katılımcıların 66’sı “Etkilemiyor” yanıtını verdi. 15,2’si operasyonların “oy verdiği partiye daha sıkı sarılmasına neden olduğunu” söylerken, yüzde 6,5’i sandığa gitmeyi düşünmediğini söyledi. 

Kaynak: Evrensel