Gazete Emek-31 Mart seçimlerinde CHP adayı Alper Yeğin, AK Partili rakibi Şeyma Döğücü'ye 10 puan fark atarak Sancaktepe Belediye Başkanlığı seçimini kazandı. Önceki başkan İsmail Erdem döneminde 2017'de yapılan belediye başkanlığı binasındaki ''devasa başkanlık katında'' oldukça geniş odaların yanı sıra lüks banyoların, ve bir 'jakuzi'nin bulunduğu haberleri gündem olmuş, tartışma yaşanmıştı.
Tartışmalar üzerine Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlatıldığını duyurmuştu. Tartışmalardan sonra Sancektepe Belediye Başkanı Alper Yeğin, önce makam katında Sancaktepeliler'in ziyareti sırasında çekilmiş fotoğrafları "makamlar halkın" notuyla paylaştı. Ardından da başkanlık katının görüntülenmesine izin verdi. Sancaktepe Belediyesi başkanlık katında çekilen görüntülerde, makam odaları ve bu odalarda 2 adet lüks banyo, şark köşesi, davet salonu, yemek odalarının yer aldığı görüldü.
'YÜZLERCE BELEDİYE PERSONELİNİN YENİ SÜREÇTE İŞE ALINDIĞINI GÖRÜYORUZ'
Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Sancaktepe Belediye Başkanı Alper Yeğin, borç içinde ve kasasında tek kuruş olmayan bir belediye teslim aldığını söyledi. Yeğin, “Elime bir mazbata verildi. Halkın desteğiyle bu değişimin önü açıldı. Ve bana bir devir-teslim süreciyle bu görev teslim edildi. Yaklaşık 2 milyar lira borcu olan bir belediyeden bahsediyoruz. Kasasında bir kuruş dahi parası olmayan bir belediyeden bahsediyoruz. Belediyeye ait alanların işgal edildiği bir yönetim anlayışından bahsediyoruz. Hiçbir yetkisi olmayan, hesap sorabilme noktasında, hukuk önünde hiçbir yetkisi olmayan kişiler tarafından süper yetkilerle donatılmış kişiler tarafından yönetilmiş bir belediyeden bahsediyoruz. Mülkleri işgal edilmiş, kiracıları, kiralarını ödemediği, son üç ay içinde belediye bütçesinin neredeyse yüzde 50 harcandığı bir belediye yönetiminden bahsediyoruz. Belediye seçimlerinden sonra dahi işe personel alındığı bir süreçten bahsediyorum. Bakın belediye seçimleri yapıldı. Sancaktepe halkı değişimi onayladı. ‘Değişim olacak’ dedi. ‘Bu ilçedeki yönetim değişecek’ dedi. 1 Nisan tarihinde dahi belediyeye personel girişi yapılmış. Yüzlerce belediye personelinin yeni süreçte işe alındığını görüyoruz" dedi.
'YÜZLERCE İNSAN BELEDİYEYE GELMEDEN MAAAŞ ALIYOR'
Alper Yeğin sözlerini şöyle sürdürdü: "Son bir, bir buçuk aylık süreç içerisinde, yüzlerce insanın belediyeye gelmeden maaş aldığını tespit ettik. Milletvekillerinin fotoğrafını çekenler bu belediyenin çalışanı, milletvekillerinin arabalarını kullananlar bu belediyenin çalışanı ve maaş alır durumdalar. Böyle bir hikaye, böyle bir süreçten bahsediyoruz. Hayali ihalelerden... İhaleler yapılmış, işler yapılmamış, faturalar kesilmiş ve bu belediye borcuna yazılmış durumda. Kanunsuz, kuralsız işler yapılıyor. Belediye, belediye projeleri açıktan yapılıyor, ihaleleri yok, sorumluları yok, şantiye şefleri yok, yapı denetimleri yok, müteahhitleri yok. Böyle bir belediyeden bahsediyoruz.”
