Gazete Emek- Diyarbakır'da 21 Ağustos'ta 'kaybolan' sekiz yaşındaki Narin Güran, daha önce en az üç kez ayrıntılı arama yapılan Tavşantepe mahallesi yakınlarındaki Eğertutmaz deresi yatağında, üzeri taş ve dallarla kapatılmış bir çuval içinde, son görüldüğü kıyafetlerle ölü bulundu. Soruşturma kapsamında 23 kişi hakkında gözaltı kararı verilirken, 8 yaşındaki Narin Güran'ın cenazesi otopsi işlemi için Diyarbakır Adli Tıp Kurumu’na nakledildi. Narin Güran'ın otopsisi 10 saatte tamamlandı.

Peki otopside hangi sorular yanıt bulacak? Narin'in katledilme biçimi ve katilin kimliği netleşir mi? Adli Tıp Uzmanı Prof. Dr. Halis Dokgöz Artı Gerçek’e anlattı.

‘ÖLÜM NEDENİ VE ÖLÜM ZAMANI ÖN OTOPSİDE ORTAYA ÇIKABİLİR’

Otopsi işlemlerinde ilk etapta kişinin ölüm nedeni, ölüm zamanı ve ölüme etki eden faktörlerin neler olduğuna ilişkin bir değerlendirme yapılacağına dikkat çeken Dokgöz, daha sonra ise failin veya faillerin kimler olduğuna ilişkin bir incelemenin yapılacağını söyledi.

Özellikle ayrıntılı otopsi raporunun birçok soruya yanıt verebileceğini ifade eden Dokgöz şu bilgileri verdi:

Öcalan ile DEM Parti heyetinin görüşeceği tarih belli oldu iddiası Öcalan ile DEM Parti heyetinin görüşeceği tarih belli oldu iddiası

“Öncelikle Narin Güran’ın ne kadar süre suda kaldığı, ölüm sebebinin ne olduğu, tahmini ölüm süresi, vücudunda herhangi bir kesici delici alet yaralanması olup olmadığı, uyutucu veya uyuşturucu madde bulunup bulunmadığı gibi durumların incelemesi yapılacak. Bunlar otopside tespit edilebilecek konular. Mesela Narin dere yatağına öldürüldükten hemen sonra mı atıldı yoksa yeri değiştirildi mi? Bu soruların cevapları aranacak. Ölü katılığı, ölü lekeleri gibi kriterlerden yola çıkarak ölüm zamanına ilişkin belirli bir zaman aralığı verebiliyoruz. Ölüme etki eden başka bir etken var mı değerlendirilir. Ön otopsi raporunda en azından ölüm nedeni ve tahmini ölüm zamanının tespit edileceğini düşünüyorum”

‘SALDIRGANA AİT BİR KIL, SAÇ TELİ VEYA GİYSİ PARÇASI BULUNABİLİR’

Kamuoyuna yansıyan bilgiler ışığında Narin’in bedeninde oluşan deformelerin uzun süre suda kaldığına işaret ettiğini değerlendiren Dokgöz, “Bu durum çocuğun akut evrede ölmediğini gösterir” dedi ve ekledi:

“Yani basına yansıdığı gibi vücutta deforme olduğunu düşünürsek uzun bir süre önce ölmüş olması çok yüksek ihtimal. Ancak mevcut koşullar ne olursa olsun otopsi bize bazı doneler verecektir. Ayrıntılı otopsi raporu düzenlenirken vücutta bulunan bulgular ile otopside elde edilen bulgular patoloji, toksikoloji ve biyolojik açıdan değerlendirilir. Tırnak varsa tırnak altından, vücudun belirli yerlerinden sürüntü örnekleri alınır. Elbette 19 gün suda kalmışsa vücutta bozulmalar meydana gelebilir, yumuşak doku kaybı yaşanabilir. Ancak bazı deliller de kalıcıdır. Örneğin toksik maddeler, zehirler, saldırgana ait olabilecek saç teli, kıl örneği, kısmen de olsa sperm veya bir giysi parçası bulunabilir. Tüm bunlar detaylı teknik inceleme ile tespit edilmesi mümkün deliller olabilir. Bu delillerle de saldırgan veya saldırganlara ulaşmak amaçlanır. Süreç bu şekilde ilerler. Temel yaklaşım budur.”

‘OTOPSİDEN ALINAN BULGULAR İNCELENECEK’

Uzun süre suyla temas etmiş ölü bir bedenin bozulma yaşamadan kalmasının birçok etkeni olacağının da altını çizen Dokgöz, suyun sıcaklığı veya soğukluğunun da belirleyici faktörler arasında olduğunu söyledi. Narin’in çuval içinde bulunmasının bazı delilleri saklayabileceğini kaydeden Dokgöz,

“19 gün suya temas etmiş bir bedende deformeler olacaktır. Buzdolabında veya çok korunaklı bir yerde kalması lazım ki yumuşak dokular kaybolmasın. Ancak suyun sıcaklığı- soğukluğu da burada önem arz ediyor. Suyun soğuk olması bozulmaları kısmen önleyebilir. Otopside alınan örnekler, deliller ve bulguların ayrıntılı incelemesi bu aşamadan sonra yapılacaktır. Eğer saldırgana yönelik biyolojik materyallere rastlandıysa bunlara yönelik DNA incelemesi yapılır. Cinsel istismar var mı ? Tırnakları varsa saldırgana ilişkin DNA bulguları saptanabilir mi? 19 gün suda kaldığı varsayalım; ancak çuval içinde sabit bir noktada kaldığı için zor da olsa DNA’ya ulaşmak mümkün olabilir. Ama olasılık da gittikçe azalıyor tabi. Bunlar biraz zaman alacak işlemler. Laboratuvar incelemesi yapıldıktan sonra netleşir. Ben bu raporun kısa sürede tamamlanacağını düşünüyorum. Ön otopsi raporunun yarın kamuoyuyla paylaşılması gerektiğini düşünüyorum” ifadelerine yer verdi.




 

Kaynak:Artı Gerçek