Gazete Emek- Tuzla’da yapılan TOKİ konutlarının inşaatında çalışan Ağrı Patnoslu işçi Soner Yolçi (22), 3 Ağustos Cumartesi günü inşaatın üçüncü katında temizlik yaptığı sırada dengesini kaybederek asansör boşluğuna düştü. Düştüğü beton zeminde iki saate yakın baygın yatan Yolçi, kendine geldiğinde cebinden telefonunu çıkararak şantiyedeki arkadaşlarından yardım istedi.

Arkadaşlarının yardımıyla Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırılan Yolçi’nin omurgasının üç yerden kırıldığı ve inşaattan düştüğü yerde herhangi bir önlemin alınmadığı da olay yerinde çekilen görüntüyle ortaya çıktı. Omurgası üç yerden kırılan Yolçi, geçirdiği ameliyattan sonra yoğun bakıma alındı.

‘HAYATİ TEHLİKEYİ ATLATTI AMA FELÇ KALMA RİSKİ VAR’

Hastanede Yolçi’nin başında bekleyen akrabalarından İsmet Ayaz, Yolçi’nin, üniversite hazırlık öğrencisi olduğu ve sınava girdikten sonra İstanbul’a çalışmak için ailesinden ayrıldığını belirtti.

Ayaz, “Soner’in omurgasındaki kırıklar vücuduna zarar vermiş. 6 saat süren ameliyatta kırıkların yerine platin takıldı. Hâlâ yoğun bakımda. Hayati tehlikesini atlattı ama çocuğun hayatı karardı. Eskisi gibi yaşayamayacak. Gidip gelemeyecek, çalışamayacak. Felç kalma riski var. Soner’in çalıştığı boşluğa ne file atılmış ne de herhangi bir bariyer konulmuş,” dedi.

‘FİRMA YETKİLİLERİ GELMEDİ’

Firma yetkililerinin ne olay yerine ne de hastaneye gelmediğini aktaran Ayaz şunları söyledi:

“Firma yetkilileri birkaç şantiye şefini hastaneye yolladı. Aramızda geçen tartışmada ihmallerinin olduğunu kabul ettiler. Bir tedbir almadıklarını kabullendiler. Fakat iş işten geçtikten sonra kabullenseler ne kabullenmeseler ne. Hatta bana firmayı korumak için işçi kendi önlemini alsaydı bile dediler. Firmanın alamadığı önlemi işçi nasıl alacak. Şantiyede kimsenin düştüğünden bile haberi olmamış. Uzlaşmak için bazı tekliflerde bulundular. Yalnız hangi teklifte uzlaşabilirsin ki bir gencin hayatı söz konusu. Şantiyede yüzde yüz ihmal var ve bugüne kadar benzer olaylarda olmuş. Firma aynı vurdumduymazlığı sürdürmüş.”

‘BU KAZANIN PEŞİNİ ASLA BIRAKMAYACAĞIZ’

Yolçi’nin Avukatı Nazmi Ayaz, Yolçi’nin memleketinde yaşanan işsizliğe dikkat çekerek söz konusu olayda ciddi bir ihmal olduğunu belirtti.

Konuyla ilgili Avukat Ayaz şunları kaydetti:

“Türkiye’de en kötü çalışma koşullarına sahip gruplardan biri inşaat işçilerinden oluşmaktadır. Soner de diğer inşaat işçileri gibi bir gelire sahip olmayan, işin mumla arandığı kendi kentinde ekmek parası bulamayınca el mecbur metropol kentlerde çalışmaya mecbur kalmıştır. Soner’in yaşadığı durumda ciddi bir ihmal söz konusudur. Bu ihmallerin sonucunda yaşanan iş kazalarının önlenmesi için acilen gerekli önlemler alınmalı ve sorumluluklar yerine getirilmelidir. Yaşam hakkının korunması için öncelikle cezasızlıkla kararlı bir şekilde mücadele edilmelidir. Bu mücadele kapsamında cezasızlığa yol açan yasaların da değiştirilmesi şarttır. İş kazalarındaki hukuki süreçler ne yazık ki çok uzun ve yıpratıcı olmaktadır. Ancak bu vahim kazanın peşini asla bırakmayacağız. Bu süreçte bireysel tazminatların ötesine geçerek, ceza hukuku kapsamında yetkililerin ve sorumluların caydırıcı cezalar almasını sağlamak için mücadele edeceğiz ve adalet talep edeceğiz.”
İHALE DAHA ÖNCE GÜNDEM OLMUŞTU

Yolçi’nin ailesi olayın ardından inşaat firmasından şikayetçi oldu. Yoğun bakımda tedavisi süren Yolçi’nin, çalıştığı firmanın AKP Elazığ İl Yöneticisi Mustafa Tetik’e ait Tetiş Yapı İnşaat. Tetiş Yapı İnşaat daha önce TOKİ’den aldığı 698 milyon liralık ihaleyle gündem olmuştu.

FİRMA YETKİLİLERİ KONUŞMADI

Fernas maden işçilerine polis saldırısı: Gözaltılar var Fernas maden işçilerine polis saldırısı: Gözaltılar var

Konuyla ilgili bilgi almak için aradığımız inşaat firması Tetiş Yapı İnşaat, bu konuda herhangi bir görüş vermek istemediklerini belirtti.


Kaynak: Artı Gerçek 

Editör: şilan