'BURANIN ÖNCEKİ BELEDİYE BAŞKANI BU KENTİ TALAN ETTİ'
Yapılanların hesabının sorulması gerektiğini kaydeden Yeğin, “Buranın önceki belediye başkanı bu kenti talan etti. Bu kenti yerle bir etti. Bu kentin bütün kaynaklarını sağa sola saçtı. Ve bu kente yapılan bütün kötülüklerin sebebidir önceki belediye başkanı. Ve şimdi milletvekili. Çünkü o sistem onu korumak zorunda. O yaptığı usulsüzlükleri, kanunsuzlukları, yanlış ihaleleri, yanlış yapılan kamu harcamalarını sistem korumak için onu milletvekilliğine taşımış durumda. O yüzden ben bunları anlatmak zorundayım. Bunları anlatmanın bir bedeli olabilir. Bunları anlatmanın sıkıntısını yaşayabilirim. Yaşayacağız. Hep beraber yaşayacağız. Herkes görecek benim yaşadıklarımı. Bunları toplumun da görmesini istiyorum” diye konuştu.
'NEDEN BİR BELEDİYENİN İÇİNDE ŞARK KÖŞELERİ OLUR?'
Başkanlık makamındaki ''şatafata'' da değinen Yeğin, şöyle devam etti:
“Bir belediye başkanının odasının kaç metrekare olduğu belli. Olması gereken, insani olan şey belli. Bir belediye başkanının neden aynı katta iki tane makam odası olur? Neden 250’şer metrekarelik makam odaları olur? Neden bir belediyenin içinde şark köşeleri olur? Neden bir belediye başkanına tahsis edilmiş mutfak, onun yanında ayrı ayrı davet salonları olur. Bunları tabii ki topluma ben anlatacağım. Ben buraları şu an kullanmakla, halk tarafından yetkilendirilmiş bir kişiyim. Ama buraların kullanılması ihtiyacı yok ki. Benim böyle alanlara ihtiyacım yok.
'DEVLETİN, MİLLETİN PARASIYLA SALTANAT KURMUŞLAR'
Böyle bir israf politikası, böyle bir yönetim anlayışı normal hayatlarda olamaz. O yüzden toplumun bu durumla yüzleşmesini istiyorum ben. Toplum görmeli. Kimlere oy vermişsiniz. kimleri seçmişsiniz? Bunların önceki hayatlarına bakın. Kimdir bunlar? Hangi hayatlardan geliyorlar? Hangi ekonomik, sosyal yaşamdan geliyorlar? Hangi kültürel yaşamdan geliyorlar? Nasıl yerlerde yaşamışlar bunlar? Bunlar ne yazık ki çok net bir şekilde söylüyorum, kendi hayatlarında ulaşamayacakları imkanları, devletin parasıyla, milletin parasıyla kendilerine saltanat düzeni kurmuşlar.
Lüks içinde yaşadıkları, bolluk içinde yaşadıkları, bereket içinde yaşadıkları, ‘nasıl olsa hesap vermeyeceğimiz bir düzen var. Nasıl olsa kimse bize hesap soramaz. Nasıl olsa biz hiçbir zaman burada seçim kaybetmeyiz. Buralar bizim, sadece üç beş tane muhalefetin meclis üyesi bağırırlar, çağırırlar, tweet atarlar, sosyal medyada konuşurlar. Üç gün sonra unutulur. Zaten bize de hesap soracak kimse yok.’ Ben bu binanın içinde savcılığa, Cumhuriyet Başsavcılığı'na bir yolsuzluk, bir imar dosyasıyla ilgili başvuruyu yaptığımın ertesi günü başsavcı bu binayı ziyaret etti. Böyle bir süreçten geçtik biz. Dolayısıyla bu meselelerin bir bedeli olacak. Biz o bedeli ödeyeceğiz.''
BELEDİYENİN BORÇLARI ASILDI
Öte yandan, Sancaktepe Belediyesi'nin borçları da belediye binasına asıldı. Belediyenin borçları şu şekilde:
''Müteahhitlere olan borçlar: 804.484.470.02 TL
Belediye iştirakinin borcu (SAFAŞ): 874.349.878.29 TL
Bankalara olan kredi borcu: 34.045.633.06 TL
Kamu kurumlarına olan güncel borçlar (Vergi Dairesi, SGK, Emekli Sandığı): 35.895.142.91 TL
Kamu kurum ve kuruluşlarına olan yapılandırılmış borçlar: 97.664.521.03 TL
Müteahhitlere olan teminat borçları: 100.287.468.38 TL
Toplam borç: 1.946.726.113.69 TL''
Kaynak: Duvar