Gazete Emek- Hatay'ın Dörtyol ilçesinde bulunan Yolbulan Metal fabrikası işçileri 20 Haziran’dan bu yana düşük ücrete karşı grevde. Özçelik-İş üyesi işçiler, 35 gündür grevlerini kararlılıkla sürdürürken Özçelik-İş İskenderun Şube Başkanı Mehmet Güngör 25 Temmuz’da miting düzenleyeceklerini duyurdu. Güngör, “35 gündür 30 bin TL ücret için grevdeyiz. Bugün Yolbulan, yarın Befesa. Yolbulan işçisi kazanırsa tüm işçiler kazanacak” dedi.
35 gündür grevde olan Yolbulan Metal işçileri, çıplak ücretlerinin net 30 bin TL olmasını, yılda 3 ikramiye (90 gün), sosyal haklarda artış ve banka promosyonu istiyor. 19 bin ila 19 bin 500 TL olan ücretlere, patronun teklifi ise yüzde 15’lik artış ile sınırlıydı. İşçiler greve çıktıktan sonra ise patron yüzde 15’lik zammı yüzde 20’ye çıkardı. Patronun önerisi TÜİK’in açıkladığı enflasyonun dahi altında kaldı. İSDEMİR, MMK Metalürji, Ekinciler Metal ve Yolbulan’da çalışanlar olmak üzere 5 bin 100 üyesi olan Özçelik-İş perşembe günü saat 16.30’da mitinge hazırlanıyor.
"VERGİ YÜKÜ İŞÇİLERİN CEBİNDEKİNİ AZALTIYOR"
Bundan 1 buçuk yıl önce İSDEMİR’de imzaladıkları toplu iş sözleşmesiyle ücretlerin 60 bin ila 70 bin arasında olduğunu söyleyen Özçelik-İş İskenderun Şube Başkanı Mehmet Güngör,
“MMK’de ücretler 40-45 bin TL, Ekinciler’de ise 35 bin TL bandında. En azından ‘Yetmez ama evet’ diyebileceğimiz bir pozisyonda güzel sözleşmelere imza attık. Ancak vergi oranları sıkıntılı. Vergi yükü işçilerin cebine gireni her geçen gün azaltıyor. İşçinin ocak ayında aldığı ücret ile aralık ayında aldığı ücret arasında ciddi bir eksilme oluyor. Onun için vergide adalet talebini dillendiriyoruz” dedi.
İmzaladıkları sözleşme ile işçilerin kısmen de olsa rahatladığını belirten Güngör, “Gerçek enflasyonla işçilerin alım gücü her geçen gün düşüyor. TÜİK’in açıkladığı enflasyonu eleştirmemek elde değil. Çarşı, pazara çıktığımızda TÜİK’in açıkladığının bir inandırıcılığı yok. Bugün aldığımı 10 gün sonra aynı fiyata alamıyorsam yaptığımız sözleşmeler de bir nevi pul oluyor. Sadece burada değil, Türkiye’de olan bütün sözleşmeler böyle” diye konuştu.
"ASGARİ ÜCRET ZAMMINI TİS’İN İLK 6 AYINA SAYIYORLAR"
2024 ocak ayında patronun işçi ücretlerine önerdiği rakamın asgari ücretin bir tık üstü olduğunu hatırlatan Güngör, “Niye böyle yapıyorsunuz diye sorduğumuzda, geçen haziran ayında bir zam yapmıştık diyorlar. Ne zammıydı? İşte yüzde 30 oranında diyorlar. Yapmasaydınız asgari ücretin altında kalıyordu işçiler, zaten yapmakla mükellefsiniz dedik. Yüzde 50 oranında bir zam yaptılar. Yüzde 50 zam ile 21 bin 500 TL olmuş oldu. 700 derece karşısında, 20-21 bin 500 liraya köle sisteminde çalışan, vardiya sisteminin kafasına göre ayarlandığı bir yerde biz de buna itiraz ettik. Biz, sonuna kadar müzakereciyiz. 20 Haziran’a geldiğimizde önerdikleri rakam 22 bin 300 TL, akabinde yüzde 5 artırdılar. Biz bu konuda kararlıyız, grev kaç gün sürerse sürsün” dedi.
