SİYASET

TKP ve Sol Parti'den 'Demokrasi İttifakı' çağrısına yanıt: Parçası değiliz

Abone Ol

Gazete Emek- HDP'nin çağrısıyla SOL Parti, Emek Partisi (EMEP), Halkevleri, Sosyalist Meclisler Federasyonu (SMF), Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP), Türkiye Komünist Partisi (TKP) Türkiye İşçi Partisi (TİP) ve Emekçi Hareket Partisi (EHP) ile 18 Ocak’ta Ankara’da bir araya geleceği belirtilmişti.

Toplantıya HDP’nin Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar’ın katılacağı bildirilmişti.

Söz konusu haberlere ilişkin açıklama yapan SOL Parti, toplantının parçası olmadıklarını duyurdu.

"SINIRLARI VE İÇERİĞİ BELLİ DEĞİL"

Açıklamada, yapılacak seçimlerin yalnızca iktidar değişikliği değil mevcut rejim için bir referandum niteliği de taşıdığını belirten SOL Parti, söz konusu ittifaka ilişkin, "Sınırları ve içeriği belli olmayan Demokrasi İttifakı" nitelendirmesinde bulundu. 

"Partimiz bu aşamada hangi koşularda yapılacağı belli olmayan seçime ilişkin bir ittifak tartışmasına girilmesini doğru bulmamaktadır. Bu bağlamda HDP’nin çağrısıyla gerçekleşecek sınırları ve içeriği belli olmayan Demokrasi İttifakı adı altında yapılacak çalışmanın parçası olmadığımızı kamuoyu ile paylaşırız" denilen açıklamada, tüm muhalefet partileriyle dayanışmanın sürdürüleceği mesajı verildi.

TKP: İTTİFAKIN PARÇASI OLMA GÜNDEMİMİZ YOK!

Gazeteci Altan Sancar'a konuşan Türkiye Komünist Partisi (TKP) Genel Sekreteri Kemal Okuyan ise toplantıya katılacaklarını ve görüşlerini taraflara ileteceklerini belitti. Okuyan, “Demokrasi İttifakı’nın parçası olma gibi bizim bir gündemimiz yok” diyerek TKP’nin görüşünü açıkladı.

Okuyan, görüşlerini medya üzerinden açıklamak yerine toplantıya katılarak, taraflara doğrudan görüşlerini aktaracaklarını belirterek şunları söyledi: “Bizim Demokrasi İttifakı gibi bir adlandırmayla ilgimiz bulunmuyor. Bizler elbette bazı partiler ile en geniş mücadele platformunun oluşması için görüşmelerde bulunuyoruz. Fakat somut olarak HDP’nin başını çektiği Demokrasi İttifakı’nın parçası olmak gibi bir gündemimiz yok. Toplantıda yaklaşımımızı ve önerilerimizi paylaşacağız. Tartışma konusu bir sol ittifak mı yoksa daha geniş güçlerin ittifakı mı? HDP defalarca ‘İttifakı soldan ibaret görmüyoruz’ açıklaması yaptı.

Benzer yaklaşımı olan partiler de var ve buna saygı duyarız. Bizim parti olarak solun temel ilkelerini savunan bir ittifak arayışımız var. Bunun adı ‘sol ittifak’ mı olur başka bir şey mi bilemeyiz. Solun temel ilkeleri var ve bunun dışına çıkmamız söz konusu olamaz. Ama öyle gündemler olur ki yan yana gelir ve mücadele ederiz. Her türlü iletişim kanalını açık tutuyoruz. Ancak mesele ittifak ise bunun ilkeli olması gerektiğini düşünüyoruz ve laiklik, sınıf ekseni ve anti emperyalist olması gerektiği gibi çizgimiz var. Burada en küçük bir esnememiz olmayacak. Bunu her platformda söylüyoruz, herkesi de dinleyip anlamaya çalışıyoruz. Yarın toplantı da sözümüzü söyleyeceğiz.”

EMEP: TOPLANTIYA KATILACAĞIZ 

Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Ercüment Akdeniz de toplantıya katılacaklarını belirterek, ‘halk ittifakı’yla yeni bir ittifakın oluşturulması gerektiğini dile getirdi. CHP ve İYİ Parti’nin oluşturduğu ‘millet ittifakı’na ilişkin eleştirilerde bulunan Akdeniz görüşmelere ilişkin görüşlerini şöyle açıkladı:

“Mücadeleyi önemsiyoruz. Zaten bu konuda Sol Parti ve TKP’yle çok farklı düşünmüyoruz. Bu görüşlerin, bu toplantıda da çeşitli görüşmelerde de daha farklı kombinasyonlardaki toplantılarda da rahat konuşulabileceğini düşünüyoruz. Mücadeleden geri duran bir ‘millet ittifakı’ anlayışı var. Ekonomik kriz karşısında, zamlar karşısında, İBB’nin kuşatılması karşısında ve en son Enes Kara olayında genel olarak, ‘Aman sokağa çıkmayın, sandığı bekleyelim’ anlayışları söz konusu. Millet ittifakı adeta bir itfaiye rolü oynuyor. Bunu aşmanın yolunun da CHP’nin tabanı da ona oy verenler de dahil olmak üzere bütün işçi, emekçi halk güçlerinin, demokrasi güçlerinin yan yana gelmesidir.

Meseleyi sandık ve oy bazlı tartışmak bize göre doğru değil. Sadece seçim, sandık değil, bugünün güncel sorunları konusunda da neler yapabileceği konularını da konuşmak gerekiyor. Seçimdeki ittifak ya da sokaktaki ittifak her şeyden önce halkın ihtiyacı olan bir şey halinde. Yani sol ve sosyalistler de demokrasi güçleri halk için vardır. Halkla beraber vardır. Bu çerçevede ne ‘millet ittifakı’, ne ‘cumhur ittifakı’, ‘halk ittifakı’ diyoruz. Bütün güçleri kapsayacak bir üçüncü ittifak seçeneği üzerinde kafa yormak, çalışmak lazım. İlk toplantıya bir partinin ya da birkaç partinin katılmaması her şeyin bittiği anlamına gelmez. Hala umudunuz var.”

İTTİFAKA YÖNELİK TARTIŞMALARDA İKİ BAŞLIK ÖNE ÇIKIYOR

Artı Gerçek'ten Seda Taşkın'ın HDP kulislerinden edindiği bilgilere göre; yarın gerçekleştirilecek buluşmada Türkiye’nin içinde bulunduğu çoklu kriz ve Demokrasi İttifakı tartışmaları yürütülecek. İttifakların nasıl şekilleneceği iki alternatif üzerinden tartışılması bekleniyor. İttifaka ilişkin tartışmalarda iki seçenek ön plana çıkıyor.

Birincisi ittifak içindeki partilerin belli kontenjanlar dâhilinde HDP içerisinde adaylarını göstermesi. İkinci seçenek ise bütün partilerin aynı ittifak içinde kendi kimlikleriyle yer alması. Buna seçeneğe göre her parti kendi adayıyla seçime girecek. Bu fikri ise özellikle Türkiye İşçi Partisi olumlu bakıyor. 

HDP KAPATILIRSA? 

Tartışmaların bir diğer konusu ise olası HDP’ye yönelik bir kapatma durumu gerçekleşirse nasıl bir adım atılacağı. HDP’nin kapatılması durumunda ise HDP bileşenlerinin içinde seçime girme yeterliliği olan parti altıda seçime girmesi tartışılıp değerlendiriliyor.