Direnişteki Polonez işçilerine yine polis müdahalesi Direnişteki Polonez işçilerine yine polis müdahalesi

Gazete Emek- Sincan’da işçiler için temmuz ayı zam beklentisiyle geçti. Bazı işçiler ay boyunca beklenen zammın yapılmadığını, bazı işçiler ise yapılan zammın vergiye gittiğini anlattı. Geçimin gittikçe zorlaştığını söyleyen işçiler, emekli aylıkları ve aldıkları ücretin toplamının yoksulluk sınırına yaklaşmadığını söylüyor.

Aylık enflasyon yüzde 3.23’e çıkmasına rağmen yıllık enflasyon yüzde 61.78 ile bir önceki aya göre yaklaşık 10 puan gerilemiş görünüyor. Bir yandan da doğal gaza ve elektriğe gelen yüzde 38 oranında zam, Ankara’da ulaşıma gelen zamlarla birleşince alım gücü erimeye devam ediyor.
60 YAŞA 60 BİN LİRA MASRAF
Sincan’da organize sanayi bölgelerinde çalışan işçiler için de geride bıraktığımız temmuz ayı ücretlere zam beklentisiyle geçti. Emekli olmasına karşı çalışarak geçimini sağlayanların sayısı oldukça yüksek. 60 yaşlarında emekli bir işçi, “Patronun zam yapmasını bekliyoruz, biz daha gidip sormadık. Gerçi diyelim zam yaptı, geçim şartlarımızda bir düzelme olacağını sanmıyorum” yorumunu yapıyor. “İki çocuk okutuyorum, ev kira” diyen işçi, sadece zorunlu masraflar ile giderlerin 60 bin lirayı bulduğunu, emekli olup hem çalışmasına rağmen gelirinin ise buna yaklaşmadığını söylüyor.

Emekli olduktan sonra çalışmaya devam eden bir kadın işçiye ücretlerin 62 bin 652 TL’lik yoksulluk sınırının altında kaldığını anımsatınca, “Hem emekli aylığı hem maaş ile benim bu paraların yanından yaklaşmam mümkün değil. Herhalde buna karşı tek yapılacak herkesin sokağa çıkması olurdu” diye konuşuyor.

İktidar asgari ücrete zam yapmayınca iş yerlerinde bu durum işçilerin talebine ya da işçilerin yorumuyla ‘patronun bahşetmesine’ bağlı olarak değişiyor. Genç bir işçi, “Sincan OSB’de zam yapacağım diyen çoğu yerde zam yapmadı. 7-8 aydır çalıştığım yerde ben çıkarken zam gündemdeydi, hâlâ gündemde” diyor. Aynı zamanda ücretlerin, kazanılan paraların karşısında devede kulak kaldığını belirten işçi, “Daha önce satış danışmanı olarak 30 bini aşkın kazanırdım, şimdi milyonların döndüğü fabrikalarda 20-22 bin civarı ücrete çalışmak zorundayım” diyor.
"ALDIĞIMIZ ZAM VERGİYE GİTTİ"
Mehmet Şimşek, 2025’i hedef göstererek “Halkımızın çektiği sıkıntıya değecek” dedi fakat işçiler ücretlere zam gelse de gelmese de temel tüketim maddelerine gelen zamlar karşısında “Bu ülkede hiç bizim istediğimiz olmuyor” diyerek yanıtlıyor Şimşek’in sabır tavsiyelerini. Öte yandan vergi borçlarının ödenmemesi ile gündeme gelen işletmeleri ‘haksız ithamlara uğrayan’ şirketler olarak değerlendiren Şimşek’e rağmen “Verginin adaletli alınmaması Türkiye’nin en büyük sorunu” yanıtı geliyor genç bir işçiden. Genç bir kadın işçi de iş yerinde talep ederek aldıkları yüzde 15 zam için, “Anında vergi dilimine girdi, ne olduğunu bile anlamadık. Daha çok çalışıyorsun, daha çok vergi veriyorsun. Biz resmen devlete çalışıyoruz. Devlet bize çalışıyor mu? Bilemiyorum” diyor.


Kaynak: Evrensel 

Editör: şilan