Patronun ‘Sektör krizde, fabrika zarar ediyor’ açıklamalarını hatırlattığımızda Güngör, “Belli dönemlerde krizler var, ülkede de yaşanıyor. Ama bu krizlerin müsebbibi sendikalar mı, işçiler mi? İyi olduğu zamanlarda sözleşmeyi iyi yapsaydınız bugün asgari ücreti veya bir tık üstünü konuşmazdık. 2022 pandemi döneminde metal sektörü yüzde 200’e yakın kâr elde etti. O zamanları konuşmuyoruz da bugün durumumuz kötü demenin ne anlamı var? Bir deprem oldu, emekçiler için ne yaptınız? Pandemi oldu, bu arkadaşlar üretime katkı sundu. Peki, ödüllendirme mekanizmasını getirebildik mi? Sendikasız iş yerlerine sesleniyorum ya köle sisteminde çalışmaya devam edeceksiniz ya da sendikalı olacaksınız; birlikte mücadele edeceğiz” diye konuştu.
"İŞVERENLER ZAMAN KAZANMAK İÇİN SENDİKAYA İTİRAZ EDİYOR"
Osmaniye, Dörtyol, Payas ve İskenderun bölgesinde on binlerce metal işçisinin olduğunu ve çok azının sendikalı olduğunu hatırlatan Güngör, “Yaklaşık 20 gün önce Osmaniye Kadirli’de Emta Kablo’yu örgütledik. Ancak işsizliğin yoğun olduğu, mobbinglerin yaşandığı yerde işçiler de korkuyor. Sendikalı olmak anayasal bir haktır, hakkınızı kullanın diyoruz. Birlikte güç olursanız başarırsınız diyoruz. Maalesef Türkiye’de en büyük sıkıntımız sendikalı iş yerlerinde pozitif ayrımcılığın olmaması. Sendikayı teşvik etmek sadece sendikaların görevi değil. Sendikasız iş yerlerindeki kayıt dışı istihdamın iyi tespit edilmesi lazım. Örgütlendiğimizde de işverenler hemen itiraz ediyor. Sırf zaman kazanmak, o süreçte bazı arkadaşlarımızı işlerinden edip uzun mahkeme süreçleri yaşatmak için. Hükümet ya da devletimiz sendikalı olan iş yerlerinde pozitif ayrımcılığı, sendikayı zorunluluk haline getirmeli” dedi.
"METAL İŞ KOLUNDA ASGARİ ÜCRETLİ ÇALIŞMA OLUR MU?"
Özellikle temmuz ayında işçilerin de gündeminde olan ek zam talebi için sendikanın çalışmasının olup olmadığını sorduğumuz Güngör, “Zaten asgari ücretin belirlenmesinde ciddi sıkıntılar var. Ara zam da yapılmadı. Asgari ücret açlık sınırının altına düştü. Metal iş kolunda asgari ücretle çalışma olur mu? Biz altışar aylık dilimler halinde sözleşmeleri yaptığımız için enflasyon karşısında eritmiyoruz. Temmuz ayında örgütlediğimiz yerlerde yaklaşık yüzde 30 oranında zam aldık. Çünkü sözleşmemiz var. Keşke asgari ücrete temmuz ayında zam yapılsaydı. Bununla alakalı konfederasyonlar ortak açıklama yaptı. Bu konunun da takipçisi olacak olan konfederasyonlar bu işi hükümet kanadından takip ediyor. Şubeler genel merkezlerin destekçisidir” dedi.
"SADECE YOLBULAN’IN DEĞİL, BÜTÜN İŞÇİLERİN MİTİNGİ"
Birçok siyasi partinin, meslek odasının ve derneklerin dayanışma ziyaretlerinin olduğunu belirten Güngör, “Sadece grevle alakalı değil dayanışmamız. Biz grevden önce de iş birliğini gündeme getiriyorduk. Miting için de herkese çağrı yaptım. Bu grev sadece Yolbulan işçilerinin grevi değil. Başardığımızda örgütsüz iş yerleri de emeğin birleştiğini görecek. Biz bu grevi başarıyla bitireceğiz. Genel başkanımız müjdeli haberleri verecek” diye konuştu.
35 gündür 30 bin TL için grevde olduklarını söyleyen Güngör, “Endüstriyel ilişkiler çok önemlidir, bozmamak lazım ama her şeyin de bir sabrı var. Sabrımızı taşırmasınlar, yüz yüze bakacağımız ortamdayız. Yarınki miting de sadece Yolbulan işçilerinin mitingi olmayacak. Bölgedeki tüm işçilerin mitingi olacak. Biz birleşeceğiz ve mitingde de birleşik gücümüzü kullanacağız. Hem memur sendikalarına hem işçi sendikalarına da sesleniyorum; bugün birleşme günü. Bugün Yolbulan’da grev, yarın yine anlaşma sağlanamazsa Befesa da grevde olacak. Fikrimiz emekse, emeğin altında toplanacağız, başka çaremiz yok” dedi.
Kaynak: Evrensel