Gazete Emek - Af Örgütü'nün raporundaki iddiaları kabul eden Şam yönetiminden yapılan açıklamada "Eski rejim kalıntılarının saldırıları sırasında, bazen mezhebi saiklerle, bölge halkına karşı ihlallerde bulunuldu. Bunun sonucunda devlet otoritesi geçici olarak kayboldu." ifadeleri kullanıldı.

Uluslararası Af Örgütü tarafından yayımlanan raporda, güvenlik güçlerine yönelik yapıldığı iddia edilen saldırılar sonrasında hükûmet yanlısı milislerin 8-9 Mart tarihlerinde Tartus ve Lazkiye bölgesinde sivillere şiddet uyguladığı, kıyı kenti Banyas'ta ise 100'den fazla kişiyi öldürdüğü belirtildi. Af Örgütü'nün elde ettiği doğrulanmış bilgilere göre, büyük bölümü Alevi olan 32 kişi, kasıtlı olarak infaz edildi.

Salih Müslim yapılan anlaşmayı değerlendirdi: Artık resmen bu devletin ortağıyız Salih Müslim yapılan anlaşmayı değerlendirdi: Artık resmen bu devletin ortağıyız

Öldürmeden önce “Alevi misiniz?” diye sormuşlar

Görgü tanıkları silahlı milislerin, tehditlerde bulunmadan veya öldürmeden önce mağdurlara mezhepsel kimliklerini, özellikle Alevi olup olmadıklarını sorduklarını aktardı. Raporda, katliama katılan silahlı milis yetkililerinin, kurbanların ailelerini, dini törenler veya kamusal cenaze törenleri yapmadan sevdiklerini toplu mezarlara gömmeye zorladığı ifade edildi. 

Adalet sağlanmazsa…

Rapora ilişkin açıklama yapan Uluslararası Af Örgütü Genel Sekreteri Agnes Callamard, infazları kınayarak, yaşananların "savaş suçu" olduğunu söyledi. Katliamdan sorumlu olanların hesap vermesini isteyen Callamard, "Adalet sağlanmazsa Suriye, daha fazla vahşet ve kan dökülmesi döngüsüne geri dönme riskiyle karşı karşıyadır"diye konuştu.

Callamard, bu suçlara yönelik "bağımsız ve etkili soruşturmalar" yapılmasını istedi.

Bölge halkına mezhepsel nedenlerle ihlal”

Uluslararası Af Örgütü’nün yayımladığı rapora ilişkin açıklama yapan geçici Şam yönetimi, katliama ilişkin ifadeleri doğruladı. Açıklamada, "Sahildeki talihsiz olaylar, eski rejimin kalıntıları tarafından başlatılan, kamu güvenlik güçlerini ve orduyu hedef alan, kasıtlı bir katliam niyetiyle hain bir saldırı ile başladı. Bu saldırı sırasında bölge halkına ve sakinlerine karşı, bazen mezhepsel nedenlerle ihlaller işlendi” denildi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Bu, yüzlerce personelin şehit edilmesinin ardından devlet otoritesinin geçici olarak ortadan kalkmasıyla sonuçlandı ve bu da intikam, ihlaller ve ihlallerle sonuçlanan bir güvenlik kaosuna yol açtı. Ulusal Komite, bu ihlalleri araştırmayı ve otuz gün içinde bulgularını yayınlamayı üstlendi.

Suriye hükûmetinin insan hakları örgütleriyle iş birliği yapma ve onlara ülke genelinde erişim sağlama konusundaki çabalarının ve istekliliğinin Uluslararası Soruşturma Komisyonu tarafından takdir edildiğini teyit ediyoruz. Bu çabalar, yalnızca suçluları ele alan geçiş adaletine dayalı kapsamlı bir ulusal uzlaştırma yaklaşımıyla tutarlıdır. Devlet ve kurumları, herhangi bir misilleme olmaksızın bu çerçevede birincil referanstır."

Şam'ın açıklamasından öne çıkanlar

Şam'daki geçici hükûmetin Uluslararası Af Örgütü’nün raporu ve yaşananlara ilişkin açıklamasındaki önemli başlıklar maddeler halinde şöyle sıralandı:

-İnsan hakları örgütleriyle iş birliği yapmaya ve onların ülkenin her yerine erişim sağlamalarına izin verme konusunda hazırız.

-Kıyıdaki üzücü olayların, eski rejimin kalıntıları tarafından önceden planlanmış bir şekilde güvenlik güçleri ve orduyu hedef alarak gerçekleştirdiği hain bir saldırı ile başladı.

-Eski rejim kalıntılarının saldırıları sırasında, bazen mezhebi saiklerle, bölge halkına karşı ihlallerde bulunuldu. Bunun sonucunda devlet otoritesi geçici olarak kayboldu.

-Güvenlik güçlerinden yüzlerce kişinin şehit olmasının ardından, güvenlik boşluğu yaşandı ve bunun devamında intikamlar, aşırılıklar ve ihlaller meydana geldi.

-Bağımsız ulusal Soruşturma Komitesi, ihlalleri araştırma ve sonuçlarını otuz gün içinde yayınlama sorumluluğunu üstleniyor.

-Tüm vatandaşlarını, alt kimliklerine bakılmaksızın koruma ve eşit haklar ve yükümlülükler temelinde bir vatandaşlık devleti garantisi sağlama konusunda tam sorumluluk taşıyoruz.

Katliama katılanlara tutuklama

Alevi katliamına ilişkin görüntülerin medyada yayımlanması sonrası dünyadan yükselen tepkileri dikkate alan Şam yönetiminin, sivillere işkence yaparak infazlara katılan silahlı ordu ve milis kuvvetlerden tespit edilenleri tutukladığı bildirildi. Yapılan gözaltılar, görüntülü olarak servis edilirken sivillere yönelik ihlali önlemek için çatışma bölgelerine genel güvenlik güçleri sevk edildi. Bölgede görevlendirilen üst düzey askeri yetkililer ise halkla yakın temas kurarak, kendilerine yönelik olumsuz bir hareketi bildirmelerini istemişti.

Katliama tanık 95 kişinin ifadeleri kayda geçirildi

Suriye Sahil Olayları Komitesi Sözcüsü Yaser el-Ferhan, komite üyelerinin, devrik yönetim ve diğer grupların üyeleri ile görüştüğünü, bu kapsamda ihlallerin yaşandığı tüm bölgelere saha ziyaretleri gerçekleştirip olayların tanıkları ile görüşmeler yapıldığını söyledi. Şiddet olaylarının yaşandığı dokuz yerin ziyaret edilip ihlallerin gerçekleştiği yerleri doğrudan gözlemlediğini de aktaran Ferhan, “Komite, Lazkiye Valiliğindeki güvenlik, askeri ve sivil yetkililerin ifadelerini dinledi ve saldırıların gerçekleştiği yerlerde görgü tanıklarıyla görüşerek, yerleşik yasal standartlara uygun olarak 95 tanıklık kayda geçirdi”dedi.

Yargılama için özel mahkeme kurulacak

Ferhan, komitenin, Birleşmiş Milletler (BM) kuruluşları ve Suriye’ye yönelik çalışma yapan uluslararası arabulucuyla olumlu görüşmeler yaptığını belirterek, bölgede tanık olunan suçlara karışanları yargılamak üzere özel bir mahkeme kurulmasına yönelik çalışma yapıldığını kaydetti.