DÜNYA

Türkiye çalışanlar için en kötü 10 ülke arasında

Abone Ol

Gazete Emek - Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu'nun (ITUC) 148 ülkeyi kapsayan raporunda Türkiye, çalışanlar için en kötü 10 ülke arasında yer aldı. Türkiye son iki yılda da bu kategoride yer almıştı. 

Raporda, "işçilerin özgürlükleri ve hakları acımasızca saldırıya uğramaya devam etti, polis protestoları bastırdı ve sendika liderleri keyfi olarak tutuklandı" denildi.  Türkiye, Küresel Haklar Endeksi'nde “işçi haklarının garanti altında olmadığı” anlamına gelen 5. grupta yer aldı. 

Endekste "Çalışanlar için en kötü 10 ülke" şseşu şekilde sıralandı: 

Bangladeş, Belarus, Ekvador, Mısır, Esvatini, Guatemala, Myanmar, Filipinler, Tunus ve Türkiye. 

Euronews Türkçe'nin haberine göre raporda, Türkiye'de işverenlerin "örgütlenmeye çalışan işçileri metodik olarak işten çıkardığı" kaydedildi. 

Raporda 26 Şubat 2023'te "yolsuzluğu protesto edenlerin" gözaltına alındığı ifade edildi. 

İstanbul'da düzenlenen protesto sırasında gözaltına alınanlar arasında Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Sekreter Yardımcısı Fahrettin Engin Erdoğan, sendika liderleri ve üyeleri olduğu belirtildi. 

RAPORDA FİNCANCI DA YER ALDI 

Raporda, geçtiğimiz yıl Türk Tabipleri Birliği (TTB) Başkanı Şebnem Korur Fincancı'nın hapis cezası alması da yer aldı. 

Fincancı'nın "Türkiye'nin Irak'taki askeri operasyonları sırasında kimyasal gaz kullandığı iddialarına ilişkin medyada yer alan yorumları ve bağımsız soruşturma çağrısı nedeniyle" hapsedildiği; duruşmaya gözlemci olarak katılmaya çalışan beş KESK üyesi tutuklandığı ve daha sonra serbest bırakıldığı" belirtildi. 

1'İNCİ GRUPTA KUZEY AVRUPA ÜLKELERİ YOĞUNLUKTA

ITUC'nin geleneksel yıllık raporu, 148 ülkede işçi hakları ve çalışma hayatına dair uygulamalara bakılarak hazırlanıyor. 

Endeks, ülkeleri 1,2,3,4,5 ve 5+ şeklinde gruplara ayırıyor. İşçi hakları açısından en iyi grup 1. En kötü grup ise 5 numara. 5+ ise "hukukun üstünlüğü ilkesi bulunmadığından işçi haklarının güvence altına alınamadığı" ülkeleri gösteriyor. Raporda bu ülkeler arasında Afganistan, Somali, Suriye, Güney Sudan, Suriye, Yemen, Filistin, Burundi, Orta Afrika Cumhuriyeti, Haiti, Libya ve Myanmar bulunuyor. 

Endekste, 4. grup "hakların sistematik ihlalini"; 3. grup "hakların düzenli ihlalini", 2. grup "hakların ihlalinin tekrar edilmesini" ifade ediyor.   Raporda "ara sıra hak ihlallerinin yaşandığı" 1. grupta, Almanya, Avusturya, Danimarka, Finlandiya, İzlanda, İrlanda, İtalya, Norveç, İsveç" sıralanıyor.