ÖZEL HABER
 

Gazete Emek - Van’ın Gevaş ilçesinde küçük bir tersanede tekne yapan Yaşar ve Mızbah Teranlar, küçük yaşlarda balıkçılıkla uğraştıklarını söylüyor. Tekne yapımına ilginç bir tesadüfle başlayan Teran kuzenler, şimdilerde maliyetlerin artmasından şikâyetçi olsalar da işlerini severek yaptıklarını ve sürdürmek için çaba harcadıklarını söylüyor. 
 

‘Malzeme fiyatlarının yükselmesi işlerimizi etkiledi’

Mızbah Teran, kuzeni olan Yaşar Teran’la birlikte 2007’den beri tekne yaptıklarını söylüyor. İşlerinde markalaştıklarını söyleyen Mızbah Teran, “İşlerimiz iyiydi, ama malzeme fiyatlarının yükselmesinden dolayı müşterilerimiz biraz uzak duruyor. Bu yüzden işlerimiz durdu şu sıralar,” diyor.

Sıfırdan tekne yaptıklarını aynı zamanda tamirat da yaptıklarını söyleyen Teran, bu işe nasıl başladıklarını anlatması için sözü Yaşar Teran’a bırakıyor.  
 

‘İlk tekneyi kendimize yaptık’

Yaşar Teran, tekne yapımına nasıl başladıklarının hikâyesini sorduğumuzda gülümsüyor. Yaşar Teran, kuzeni Mızbah Teran’la birlikte 2007 yılında bir teknenin tamiratını yaptıklarını söyleyerek, “Teknenin altını değiştirecektik. Balık sezonu kapanmıştı. Tekneyi karaya çekerek tamirata başladık. Tamiratı yaparken acemiydik, kaynak yapmıyorduk. Tekneyi suyla doldurarak kaçıran yerleri tespit ettik. Acemi olmamıza rağmen tekneyi öyle sağlam yaptık ki, bugün bile denizde yüzüyor,” diyor.

İlk tamiratın ardından tekne tamiratını bir süre daha sürdürdüklerini söyleyen Yaşar Teran, ilk tekneyi 2019 yılında yaptıklarını söylüyor. Teran, “İlk tekneyi kendimize yaptık. Tabii insanlar güvenmiyordu bize. Malzemeyi getirip ya haşat ederiz ya bozarız diye düşünüyorlardı. Kendimiz için yaptığımız tekne çok iyi oldu. Ondan sonra başladık tekne yapmaya,” diyor.

‘Van dışında birçok ilden sipariş alıyoruz’

Teran, 2019 yılında yaptıkları ilk teknenin başarılı olmasının ardından onlarca tekne yaptıklarını söylüyor. Şimdiye kadar yaptıkları teknelerde herhangi bir sorunun oluşmadığını söyleyen Teran, “Bundan sonra da hiçbir sıkıntı yaşamayız inşallah. Bugüne kadar iyiydi, ama 2-3 yıldır piyasanın durumu malum. Malzeme fiyatları yükseliyor. Millet fazla yanaşmıyor tekne yapımına. Ama yine de uğraşıyoruz,” diyor.

Teran, sadece Van’da değil il dışından da sipariş aldıklarını söylüyor. Teran, Gaziantep, Şanlıurfa, Siirt illerden sipariş aldıklarını belirtiyor. 

Bir teknenin maliyetini sorduğumuzda şakayla araya giriyor Mızbah Teran ve “Arabadan ucuz,” diyor gülümseyerek. Yaşar Teran anlatıyor ardından: “Teknenin ebatına göre değişiyor fiyatlar. 12 metrelik bir tekne 1 milyon 200 bin civarında oluyor. 12 metreden fazla olunca projeye giriyor. Projeye girince de maliyet artıyor. 2-3 katına kadar çıkıyor böylece fiyatı,” diyor.    

Haber : Yeşim Karaağaç

Video - Montaj: Zafer avnaş