Gazete Emek- 46 gündür grevde olan Özçelik-İş Sendikası'nın örgütlü olduğu Tezcan Galvaniz'de dün gece işveren temsilcileri ve sendika yetkilileri arasında yapılan görüşmenin ardından anlaşma sağlanarak, grev sonlandırıldı.

Erlau Metal’de işçilerin eylemi sürüyor Erlau Metal’de işçilerin eylemi sürüyor

Yapılan anlaşmaya göre en düşük ücret 43-45 bin TL, en yüksek ücret ise 68 bin TL oldu. Ücretlerde ortalama yüzde 71 artış oldu. İşçilerin tamamlayıcı sağlık sigortası talebi de kabul edildi. Tezcan Galvaniz işçilerinin bir diğer talebi ise ikramiye sayılarının eşitlenmesiydi. Bu talep kabul edilmedi, ancak A grubundaki işçilerin yılda iki olan ikramiye sayısı üçe çıkarıldı. Kurban Bayramı ödemesi 5 bin TL olurken, alışveriş çeklerinin tutarı ise 10 bin TL'yi buldu. Grevde geçen sürenin ödemesi ise saat ücretlerine 6 TL eklenerek yapılacak. Son anlaşmayla fabrikada 4 farklı saat ücreti olacak.

46 gün süren grev boyunca Tezcan işvereni içerdeki ürünü çıkarmak için grev kırıcılığı yapmış, içerdeki kapsam dışı personelinin tamamını üretim sahasında çalışmaya zorlamıştı. Grevin birinci haftasında sahada iş kazası geçiren bir çalışan hastaneye kaldırılmıştı. İşverenin tüm ısrar ve çabasına rağmen Tezcan Galvaniz işçileri anlaşma sağlanana kadar ürünlerin çıkışına izin vermedi. Tezcan Galvaniz işvereni bu süreçte sendika baştemsilcisine dava açtı, 4 işçi hakkında ise şikayette bulundu.

Öte yandan Tezcan Galvaniz işvereni grev öncesi ham madde alımı gerçekleştirmediği için Haziran ayına kadar içerde üretim olmayacağı, bu süre içerisinde isteğe bağlı olarak işçilerin idari izin kullanabileceği öğrenildi.

Ne olmuştu?

Kocaeli'de Arslanbey Organize Sanayi Bölgesi'nde Özçelik-İş Sendikası'nın örgütlü olduğu 370 işçinin çalıştığı Tezcan Galvaniz'de işçilerin yüzde 80 zam talebine karşılık patorn yüzde 8 dayatmıştı. İşçiler bunun üzerine greve çıkmıştı. İşçiler grev boyunca 'Bu aynı zamanda onur mücadelesi' diyerek içerde hem iş güvenliği önlemlerinin artırılmasını hem de mobbing ve kötü muamelenin son bulmasını istedi.

İş yerinde alınmayan önlemler nedeniyle bugüne dek 4 işçi hayatını kaybetti, onlarca iş kazası yaşandı. Son olarak geçtiğimiz yıl eylül ayında bir işçi çalışırken bacağını kaybetti. Bacağını kaybeden arkadaşlarının fabrika yönetimi tarafından bir kez bile aranmadığını söyleyen işçiler, aynı zaman da iş kazası geçirdiklerinde hastane masraflarının karşılanmadığını ve toplu sözleşmedeki taleplerinden birinin de tamamlayıcı sağlık sigortası olduğunu belirtiyor.

Tezcan Galvaniz patronu daha önce de bir çalışanına kağıt fırlatıp, vurduğu görüntülerle gündeme gelmişti. Yine bu iş yerinde kışlık kıyafet verilmediği için işçiler üretimi durdurmuştu, işveren de bunun üzerine işçilere yemek vermemiş, servisleri de kaldıracağını söylemişti.

Kaynak: Evrensel