Gazete Emek-Yeşil Sol Parti Van Milletvekili Gülcan Kaçmaz Sayyiğit, Van’ın sosyoekonomik gelişim endekslerinde son sırasında yer almasını Meclis gündemine taşıdı.
Van’ın jeostratejik konumuna ve turizm potansiyeline dikkat çeken Sayyiğit, iktidarlar tarafından yıllarca verilen sözlere rağmen sorunların kalıcı şekilde çözülmeyerek Van halkının cezalandırıldığını ifade etti.
Sayyiğit, Van’ın sorunlarının çözülmesinin önündeki engellerin araştırılıp ortaya konularak gerekli adımların atılması için Meclis araştırması talep etti.
“BELEDİYELERE KAYYUM ATANDI”
Sayyiğit, “Yerelin tüm bileşenleriyle çözüm bulmasını sağlayacak katılımcı demokratik bir işleyişin olmadığı, Van’ın kronikleşen farklı sorunları karşısında siyasi iktidarın duyarsız kaldığı açıkça görülmektedir” dedi.
Van Büyükşehir Belediyesi ve bütün ilçe belediyelerine kayyum atandığına da vurgu yapan Sayyiğit, “Sayıştay’ın açıkladığı raporlardaki yolsuzluk ve usulsüzlüğe yönelik bulgulara rağmen herhangi bir adım atılmamıştır. 2016’dan bu yana sürdürülen kayyum rejimi nedeniyle yurttaşların, sivil toplum örgütlerinin aktif bir şekilde şehrin yönetilmesi ve sorunların çözüm sürecine dahil olabileceği şartlar tamamen ortadan kalkmıştır” değerlendirmesinde bulundu.
“ÇİFTTE STANDARTA VAR”
Van’ın temel ihtiyaç ve talepleri karşısında belirgin bir çifte standart ve ayrımcılık yaşandığını söyleyen Sayyiğit, "Çevre yolu, 13 yıl geçmesine rağmen hâlâ bitirilmemiştir. Çünkü birçok ilin çevre yolu, kamulaştırma bedelleri ödenerek kısa sürede bitirilirken söz konusu Van olunca 18’inci madde devreye konulmuştur. Yıllarca tarım arazileri atıl hale gelirken bugünse yurttaşların arsalarının rızaları dışında hisselendirilmesi başka bir mağduriyet doğurmuştur” diye konuştu.
Benzer bir sürecin Van Atatürk Şehir Stadyumu konusunda da yaşandığını anlatan Sayyiğit, şunları söyledi:
“Mevcut stadyum hasarlı olmasının yanında şehrin ihtiyaçlarına cevap veremediği halde palyatif çözümlerle kullanılmaya devam edilmiştir. Siyasi iktidar her seçim öncesi Van’a ‘yeni stadyum’ sözü vermekle yetinirken birçok ilde yeni stadyumlar kısa sürede yapılmıştır. Yine 2011 depreminde bir yıldan fazla süre iş yapmayan Van esnafının vergi borcu da verilen tüm sözlere rağmen terkin edilmemiş, mücbir sebep halinin sona ermesiyle biriken borcun yapılandırılması ise esnafın sorunlarına çözüm olmamıştır.”
“TARIM VE HAYVANCILIK BİTME NOKTASINDA”
Van’da tarım ve hayvancılığın neredeyse bitme noktasına geldiğine de dikkat çeken Sayyiğit, “Oysa Van’da geniş bir mera alanı söz konusudur. Buna rağmen Van halkı, peynir ve eti en pahalı alan illerin başında gelmektedir. Ekolojik sorunlar da yapılan HES ve barajlarla günden güne büyürken çevresinde yoğun nüfuslu birçok yerleşim yeri bulunan Van Gölü havzası ciddi bir tehlike altındadır. Siyasi iktidar, Van kamuoyunun ısrarla üzerinde durmasına rağmen Van Denizi için de kalıcı bir eylem planı ortaya koyamamıştır. Van’da resmi rakamlarla işsizlik de ülkedeki işsizliğin iki katı gibi görünse de reel işsizliğin çok daha yüksek olduğu bilinmektedir” ifadelerini kullandı.
Van’da uçak sefer sayıları ve astronomik bilet fiyatları, taşımalı eğitim ve okulların ihtiyaçları, hekim başına düşen kişi sayısı ile hastanelerin donanım ihtiyaçları, trafik sorunu ve otogar ihtiyacı, gençlerin sorunları ve artan uyuşturucu madde kullanımı gibi birçok sorunun çözüm beklediğine vurgu yapan Sayyiğit, “Bu nedenle yıllardır Van’ın sorunlarının çözülmesini engelleyerek kronik bir hal almasına sebep olan temel unsurların ortaya çıkarılarak kararlı bir çözüm iradesinin ortaya konulması için Meclis araştırma komisyonu kurulmalıdır” dedi.
Kaynak: Evrensel