Gazete Emek- DİSK’e bağlı Enerji-Sen, düşük ücretlere karşı açıklamada bulundu. Yapılan açıklamada, “yaptığımız işin niteliği, taşıdığı riski dikkate alarak temmuzda bir nebze de olsa bizi rahatlatacak bir zam talebinde bulunuyoruz.” denildi.
TEİAŞ Genel Müdürlüğü önünde yapılan açıklamaya DİSK’e bağlı sendikalar, KESK’e bağlı ESM, EMO, Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası ve işten atılan Çiğli Belediyesi işçileri katıldı. Açıklamada konuşan enerji işçisi Hakan Demir, “Bizler memleketi aydınlatan, memleketin gücüne güç katan enerjiyi yüksek gerilim hatlarında, trafo merkezlerinde ve daha nice birimde özveri ile çalışan 22 bölge müdürlüğünde memlekete hizmet eden TEİAŞ İşçileriyiz. Kamuda çalışan 1 milyon 205 bin 526 kişiden sadece 2800 kişisiyiz. Bizler senelerdir san sendikanın ve işverenlerin kıskacında ezilen, sendikamızın içerisinde söz sahibi olamayan, sefalet sözleşmeleriyle ücretleri günden güne eriyen kamu işçileriyiz” dedi.
Mevcutta 20. Dönem toplu iş sözleşmesi yapıldığını fakat yapılan işin niteliği ve çalışma koşulları asla göz önünde bulundurulmadan imzalandığını belirten Demir, “Sosyal haklarda en ufak bir iyileşme gerçekleşmemiş, toplu sözleşme senelerdir kopyala yapıştır yöntemi ile ilerletilmeye çalışılmıştır. Gelinen noktada Kamu Çerçeve protokolleriyle konfederasyon bazlı zam yapılma durumunda ise yine Yüzde 32lik bir zam ile eriyen ücretlerimizin telafi edilememiştir. Hukuksuzca imzalanan Kamu Çerçeve Protokolü işçilere zam vermek değil, sendikaları zapt etmek, sendikaların özgürlüklerini kısıtlamak olduğunu biliyoruz. Fakat sarı sendikalar bu protokolün hukuksuz olduğunu bildiği halde biz kamu işçilerine veya TEAİŞ İşçilerine zam aldık diyerek yıllardır eriyen ücretlerimizin daha da erimesine sebep olmuştur” dedi.
İş yerlerinde dilekçeleri toplamaya başladıklarını söyleyen Demir, “Yoksulluk sınırı 65 bin TL'ye ve açlık sınırı 19 bin TL durumuna geldi, ortalama brüt yevmiyelerin ise 1150 TL ile 1250 TL, ortalama ücretlerin 35 bin TL bandında olduğu bir kamu kurumunda nitelikli, verimli ve iş barışının olması bizim açımızdan mümkün olabilir mi? Yaşanan bu süreç doğal olarak alım gücümüzde ciddi düşüşlere neden olmuş ve geçinememe sorunu ile karşı karşıya kalınmıştır. Şimdi biz TEİAŞ işçileri bu durumu bir kere daha asıl İşverenimiz olan TEİAŞ genel müdürlüğünden yaptığımız işin niteliği, taşıdığı riski dikkate alarak temmuzda bir nebze de olsa bizi rahatlatacak bir zam talebinde bulunuyoruz” diye konuştu.
Demir şöyle devam etti: “Enerjinin güvenliğini, üretimin sürekliliğini, dağıtımın sürdürülebilir olmasını sağlayan yüksek öncelikli ağır ve tehlikeli işler yapan biz TEİAŞ İşçisinin bu özel durumunun dikkate alınmasını talep etmek en doğal hakkımızdır. Eriyen ücretlerimize zam istiyoruz."
Kaynak: Evrensel