GÜNDEM

TOKİ’den ücretini alamadığı için video ile tepki gösteren işçilere ilişkin açıklama: Kusurlu işler olmuş olabilir

Abone Ol

Gazete Emek - İşçilerin çektiği videoların “sosyal medyaya yansıyan olumsuz görüntüler” olarak nitelendirildiği yazılı açıklamada "Her projede olduğu gibi bu projede de yapım çalışmaları sürecinde zaman zaman kusurlu imalatlarla karşılaşılmakta olup, tespit edilmesiyle konuyla ilgili çalışmalar yapılarak fen ve sanat kurallarına uygun olarak eksiklikler giderilmekte, tekrar etmemesi kapsamında gerekli önlemler İdaremizce alınmaktadır" ifadesi kullanıldı.

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinde binlerce kişinin enkaz altında kalarak hayatını kaybettiği Hatay'da, TOKİ konutlarında çalışan ancak ücretlerini alamayan işçiler, malzemeden çalındığını iddia ederek kolon ve kirişlerin nasıl yapıldığını cep telefonuyla görüntüledi.

“Sağlam iş istediğimiz için çıkışlarımız verildi” diyen bir işçi "Binalarda hepsi gözüküyor. Daha önceki ekipler, kolonlarda 20 metreye (kolon ve kirişleri saran inşaat çeliği) vardı biz 40 etriye çıkardık. Biz işi sağlam yaptığımız, masraf çıkardığımız için bu insanlar çıkışımızı verdi. Bütün kolonlar boş, iki tane temel kaydı iki kişi öldü. İşçilerin de parasını vermek istemiyor. Kimse bu konutlara girmesinler. Bunlar insanları bir daha öldürecek" dedi.

“Kalıp montajında sorun yok, beton kusurlu”

Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), Hatay ili Samandağ ilçesi Hıdırbey Mahallesi 424 adet konut inşaatı ile ilgili inşaatlarda çalışan ve ücretini alamayan işçilerin çektiği videoyla ilgili yazılı açıklama yaptı. Kalıp montajında sorun olmadığı ancak betonun kusurlu olduğu belirtilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Hatay Samandağ'da yapımı hızla devam eden konutlarımızın bloklarında kalıp, donatı kontrolü yapılmakta, demir donatı imalatlarındaki kontrol sırasında herhangi bir eksik tespit edilmesi durumunda ivedilikle giderilip kalıp montajına başlanılmaktadır. Kalıp montajında herhangi bir sorunun olmadığı ancak kalıp sökümü sonrasında dökülen betonun kusurlu olduğu ve imalat hatasına yol açtığı, İdaremiz teknik personeli ve müşavir firma personelince tespit edilerek tutanak altına alınmıştır."

“Yüklenici firma ve müşavir hakkında tahkikat başlatılmıştır”

Kusurlu betonların kırımlarının yapıldığı ve imalatların düzeltildiğinin belirtildiği açıklamada “Hatalı imalatların tekrarlanmaması için beton santralinin reçetesinde yer alan malzemeler ve reçete oranları hakkında da gerekli önlemler alınmıştır. Yine söz konusu hatalı imalatı gerçekleştiren yüklenici firma ve müşavir hakkında tahkikat başlatılmıştır” denildi.

Görüntülerin “karalama” amacıyla paylaşıldığının belirtildiği açıklamada “Her projede olduğu gibi bu projede de yapım çalışmaları sürecinde zaman zaman kusurlu imalatlarla karşılaşılmakta olup, tespit edilmesiyle konuyla ilgili çalışmalar yapılarak fen ve sanat kurallarına uygun olarak eksiklikler giderilmekte, tekrar etmemesi kapsamında gerekli önlemler İdaremizce alınmaktadır” ifadelerine yer verildi.